ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΛΟΣ
«Εργα και ημέρες» του κυβερνητικού συνδικαλισμού!
  • Πώς και γιατί απέτυχαν παταγωδώς οι προσπάθειες της ΠΑΣΚΕ να υπονομεύσει την προχτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στη Μαγνησία
  • Πώς και γιατί η «κεντροαριστερή» πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου επιχειρεί να διαλύσει ένα ταξικό σωματείο εργαζομένων

Με πλήρη ...αποτυχία «στέφθηκε» η προσπάθεια του κυβερνητικού συνδικαλισμού να περιορίσει την επιτυχία της προχτεσινής απεργιακής κινητοποίησης για το Ασφαλιστικό στην εργατούπολη του Βόλου.

Και τι δεν έκαναν οι «ινστρούχτορες» της ΠΑΣΚΕ που δρουν στην περιοχή, προκειμένου να κρατήσουν όσο δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους μακριά από την απεργία:

  • Στη συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου σύσσωμη η φιλοκυβερνητική συνδικαλιστική παράταξη -- με εξαίρεση τον συνδικαλιστή Γ. Παπαδημητρίου, ο οποίος, για δικούς του λόγους, διαφοροποιήθηκε -- ψήφισε κατά της απεργίας, συντασσόμενη πλήρως με τους «Πολυζωγοπουλαίους» της ΓΣΕΕ.
  • Ο πρόεδρος της διοίκησης του ΕΚΒ, Α. Τυλιγάδας, ο οργανωτικός γραμματέας, Μπ. Τσαμπάζης, κι άλλα στελέχη της, με αρθρογραφία στον τοπικό Τύπο και με καθημερινές δηλώσεις στα ραδιόφωνα και στα τηλεοπτικά κανάλια, προσπαθούσαν να «πείσουν» τους εργαζόμενους ότι δεν τους συμφέρει ν' απεργήσουν καθότι -- όπως ανενδοίαστα ισχυρίζονταν -- το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό αποτελεί μεγάλη κατάκτηση του εργατικού κινήματος και γι' αυτό πρέπει να ψηφιστεί το συντομότερο στη Βουλή.
  • Στελέχη της επισκέπτονταν εργοστάσια κι άλλους χώρους δουλιάς και μοίραζαν τη γνωστή κατάπτυστη ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ, με την οποία τάσσεται υπέρ του αντιασφαλιστικού εκτρώματος.
  • Σε σωματεία τη διοίκηση των οποίων ελέγχει η ΠΑΣΚΕ (ΟΣΕ, «ΚΟΝΤΙ», κ.α.) «πέρασε» απόφαση κατά της απεργίας, ενώ και σε άλλα («ΜΕΤΚΑ», «ΑΓΕΤ» κ.α.) οι συνδικαλιστές της ψήφισαν «κατά».
  • Σε αρκετές περιπτώσεις (π.χ., «Κιολεΐδης» κι αλλού) προσπάθησε, από κοινού με την εργοδοσία, να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Ομως, παρά το γεγονός ότι στο Βόλο η ΠΑΣΚΕ «έδωσε τα ρέστα της» στην επιχείρηση εξασθένισης των αγωνιστικών διαθέσεων και υπονόμευσης της ενωτικής αγωνιστικής δράσης των εργαζομένων, εντούτοις κι αυτή η απεργιακή κινητοποίηση -- όπως, άλλωστε, και οι προηγούμενες -- πέτυχε. Η επιτυχία της απεργίας εξέθεσε, για μια ακόμα φορά, τους τοπικούς συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στους εργαζόμενους, τους οποίους ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν, αλλά η «ήττα» τους χρεώνεται γενικότερα στον κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Βεβαίως, ουδείς αναμένει από τέτοιου είδους συνδικαλιστές να προβληματιστούν απ' αυτό και ν' αλλάξουν πορεία, αλλά είναι σίγουρο ότι θα προβληματιστούν ως προς το μέλλον του κυβερνητικού συνδικαλισμού στο Βόλο. Κι αυτό έχει τη σημασία του γιατί αναφερόμαστε σε μια περιοχή, στην οποία έχει μπει σε εφαρμογή το «πείραμα» της «κεντροαριστερής» συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ και στο συνδικαλιστικό κίνημα, όπως και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επιχείρηση διάλυσης

Να διαλύσει ένα σωματείο -- το Σύνδεσμο Οδηγών Υπαλλήλων Ταξί και Αγοραίων Νομού Μαγνησίας -- επιχειρεί η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, που συναπαρτίζεται από συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της παράταξης του ΣΥΝ.

Ο λόγος που μια δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση στρέφεται κατά ενός πρωτοβάθμιου σωματείου της δύναμής της σχετίζεται με την αγωνιώδη προσπάθεια του κυβερνητικού- φιλοεργοδοτικού συνδικαλισμού ο οποίος δρα στο Βόλο, να διατηρήσει τις δυνάμεις του στο ΕΚΒ -- ενόψει και του συνεδρίου που θα γίνει το Νοέμβρη του 2003 -- για να μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στο «πέρασμα» της αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Επειδή, λοιπόν, το σωματείο των οδηγών ταξί, μετά τις τελευταίες αρχαιρεσίες, ξέφυγε από τα «νύχια» της ΠΑΣΚΕ και «πέρασε» στον ταξικό συνδικαλισμό, μπήκε στο «στόχαστρο» της «κεντροαριστερής» πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΒ, η οποία επιχειρεί να το «ξαναμαντρώσει», ή, αν δεν τα καταφέρει, να το διαλύσει!

Για να πετύχει το στόχο της καταφεύγει στην αρωγή της δικαστικής εξουσίας, καταθέτοντας αγωγή κατά του σωματείου, όπου, επικαλούμενη παρατυπίες και παραλείψεις που δήθεν έγιναν κατά τις αρχαιρεσίες, ζητάει από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου -- όπου θα συζητηθεί η αγωγή την 1.4.2003 -- ν' ακυρώσει την εκλογή των αντιπροσώπων του σωματείου στο ΕΚΒ.

Δεν αποσκοπεί, όμως, μόνο στο να εμποδίσει την εκπροσώπηση ενός ταξικού συνδικαλιστή στο ΕΚΒ, αλλά και στη διάλυση ενός ταξικού σωματείου που λειτουργεί επί 25 συνεχή χρόνια, καθότι στην αγωγή ισχυρίζεται ότι τα μέλη του σωματείου δεν έχουν την ιδιότητα του οδηγού ταξί!

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το σωματείο των οδηγών ταξί έχει κατακρίνει τη διοίκηση του ΕΚΒ για το συμβιβαστικό, φιλοκυβερνητικό, φιλοεργοδοτικό ρόλο της, ενώ έχει αντιδράσει και στην πρόθεση της «κεντροαριστερής» Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας να εκμεταλλευτεί ρουσφετολογικά το διαγωνισμό για τις νέες άδειες ταξί.

Την αήθη επίθεση της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΒ εναντίον του καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το σωματείο οδηγών ταξί, ενώ η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Μαγνησίας ζητάει να σταματήσει η δικαστική αγωγή και να αναγνωριστεί η αντιπροσώπευση του σωματείου στο ΕΚΒ.

ΛΑΡΚΟ
«Εργατοϋπαλληλικό Αγωνιστικό Μέτωπο» ενάντια στο ξεπούλημα

Αποχώρησε από την ΠΑΣΚΕ ο Γ. Θεοδώρου, καταγγέλλοντάς τη για εργοδοτικό συνδικαλισμό

Σε συνθήκες όξυνσης των προβλημάτων των εργαζομένων, εξαιτίας της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, πραγματοποιούνται σήμερα - μετά από 2 χρόνια - οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου και αντιπροσώπων για την ΠΟΕΜ και το ΕΚ Φθιώτιδας, στο σωματείο εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, μοναδικής στην ΕΕ, με δικά της κοιτάσματα σιδηρονικελίου και 1.250 εργαζόμενους, που η θέση τους επιδεινώνεται, αφού η διορισμένη διοίκηση, υποβοηθούμενη από τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, επιβάλλει άλλες επιλογές.

Επιλογές που τίποτα καλό δεν προμηνύουν. Την κυβέρνηση ενδιαφέρει η... «εξυγίανση», να φέρει, δηλαδή, την επιχείρηση στα μέτρα των πολυεθνικών KRUP και TYSSEN, να την ξεπουλήσει ή και να την κλείσει, με ό,τι όλα αυτά σημαίνουν για τους εργαζόμενους...

Ολα αυτά συμβαίνουν «με τη συναίνεση της γραμμής του εφικτού, του ρεαλιστικού, του συμβιβασμού, της υποταγής και της ταξικής συνεργασίας που προωθούν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο σωματείο», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, ενόψει των σημερινών εκλογών, το «ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ». Ο συνδυασμός που δημιουργήθηκε πριν δύο χρόνια μέσα από το καμίνι της ταξικής πάλης και διεκδικεί επάξια την ανάδειξή του σε πλειοψηφία, αφού όλο και περισσότεροι εργάτες το εμπιστεύονται, ακουμπούν τις ελπίδες τους σ' αυτόν. Στο συνδυασμό του «Εργατοϋπαλληλικού Αγωνιστικού Μετώπου», απ' αυτές τις εκλογές, εντάσσεται και ο για πολλά χρόνια πρώην πρόεδρος του σωματείου με το συνδυασμό της ΠΑΣΚΕ, Γιώργος Θεοδώρου.

Ο Γ. Θεοδώρου, συνδικαλιστής, μέχρι τώρα της ΠΑΣΚΕ, μετά από 24 ολόκληρα χρόνια αποφάσισε χτες να μη συμμετέχει ως υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές «σ' ένα ψηφοδέλτιο μιας παράταξης ταυτισμένης με την πολιτική της εταιρίας και της κυβέρνησης», όπως σημειώνει στην καταγγελία του. Αυτή τη φορά συμμετέχει με το συνδυασμό του ΕΑΜ («Εργατοϋπαλληλικό Αγωνιστικό Μέτωπο»), συνδυασμό που στηρίζεται από ΕΣΑΚ και άλλες δυνάμεις, θεωρώντας την πράξη του καθαρή και τίμια, για να μην περάσει η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της διοίκησης. Ο συνδικαλιστής, πιο εκτενέστερα στην καταγγελία του προς τους συναδέλφους του, επεξηγεί τους λόγους που μετά από τόσα χρόνια δε θα συμμετάσχει ως υποψήφιος με την ΠΑΣΚΕ. Συγκεκριμένα αναφέρει για την κυβερνητική παράταξη:

«α) Οταν ιδρύθηκε η παράταξη είχε διεκδικητικό χαρακτήρα, καθώς επίσης υπήρχε όραμα, Ενότητα και Αλληλεγγύη, που με την πάροδο του χρόνου όλα αυτά χάθηκαν γιατί υιοθετήθηκαν προσωπικές στρατηγικές.

β) Ολα αυτά τα χρόνια και ειδικότερα τα τελευταία κατέβαλλα κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση της Ενότητας, αλλά και τον επαναπροσδιορισμό της παράταξης σε καίρια ζητήματα, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα, γιατί προσέκρουα πάντα σ' έναν πυρήνα που μεθόδευε τη διάσπαση για να ηγεμονεύσει το χώρο.

γ) Ειδικότερα τα δύο τελευταία χρόνια η παράταξη είχε υποταχθεί πλήρως στην πολιτική της εταιρίας, στηρίζοντας άκριτα όλες τις κυβερνητικές επιλογές, αυτό αποδεικνύεται και από τη στάση της στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό κλπ.

δ) Η εταιρία για να πείσει για τις αντεργατικές της επιλογές είχε ως σύμμαχο την ηγεσία της παράταξης της ΠΑΣΚΕ, η οποία για το μόνο που ενδιαφερόταν ήταν πώς να εξυπηρετήσει τους κολλητούς της αδιαφορώντας για τα προβλήματα των εργαζομένων.

ε) Αποκορύφωμα της αποσύνθεσης, αλλά και της πλήρους εξάρτησης από κέντρα που σαν στόχο έχουν να καθυποτάξουν κάθε αντίθετη φωνή, ήταν το τελευταίο επεισόδιο σε βάρος μου, το οποίο έγινε μέσα στο χώρο του εργοστασίου, καταγράφοντας τον πλήρη ευτελισμό αυτής της παράταξης».

Σημειώνει, τέλος, τις αφόρητες πιέσεις που δέχτηκε από υψηλόβαθμα στελέχη της ΠΑΣΚΕ για να συμμετάσχει ξανά στο ψηφοδέλτιο. Μέχρι και το θώκο του προέδρου του τάξανε! Ο συνδικαλιστής όπως χαρακτηριστικά σημειώνει «τους δήλωσε ξεκάθαρα ότι δε δέχεται συναλλαγές πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων και ούτε φυσικά δέχεται να είναι πρόεδρος "υπό εποπτεία" σε μια παράταξη που λογοδοτεί στην εταιρία».

Απεργία στον «Επενδυτή», απλήρωτοι και στου Κουρή

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν, σήμερα Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Επενδυτής» του ομίλου Ανδρουλιδάκη, που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ, μετά από ομόφωνη απόφαση της γενικής τους συνέλευσης. Η απεργία θα ξεκινήσει σήμερα στις 6 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, 22 Ιούνη, στις 6 το απόγευμα.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν, για άλλη μια φορά, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών, την εξόφληση αναδρομικών οφειλών, την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων, καθώς και την απόδοση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Η ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους να περιφρουρήσουν και να στηρίξουν με κάθε μέσο την κινητοποίηση στον «Επενδυτή».

Την παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη μη καταβολή δεδουλευμένων και τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στα μέσα ενημέρωσης του συγκροτήματος Κουρή, καταγγέλλει η ΕΣΗΕΑ. Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Συντακτών υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι: Στην εφημερίδα «Αυριανή» δεν έχει καταβληθεί το 2ο δεκαπενθήμερο Μαρτίου, οι μισθοί Απριλίου και Μαΐου και το 1ο δεκαπενθήμερο Ιουνίου δεν έχουν δοθεί οι αυξήσεις και τα αναδρομικά.

Στην εφημερίδα «Φίλαθλος» δεν έχουν δοθεί οι αυξήσεις και τα αναδρομικά, δεν καταβάλλεται η πρόσθετη αμοιβή για την εργασία της Κυριακής και δεν εφαρμόζονται στο σύνολό τους οι ΣΣΕ. Για τον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΧΤRΑ» - όπως σημειώνει η ΕΣΗΕΑ - η εικόνα πολύ απέχει από αυτήν που δηλώνεται στο φάκελο αδειοδότησης του σταθμού. Ουσιαστικά, δεν υφίσταται δημοσιογραφικό τμήμα και δεν τηρείται η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για την ύπαρξη συγκεκριμένων θέσεων εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ