Πέμπτη 20 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΛΟΣ
«Εργα και ημέρες» του κυβερνητικού συνδικαλισμού!
  • Πώς και γιατί απέτυχαν παταγωδώς οι προσπάθειες της ΠΑΣΚΕ να υπονομεύσει την προχτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στη Μαγνησία
  • Πώς και γιατί η «κεντροαριστερή» πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου επιχειρεί να διαλύσει ένα ταξικό σωματείο εργαζομένων

Με πλήρη ...αποτυχία «στέφθηκε» η προσπάθεια του κυβερνητικού συνδικαλισμού να περιορίσει την επιτυχία της προχτεσινής απεργιακής κινητοποίησης για το Ασφαλιστικό στην εργατούπολη του Βόλου.

Και τι δεν έκαναν οι «ινστρούχτορες» της ΠΑΣΚΕ που δρουν στην περιοχή, προκειμένου να κρατήσουν όσο δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους μακριά από την απεργία:

  • Στη συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου σύσσωμη η φιλοκυβερνητική συνδικαλιστική παράταξη -- με εξαίρεση τον συνδικαλιστή Γ. Παπαδημητρίου, ο οποίος, για δικούς του λόγους, διαφοροποιήθηκε -- ψήφισε κατά της απεργίας, συντασσόμενη πλήρως με τους «Πολυζωγοπουλαίους» της ΓΣΕΕ.
  • Ο πρόεδρος της διοίκησης του ΕΚΒ, Α. Τυλιγάδας, ο οργανωτικός γραμματέας, Μπ. Τσαμπάζης, κι άλλα στελέχη της, με αρθρογραφία στον τοπικό Τύπο και με καθημερινές δηλώσεις στα ραδιόφωνα και στα τηλεοπτικά κανάλια, προσπαθούσαν να «πείσουν» τους εργαζόμενους ότι δεν τους συμφέρει ν' απεργήσουν καθότι -- όπως ανενδοίαστα ισχυρίζονταν -- το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό αποτελεί μεγάλη κατάκτηση του εργατικού κινήματος και γι' αυτό πρέπει να ψηφιστεί το συντομότερο στη Βουλή.
  • Στελέχη της επισκέπτονταν εργοστάσια κι άλλους χώρους δουλιάς και μοίραζαν τη γνωστή κατάπτυστη ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ, με την οποία τάσσεται υπέρ του αντιασφαλιστικού εκτρώματος.
  • Σε σωματεία τη διοίκηση των οποίων ελέγχει η ΠΑΣΚΕ (ΟΣΕ, «ΚΟΝΤΙ», κ.α.) «πέρασε» απόφαση κατά της απεργίας, ενώ και σε άλλα («ΜΕΤΚΑ», «ΑΓΕΤ» κ.α.) οι συνδικαλιστές της ψήφισαν «κατά».
  • Σε αρκετές περιπτώσεις (π.χ., «Κιολεΐδης» κι αλλού) προσπάθησε, από κοινού με την εργοδοσία, να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Ομως, παρά το γεγονός ότι στο Βόλο η ΠΑΣΚΕ «έδωσε τα ρέστα της» στην επιχείρηση εξασθένισης των αγωνιστικών διαθέσεων και υπονόμευσης της ενωτικής αγωνιστικής δράσης των εργαζομένων, εντούτοις κι αυτή η απεργιακή κινητοποίηση -- όπως, άλλωστε, και οι προηγούμενες -- πέτυχε. Η επιτυχία της απεργίας εξέθεσε, για μια ακόμα φορά, τους τοπικούς συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στους εργαζόμενους, τους οποίους ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν, αλλά η «ήττα» τους χρεώνεται γενικότερα στον κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Βεβαίως, ουδείς αναμένει από τέτοιου είδους συνδικαλιστές να προβληματιστούν απ' αυτό και ν' αλλάξουν πορεία, αλλά είναι σίγουρο ότι θα προβληματιστούν ως προς το μέλλον του κυβερνητικού συνδικαλισμού στο Βόλο. Κι αυτό έχει τη σημασία του γιατί αναφερόμαστε σε μια περιοχή, στην οποία έχει μπει σε εφαρμογή το «πείραμα» της «κεντροαριστερής» συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ και στο συνδικαλιστικό κίνημα, όπως και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επιχείρηση διάλυσης

Να διαλύσει ένα σωματείο -- το Σύνδεσμο Οδηγών Υπαλλήλων Ταξί και Αγοραίων Νομού Μαγνησίας -- επιχειρεί η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, που συναπαρτίζεται από συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της παράταξης του ΣΥΝ.

Ο λόγος που μια δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση στρέφεται κατά ενός πρωτοβάθμιου σωματείου της δύναμής της σχετίζεται με την αγωνιώδη προσπάθεια του κυβερνητικού- φιλοεργοδοτικού συνδικαλισμού ο οποίος δρα στο Βόλο, να διατηρήσει τις δυνάμεις του στο ΕΚΒ -- ενόψει και του συνεδρίου που θα γίνει το Νοέμβρη του 2003 -- για να μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στο «πέρασμα» της αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Επειδή, λοιπόν, το σωματείο των οδηγών ταξί, μετά τις τελευταίες αρχαιρεσίες, ξέφυγε από τα «νύχια» της ΠΑΣΚΕ και «πέρασε» στον ταξικό συνδικαλισμό, μπήκε στο «στόχαστρο» της «κεντροαριστερής» πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΒ, η οποία επιχειρεί να το «ξαναμαντρώσει», ή, αν δεν τα καταφέρει, να το διαλύσει!

Για να πετύχει το στόχο της καταφεύγει στην αρωγή της δικαστικής εξουσίας, καταθέτοντας αγωγή κατά του σωματείου, όπου, επικαλούμενη παρατυπίες και παραλείψεις που δήθεν έγιναν κατά τις αρχαιρεσίες, ζητάει από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου -- όπου θα συζητηθεί η αγωγή την 1.4.2003 -- ν' ακυρώσει την εκλογή των αντιπροσώπων του σωματείου στο ΕΚΒ.

Δεν αποσκοπεί, όμως, μόνο στο να εμποδίσει την εκπροσώπηση ενός ταξικού συνδικαλιστή στο ΕΚΒ, αλλά και στη διάλυση ενός ταξικού σωματείου που λειτουργεί επί 25 συνεχή χρόνια, καθότι στην αγωγή ισχυρίζεται ότι τα μέλη του σωματείου δεν έχουν την ιδιότητα του οδηγού ταξί!

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το σωματείο των οδηγών ταξί έχει κατακρίνει τη διοίκηση του ΕΚΒ για το συμβιβαστικό, φιλοκυβερνητικό, φιλοεργοδοτικό ρόλο της, ενώ έχει αντιδράσει και στην πρόθεση της «κεντροαριστερής» Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας να εκμεταλλευτεί ρουσφετολογικά το διαγωνισμό για τις νέες άδειες ταξί.

Την αήθη επίθεση της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΒ εναντίον του καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το σωματείο οδηγών ταξί, ενώ η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Μαγνησίας ζητάει να σταματήσει η δικαστική αγωγή και να αναγνωριστεί η αντιπροσώπευση του σωματείου στο ΕΚΒ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ