Πέμπτη 20 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο κενό οι πιέσεις και οι εκβιασμοί

Η απόφαση για τη νέα 48ωρη απεργία, που επέβαλαν χτες οι ναυτεργάτες στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), αποτέλεσε, ταυτόχρονα, αποστομωτική απάντηση στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη, ο οποίος, λίγο πριν τη συνεδρίαση της διοίκησης της ΠΝΟ και την κήρυξη της νέας απεργίας, με προκλητικές δηλώσεις, εξαπέλυσε απειλές, χαρακτηρίζοντας ως «αδικαιολόγητη και ακραία» τυχόν απόφαση για συνέχιση της απεργίας και ότι «όσοι τη λάβουν θα αναλάβουν τις ευθύνες τους»! Ακόμα, από τις χτεσινές δηλώσεις του Ανωμερίτη, επιβεβαιώθηκε ότι το περιβόητο σχέδιο προσθήκης στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που είχε εμφανιστεί μία βδομάδα μετά τη βάρβαρη επίθεση των κατασταλτικών δυνάμεων στο λιμάνι, στις 29 του μήνα, η οποία προέβλεπε την προσαρμογή των συντάξεων στο 70% του συνόλου των αποδοχών των ναυτεργατών, την αύξηση των επικουρικών συντάξεων και άλλα, δεν ήταν παρά μια καραμπινάτη κοροϊδία! Οτι η ...«προσθήκη» συντάχθηκε, προκειμένου να αμβλύνει την οργή των ναυτεργατών και να «κλείσει το μέτωπο» που είχε ανοίξει η κυβέρνηση στο λιμάνι. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους συντάκτες αυτού του κειμένου ήταν και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος, όπως ακριβώς και ο προκάτοχός του σ' αυτήν τη θέση Χρ. Πρωτόπαππας, διαπρέπει στον τομέα της απεργοσπασίας.

Ο υπουργός έκανε χτες σαφές σε όλους τους τόνους ότι «η προσθήκη είναι πια ανενεργή»! Ως πρόσχημα για το γεγονός ότι αυτή δεν κατατέθηκε τελικά στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, πρόβαλε ότι δε «συνοδευόταν» από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Σε ερώτηση γιατί αυτή η έκθεση δε συντάχθηκε εγκαίρως, απάντησε ότι «ξαφνικά» ...ανακάλυψαν ότι η προσθήκη στηριζόταν σε «λάθος» στοιχεία! Ισχυρίστηκε, ακόμα, ότι η «ουσία της προσθήκης παραμένει», αν και θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου και ότι «θα κατατεθεί σχετική τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο, που θα μπορεί να εμπεριέχει ασφαλιστικές διατάξεις»... Θεωρώντας δε ότι τα παραπάνω ...ικανοποιούν το διεκδικητικό πλαίσιο των ναυτεργατών - οι οποίοι, βέβαια, απαιτούν ξεκάθαρα την απόσυρση συνολικά του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου - αναρωτήθηκε για «ποιους λόγους γίνεται η απεργία»! Ενώ προλειαίνοντας το έδαφος για την επέμβαση των κατασταλτικών μηχανισμών, χαρακτήρισε την απόφαση για συνέχιση της απεργίας «ακραία».

Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της νέας 48ωρης απεργίας γνωστοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, παίρνοντας ...γραμμή από τον υπουργό, έκαναν λόγο για επεισόδια την Παρασκευή στο λιμάνι... ενώ δηλώσεις για τη δήθεν αγανάκτηση των επιβατών έκανε και κάποιος κ. Ρουμπούλης, που εμφανίστηκε ως πρόεδρος ενός ...Συλλόγου Επιβατών! Η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με ανακοίνωσή τους, καλούν τους εργαζόμενους της στεριάς να συμπαραταχτούν στους καταπέλτες με τους απεργούς ναυτεργάτες για την περιφρούρηση της απεργίας.

Αργά τη νύχτα, απορρίφθηκε ομόφωνα από την ΠΝΟ και η «νέα» πρόταση που παρουσίασε ο Γ. Ανωμερίτης, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει εντυπώσεις και να στρέψει τους επιβάτες ενάντια στους ναυτεργάτες, τους οποίους εμφανίζει αδιάλλακτους. Η «νέα» πρόταση δεν ήταν καν ευχολόγιο, δεν περιείχε ικανοποίηση κανενός αιτήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ