Πέμπτη 20 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απάτη μία προς μία οι προωθούμενες ρυθμίσεις

Παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες, οι εργαζόμενοι δε θα οδηγηθούν στο συμβιβασμό, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης

Στην επιχείρηση απάτης που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να επιτύχει τη συναίνεση των εργαζομένων στην προώθηση των αντιασφαλιστικών επιλογών της, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης, τονίζοντας όμως ότι παρά τις προσπάθειες οι εργαζόμενοι δε θα οδηγηθούν στο συμβιβασμό.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σπύρος Στριφτάρης στο περίφημο θέμα της τριμερούς χρηματοδότησης, το οποίο έθιξε στην τοποθέτησή του και ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, λέγοντας πως ο υπουργός «ξεχνάει ότι ήταν η πρόταση και του σημερινού απεργοσπάστη προέδρου και η πρόταση του Συνασπισμού και η πρόταση της ΔΑΚΕ για τριμερή χρηματοδότηση». Πρόσθεσε ακόμη: «Το 13,33% το κάνατε περίπου 11% στους εργοδότες. Ηδη με τα μέτρα που έχετε πάρει πριν από αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δίνετε το δικαίωμα στους εργοδότες, ή, μάλλον, "φορτώνετε" στον κρατικό προϋπολογισμό -- και τελικά στο ΙΚΑ τα "φορτώσατε" -- την απαλλαγή κατά 20% του εργοδότη όταν παίρνει νέους εργαζόμενους. Και φυσικά ξέρετε τη μέθοδο που ακολουθεί». Απαντώντας στις κυβερνητικές εξαγγελίες περί προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης ο Σπύρος Στριφτάρης έκανε λόγο για υποκρισία. Οπως είπε, «λέτε ότι δεν ιδιωτικοποιείτε την Ασφάλιση. Πώς δεν την ιδιωτικοποιείτε, όταν ουσιαστικά η μόνη διέξοδος που θα έχουν τα επικουρικά ταμεία είναι υποχρεωτικά να τζογάρονται στο Χρηματιστήριο;». Ειδικά για το ύψος των συντάξεων ο Σπύρος Στριφτάρης ήταν αποκαλυπτικός σημειώνοντας: «Είναι ψέμα, χονδροειδές ψέμα ότι η κατώτερη σύνταξη πάει από το 60% που την είχε η Νέα Δημοκρατία --από τις 43.000 δραχμές ή 45.000 δραχμές που λέτε ότι ήταν -- στις 128.000 δραχμές. Με βάση αυτό το άρθρο που έχετε, κύριε υπουργέ, το 2010 στις κατώτερες συντάξεις η αναπλήρωση θα είναι λιγότερο από το 60%, διότι θα υπολογίζονται σύμφωνα με τη σύμβαση που θα είναι την 1.1.2003 και θα αυξάνεται κάθε χρόνο με βάση την εισοδηματική πολιτική. Και εδώ είναι τα χαρτιά, δεν είναι δικά μας λόγια, δικά σας λόγια είναι ότι η εισοδηματική πολιτική -- από το 1992 έως το 2000 -- κάθε χρόνο υπολείπεται της γενικής εθνικής συλλογικής σύμβασης εκτός από μία χρονιά. Και υπολείπεται από -- το λιγότερο -- 1% μέχρι και 3%».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες της κυβέρνησης για εξαπάτηση των εργαζομένων ο Σπύρος Στριφτάρης τόνισε: «Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν ήταν προβληματικά ούτε είναι προβληματικά. Αυτή είναι η τρομοκρατία που ασκείτε στους εργαζόμενους, με τη βοήθεια βέβαια του προέδρου της ΓΣΕΕ. Το κατορθώσατε και αυτό -- και θα μείνει στην Ιστορία --πρόεδρος της ΓΣΕΕ να είναι απεργοσπάστης. Δεν ξαναέχει γίνει. Ο Μακρής δεν έκανε τουλάχιστον απεργίες. Δεν άφηνε τη ΓΣΕΕ να κάνει απεργίες και δεν ήταν ποτέ απεργοσπάστης. Θα ωχριά μπροστά σε αυτό που γίνεται σήμερα». Ο Σπύρος Στριφτάρης κατέληξε τονίζοντας πως «όσα ψέματα και αν πείτε, όσες -- αν θέλετε -- απάτες και αν χρησιμοποιήσετε, την εργατική τάξη δε θα την πείσετε να ακολουθήσει το δρόμο του συμβιβασμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ