Πέμπτη 20 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Συναίνεση στην πρώτη συνάντηση ΑΔΕΔΥ - Σκανδαλίδη

Και οι δυο πλευρές εκφράζουν καλή διάθεση για λύσεις, όμως η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει το αντεργατικό της πλαίσιο

Σε κλίμα συναίνεσης πραγματοποιήθηκε χτες η πρώτη πανηγυρική συνάντηση της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, στο πλαίσιο των «Συλλογικών Διαπραγματεύσεων» στο δημόσιο τομέα. Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε ότι «υπάρχει καλή διάθεση από όλους μας να καταλήξουμε σε συμφωνίες, γιατί αυτό θα ωφελήσει συνολικότερα και την ίδια τη Δημόσια Διοίκηση και τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και γενικότερα, την εξέλιξη στη χώρα μας». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, ο οποίος σημείωσε ότι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια οι φετινές συλλογικές διαπραγματεύσεις ξεκινούν από καλύτερη βάση που δικαιολογεί την αισιοδοξία.

Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός Εσωτερικών έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τρία ζητήματα. Το ένα αφορά την αναμόρφωση - όπως είπε - του θεσμικού πλαισίου πάνω στο οποίο γίνονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη «γενικότερη διοικητική μεταρρύθμιση που επιχειρείται αυτή την εποχή στη Δημόσια Διοίκηση και η οποία συμπεριλαμβάνει μια σειρά από θέματα όπως είναι τα θέματα της διοίκησης με στόχους και αποτελέσματα, της αξιολόγησης, της αξιοκρατίας, της εξέλιξης και αρχής της εξέλιξης, της διαχείρισης και της αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού». Τέλος, το τρίτο ζήτημα αφορά το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Να σημειωθεί ότι για το θέμα αυτό αναμένεται στις 30 Ιουνίου να κατατεθεί στην κυβέρνηση το πόρισμα της «επιτροπής Κιντή», το οποίο και θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα συζητήσουν οι δύο πλευρές στο πλαίσιο των φετινών συλλογικών διαπραγματεύσεων μισθολογικά θέματα.

Να σημειωθεί ότι με το νέο μισθολόγιο η κυβέρνηση επιδιώκει τη σύνδεση του μισθού με τη λεγόμενη παραγωγικότητα, ώστε να θέσει ουσιαστικά σε καθεστώς ομηρίας τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Εξάλλου και η «διοικητική μεταρρύθμιση» που βασίζεται στο πλαίσιο του αντεργατικού προγράμματος «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» εμπεριέχει αρνητικές παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο. Τέλος, το νομικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι απαγορευτικό για τη σύναψη συμβάσεων σε σχέση με τις αμοιβές. Οποιαδήποτε «αναμόρφωση» από την πλευρά της κυβέρνησης, μέσα σε καθεστώς υπονόμευσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα, μόνο ύποπτη μπορεί να θεωρηθεί.

Από τη μεριά της η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ διά του προέδρου της οργάνωσης τόνισε ότι προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με καλή διάθεση ώστε να εξεταστούν τα ζητήματα. «Τα τρία ζητήματα που έθεσε ο υπουργός - είπε ο Σπ. Παπασπύρος - δεν έχουμε τα περιθώρια να μην τα επιλύσουμε».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σ' ένα χαλαρό χρονικό πλαίσιο διαπραγματεύσεων που μπορεί να υπερβεί και τον ορίζοντα της 10ης Σεπτέμβρη που ορίζει ο νόμος, ενώ η επόμενη συνάντησή τους θα γίνει τη μεθεπόμενη Τετάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ