ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Μακελειό του λαού εν μέσω ενδοαστικών ανταγωνισμών

Τα θύματα της φονικής ενέδρας στην Χερσόνησο του Σινά
Τα θύματα της φονικής ενέδρας στην Χερσόνησο του Σινά
Συνεχίστηκε την Κυριακή και χτες το μακελειό στην Αίγυπτο, καθώς κορυφώνεται η σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου με θύμα τον αποπροσανατολισμένο λαό που «βρίσκεται κάτω από ξένη σημαία» είτε υποστηρίζοντας την ελεγχόμενη από το στρατό «μεταβατική κυβέρνηση» είτε τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και τον ανατραπέντα από το στρατό Πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις 900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, από την περασμένη Τετάρτη, όταν ξεκίνησε η επέμβαση του στρατού και διάλυση των καταυλισμών των «Μουσουλμάνων» στο Κάιρο και αλλού που διαμαρτύρονται για την ανατροπή του Μούρσι από το στρατό, ενώ οι «Μουσουλμάνοι» κάνουν λόγο για μεγαλύτερο αριθμό.

Τριάντα έξι κρατούμενοι, οπαδοί των «Μουσουλμάνων» πέθαναν επίσης την Κυριακή από ασφυξία που προκάλεσε η ρίψη δακρυγόνων και βομβών αερίου από την αστυνομία μέσα σε κλούβα της αστυνομίας, ενώ ήταν σε εξέλιξη η μεταφορά περίπου 600 ισλαμιστών σε κομβόι, προς τη φυλακή Αμπού Ζααμπάλ στα βόρεια της χώρας. Η εκδοχή που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι οι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν, αιχμαλώτισαν έναν αστυνομικό και προσπάθησαν να δραπετεύσουν και έτσι η αστυνομία έριξε δακρυγόνα στο όχημα. Πάντως, οι «Μουσουλμάνοι» κάνουν λόγο για 52 νεκρούς κρατούμενους.

Σε άλλο πολύνεκρο επεισόδιο χτες το πρωί, 24 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε ενέδρα ενόπλων με αντιαρματικές ρουκέτες εναντίον μικρών λεωφορείων στη χερσόνησο του Σινά. Δε διευκρινίζεται η ταυτότητα των δραστών, ωστόσο οι επιθέσεις ενόπλων ισλαμιστών εναντίον στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στη χερσόνησο του Σινά, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ, έχουν αυξηθεί μετά την ανατροπή, από το στρατό, του Αιγύπτιου Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι στις 3 Ιούλη.

Ενταση της καταστολής

Η στηριζόμενη από το στρατό «μεταβατική κυβέρνηση» της χώρας εντείνει την καταστολή, όπως αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο την Κυριακή, ενώ εξετάζεται πρόταση του διορισμένου πρωθυπουργού Χαζέμ Μπεμπλάουι να τεθεί εκτός νόμου η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Σε ισχύ παραμένει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, ενώ συνεχίζεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας, με το στρατό να ελέγχει τις κύριες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας. Το υπουργείο Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι τα τζαμιά θα είναι πλέον κλειστά μετά από τις ώρες της προσευχής, σε μια σαφή προσπάθεια να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις. Στην Αλεξάνδρεια, σημειώθηκαν την Κυριακή συγκρούσεις οπαδών και αντιπάλων του Μ. Μούρσι, ενώ στην Ασιούτ, στα νότια της χώρας, οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν εκατοντάδες συγκεντρωμένους μπροστά από τζαμί της πόλης. Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι, σε ωριαίο διάγγελμά του (στην πρώτη του εμφάνιση μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων), αφού επανέλαβε τα περί «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και ανάληψης της εξουσίας από το στρατό «για την αποφυγή εμφυλίου πολέμου», δήλωσε ότι οι ισλαμιστές θα πρέπει να αποτελέσουν κομμάτι του πολιτικού μέλλοντος της χώρας.

Αντιδράσεις, ανταγωνισμοί και κροκοδείλια δάκρυα

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο γίνονται όπως είναι φυσικό αντικείμενο ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αλλά και έκφρασης υποκρισίας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο εντός των επόμενων ημερών, εφόσον συνεχιστεί η βία και δεν υπάρξει διάλογος μεταξύ των αντίπαλων πλευρών, ανακοίνωσαν την Κυριακή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση». Ταυτόχρονα, την Τετάρτη αναμένεται έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για κοινή θέση για την κατάσταση στην Αίγυπτο όπως συμφώνησαν χτες οι διπλωματικοί αντιπρόσωποι των χωρών για ζητήματα ασφάλειας.

«Το ζήτημα της πώλησης όπλων στην Αίγυπτο μπορεί να είναι αυτό που θα δείξει καθαρά το σκεπτικισμό μας σε σχέση με όσα συμβαίνουν στη χώρα αυτή», σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σε τηλεφωνική συνομιλία τους, υπογράμμισαν «την ανάγκη για ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα», ενώ χαμηλούς τόνους κρατάει η κυβέρνηση του Ισραήλ, που δε θέλει να διαταραχθεί η πολύχρονη στρατηγική συνεργασία της με τον αιγυπτιακό στρατό, αλλά δεν θέλει να φανεί ότι στηρίζει ανοιχτά τις ενέργειές του.

Οι ΗΠΑ, προχώρησαν σε μια προσχηματική καταδίκη της αιματηρής καταστολής στην Αίγυπτο και άφησαν να φανεί ότι θα προχωρήσουν σε ακύρωση ορισμένων κοινών γυμνασίων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Αιγύπτου.

Το Ιράν ζήτησε χτες τη μεσολάβηση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, για να βρεθεί μια «ειρηνική λύση» στην αιγυπτιακή κρίση.

Επίσης, οι κυβερνήσεις της Βενεζουέλας, της Βολιβίας και της Κούβας καταδίκασαν το μακελειό στην Αίγυπτο, σημειώνοντας ότι τη λύση πρέπει να αναζητήσει ο αιγυπτιακός λαός χωρίς ξένες επεμβάσεις.

  • Σύμφωνα με δηλώσεις του συνηγόρου του στο πρακτορείο Reuters, ελεύθερος αναμένεται να αφεθεί εντός της βδομάδας ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, που βρίσκεται στη φυλακή εδώ και 2 χρόνια, καθώς θα εκπέσουν οι κατηγορίες για διαφθορά. Ο 85χρονος Μουμπάρακ αντιμετωπίζει ακόμη μια επαναληπτική δίκη για συνενοχή στις δολοφονίες διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων το 2011.
ΣΥΡΙΑ
Κύμα προσφύγων προς το βόρειο Ιράκ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Συνεχίζεται το κύμα φυγής χιλιάδων αμάχων Κούρδων της Συρίας προς το ιρακινό Κουρδιστάν σε μία προσπάθεια να βρουν ασφαλές καταφύγιο από την κλιμάκωση των συγκρούσεων με τους ισλαμιστές της οργάνωσης «Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε».

Αξιωματούχοι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Ερμπίλ, εκτιμούν ότι από την περασμένη Πέμπτη ως χτες είχαν περάσει τα σύνορα Συρίας-Ιράκ πάνω από 31.000 πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι οδηγούνται σε εκατοντάδες από τις σκηνές που έχουν ήδη αρχίσει να στήνονται από τον ΟΗΕ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την Κυριακή έφθασε στη Δαμασκό η ομάδα εμπειρογνωμόνων χημικών όπλων του ΟΗΕ προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα τις έρευνες για τη χρήση χημικών όπλων σε τρεις περιοχές της Συρίας, μεταξύ των οποίων το βόρειο χωριό Κχαν αλ Ασάλ. Οι ειδικοί του ΟΗΕ καλούνται να εντοπίσουν εάν και τι είδους χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν, όχι όμως και ποιοι τα χρησιμοποίησαν...

Παράλληλα, ο συριακός στρατός προχώρησε στην επανακατάληψη στρατηγικών εδαφών στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Λατάκια (εννιά χωριά και το λόφο Νάμπι Ασια).

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί στα μέσα της επόμενης βδομάδας η συνάντηση ανάμεσα σε αντιπροσώπους της Ρωσίας και των ΗΠΑ στη Χάγη για να συζητήσουν σχετικά με την προετοιμασία της διεθνούς συνδιάσκεψης για τη Συρία στη Γενεύη. Στην ρωσοαμερικανική σύνοδο θα συμμετάσχει και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Νέα προκλητικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ

ΣΕΟΥΛ.--

Σε «πολεμική ζώνη» μετατρέπονται ως το τέλος του μήνα εναέριες και θαλάσσιες περιοχές της Νότιας Κορέας εξαιτίας της χτεσινής έναρξης των αμερικανικο-νοτιοκορεατικών στρατιωτικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας «Μαχητής Ελευθερίας Ούλτσι» στις οποίες συμμετέχουν περίπου 50.000 Νοτιοκορεάτες στρατιωτικοί και άλλοι 30.000 Αμερικανοί πεζοναύτες που υπηρετούν σε βάσεις της Νότιας Κορέας.

Τα επιχειρησιακά σενάρια συμπεριλαμβάνουν αποτροπή βορειοκορεατικών θαλάσσιων και χερσαίων «προκλήσεων» καθώς και επιθέσεις κυβερνοπολέμου σε νευραλγικά συστήματα υπολογιστών.

Ωστόσο, ας σημειωθεί πως οι αμερικανο-νοτιοκορεατικές στρατιωτικές ασκήσεις ξεκινούν μόλις ένα 24ωρο μετά τη συμφωνία της περασμένης Κυριακής ανάμεσα σε Νοτιοκορεάτες και Βορειοκορεάτες αξιωματούχους με στόχο την επανένωση οικογενειών που είχαν χωριστεί στη διάρκεια του Κορεατικού Πολέμου, με τη μεσολάβηση του Ερυθρού Σταυρού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ