ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ - ΙΑΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ
Ευαίσθητες ισορροπίες

Από τις ασκήσεις στην Ταϊβάν

Associated Press

Από τις ασκήσεις στην Ταϊβάν
ΠΕΚΙΝΟ, ΤΑΪΠΕΪ, ΤΟΚΙΟ και ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Μια σειρά εξελίξεων στην περιοχή της Ασίας προκαλεί μια διπλωματική, στρατιωτική και οικονομική υποφώσκουσα κρίση, με όλες τις πλευρές να τηρούν λεπτές ισορροπίες. Χτες τα τρία σώματα του στρατού της Ταϊβάν πραγματοποίησαν συνδυασμένες ασκήσεις, οι οποίες προσομοίωναν απόκρουση «απόπειρας κινεζικής εισβολής». Οι ασκήσεις με 3.380 στρατιώτες στις ακτές της νήσου -την οποία η Κίνα θεωρεί επαρχία της- γίνονται σε μια ευαίσθητη χρονική στιγμή, παρατηρεί η δημοσιογράφος Αλις Χανγκ του «Ρόιτερς»: την εβδομάδα που έρχεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα λάβει αποφάσεις σχετικά με το πόσα, και κυρίως τι είδους όπλα θα διαθέσει στο στρατό της Ταϊβάν, που έχει φετινό προϋπολογισμό 15 δισ. δολαρίων.

Η προσοχή επικεντρώνεται στην πιθανότητα πώλησης υποβρυχίων, πυραύλων τύπου «Patriot», και καταδρομικών τύπου «Aegis», τα οποία φέρουν ιδιαίτερα προηγμένα συστήματα ραντάρ, που εγκλωβίζουν και καταστρέφουν εχθρικούς πυραύλους.

Αμερικανικές πηγές -για παράδειγμα κύρια άρθρα των εφημερίδων «Washington Post» και «New York Times» των τελευταίων ημερών (14/4 και 19/4 αντίστοιχα) επισημαίνουν ότι δε θα πωληθούν τα προηγμένα καταδρομικά, πάντως θα υπάρξουν μεγάλες πωλήσεις, αφού οι ΗΠΑ, παρά την πολιτική της «μιας Κίνας» που ακολουθούν σε φραστικό επίπεδο, θέλουν να κρατούν την Ταϊβάν στο δικό τους στρατόπεδο για γεωπολιτικούς, οικονομικούς και άλλους λόγους.

Η δεύτερη εξέλιξη που αξίζει παρακολούθησης στην περιοχή είναι η παροχή βίζας, από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, στον πρώην πρόεδρο και υπέρμαχο της οριστικής απόσχισης της Ταϊβάν από την Κίνα, Λι Τενγκ-χούι. Η ιαπωνική διπλωματία προσπαθεί και αυτή να τηρήσει λεπτές ισορροπίες -ο ΥΠΕΞ Γιοχάι Κόνο δήλωσε ότι η άδεια εισόδου παρέχεται για «ανθρωπιστικούς λόγους», καθώς ο Λι είναι άρρωστος και μεταβαίνει στην Ιαπωνία για θεραπεία, και υπό τον «απαράβατο όρο» ότι δε θα έχει (στην Ιαπωνία) «πολιτική δραστηριότητα». Ούτως ή άλλως ο Κόνο αναγνώρισε ότι οι σχέσεις Τόκιο και Πεκίνου «εισέρχονται σε δύσκολη περίοδο».

Οι διπλωματικές ισορροπίες γίνονται ακόμη πιο ευαίσθητες, δεδομένης της διαπραγμάτευσης ΗΠΑ - Κίνας για την επιστροφή του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους «EP3» που παραμένει προσγειωμένο στη νήσο Χαϊνάν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σχέδιο νόμου - εμπαιγμός για τους κρατούμενους

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η 22χρονη Ζέχρα Κουλαξίζ ζει πίνοντας μόνο αλατισμένο νερό, εδώ και μήνες. Την Κυριακή η 19χρονη αδελφή της, Τζανάν, άφησε την τελευταία της πνοή μετέχοντας στην ίδια απεργία πείνας, στην οποία μετέχουν εκατοντάδες συγγενείς των 800 πολιτικών κρατουμένων, που άρχισαν τη δική τους απεργία πείνας τον περασμένο Δεκέμβρη. «Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο πως οι άνθρωποί μας πεθαίνουν στις φυλακές», λέει η κοπέλα, που ζυγίζει πια 38 κιλά. Αλλά η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τους απεργούς πείνας πολιτικούς κρατούμενους και τους συγγενείς τους με απίστευτη απανθρωπιά, επιμένοντας ότι «δε διαπραγματεύεται με τρομοκράτες». Η πληροφορία δε ότι μελετάται σχέδιο νόμου, για να επιτρέπεται στους κρατούμενους να συναντώνται στις φυλακές τύπου F -σχεδιασμένες για την πλήρη απομόνωσή τους- αποτελεί στην ουσία έναν εμπαιγμό τους και τίποτα παραπάνω...

Η αντίδραση από πλευράς της Ευρώπης και των ΗΠΑ παροτρύνει την τουρκική πολιτική ηγεσία να συνεχίσουν την τακτική της. Η δήλωση του πρωθυπουργού Ετζεβίτ ότι «δε θα υπάρξει συμβιβασμός» εξ αυτής της στήριξης - συνενοχής αντλεί. Ο Ρεσίτ Σαρί, ένας άλλος απεργός πείνας, είναι πεπεισμένος ότι «αν δεν πεθάνουν άνθρωποι, τίποτα δεν αλλάζει σ' αυτή τη χώρα». Μιλάει για την πατρίδα του, την Τουρκία...

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χικμέτ Σάμι Τουρκ, πέρα από τη «χαλάρωση της απομόνωσης», που προσφέρει σαν καρότο στους κρατούμενους, δεν εννοεί να κάνει «διάλογο» με αυτούς που χαρακτηρίζει «τρομοκράτες». Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ ζητεί από τους απεργούς πείνας να σταματήσουν την κινητοποίησή τους. Αλλά η φαρισαϊκή στάση των κυβερνώντων δεν παρασύρει κανέναν. Ο Χουσνού Οντούλ, επικεφαλής της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) της Τουρκίας, εξηγεί ότι «δεν επιθυμούν να άρουν το καθεστώς της απομόνωσης, αλλά μόνο να το τροποποιήσουν». Η παρέμβαση μιας ομάδας προσωπικοτήτων της τέχνης της Τουρκίας που κάλεσαν την κυβέρνηση να αρχίσει ένα διάλογο με τους κρατουμένους καθ' όλες τις ενδείξεις θα πέσει, για άλλη μια φορά, στο κενό.

Εξάλλου οι κυβερνώντες έχουν άλλους «διαλόγους» να ολοκληρώσουν. Π.χ. πρέπει να τσακίσουν τα συνδικάτα, που ζητούν αυξήσεις, για να αντισταθμιστεί το τρομακτικό κόστος, που υφίστανται οι εργαζόμενοι από την οικονομική κρίση. Χτες η Ford άνοιξε εργοστάσιο στη Νικομήδεια, αξίας 650 εκατ. δολαρίων - και η κυβέρνηση δε θα ήθελε να δυσαρεστηθούν οι Αμερικανοί βιομήχανοι από τίποτε απεργίες...

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Παρά τις αντιδράσεις, στήνουν τα «τελωνεία» με ... ελικόπτερα!

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Μετά τις συνεχιζόμενες μαζικές αντιδράσεις Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου ενάντια στη θέσπιση δασμών και τελωνείων στα διοικητικά όρια Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας από τη διοίκηση του ΟΗΕ στην επαρχία, η πολυεθνική αστυνομική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να «προσπελάσει» τις διαδηλώσεις και τα μπλόκα ...αεροπορικώς!

Σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες από την Πρίστινα, οι άνδρες της πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ άρχισαν από χτες το απόγευμα να χρησιμοποιούν ελικόπτερα του οργανισμού, προκειμένου να μεταφέρουν τα υλικά για το στήσιμο των «φυλακίων ελέγχου» (ή των τελωνείων, όπως τα αποκαλούν οι διαδηλωτές και η γιουγκοσλαβική αρχή)...

Οσο για τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αυτές συνεχίζονται δυναμικά και, σύμφωνα με εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, δεν πρόκειται να τερματιστούν πριν την οριστική ανάκληση της σχετικής απόφασης του διοικητή του ΟΗΕ στο Κόσσοβο, Χανς Χάκεραπ. Χτες, περισσότεροι από 4.000 Σέρβοι διαδήλωσαν στη Μιτρόβιτσα, χωρίς αυτή τη φορά οι άνδρες της πολυεθνικής ΚΦΟΡ να επέμβουν για να διαλύσουν την κινητοποίηση με βροχή χημικών δακρυγόνων και χειροβομβίδων, όπως συνέβη χτες, με αποτέλεσμα το θάνατο μίας 62χρονης Σερβίδας διαδηλώτριας...

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Ζίβκοβιτς, δεν παρέλειψε να επικρίνει τη στάση των ανδρών της ΚΦΟΡ κατά των Κοσσοβάρων Σέρβων διαδηλωτών, λέγοντας πως οι στρατιώτες έκαναν χρήση υπερβολικής βίας. Οπως είπε, τέτοιες ενέργειες, αλλά και αποφάσεις για τη φορολόγηση σερβικών προϊόντων στο Κοσσυφοπέδιο ενισχύουν «την επιθυμία των Αλβανών εξτρεμιστών για απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και αποθαρρύνουν τους μη - αλβανικούς πληθυσμούς της επαρχίας να επαναπατριστούν»... Τέλος, ο Ζίβκοβιτς κάλεσε τη διοίκηση του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο είτε να αναβάλει επ' αόριστον το στήσιμο των άτυπων τελωνείων, είτε να αρχίσει άμεσες διαπραγματεύσεις με τις γιουγκοσλαβικές αρχές για την απομάκρυνσή τους...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Καταδικάζουν τη βία σε βάρος των μειονοτήτων...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Για πολλοστή φορά, το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε χτες την αιματηρή βομβιστική επίθεση της περασμένης Τετάρτης στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα. Το Συμβούλιο χαρακτηρίζοντας την επίθεση «δειλή τρομοκρατία που ήταν καλά προετοιμασμένη και είχε σαφή εθνικιστικά κίνητρα σε βάρος των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου», κάλεσε για μία ακόμη φορά τους ηγέτες των Κοσσοβάρων Αλβανών να αποκηρύξουν τη βία και να βάλουν τέλος σε «ανόητες ενέργειες».

Το ίδιο 24ωρο, ο Ερικ Μόρις, ειδικός απεσταλμένος της «Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες» στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, διαπίστωνε τις άθλιες συνθήκες ζωής δεκάδων χιλιάδων Σέρβων και άλλων εθνικών μειονοτήτων του Κοσσυφοπεδίου, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση των πληθυσμών αυτών ως «τουλάχιστον απαράδεκτη».

Οπως δήλωσε ο Μόρις, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα στο Βελιγράδι, η σημερινή κατάσταση όλων των πληθυσμών στο Κοσσυφοπέδιο πλην του αλβανικού «είναι απαράδεκτη και τα δεινά τους εμπνέουν πάρα πολλή ανησυχία». Ο ίδιος παρατήρησε πως υπάρχει σαφή τάση για τη δημιουργία ενός ιδιότυπου καθεστώτος για το Κοσσυφοπέδιο και πρότεινε πως θα πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά, όχι μόνον για την επιβίωση των Σέρβων της επαρχίας αλλά και για την επιστροφή χιλιάδων άλλων που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Μόρις, οι Σέρβοι που ζουν σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο ανέρχονται σε 110.000, ενώ άλλες 200.000 άλλοι έχουν εκδιωχθεί από την επαρχία αφότου σταμάτησαν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί...

Αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους

Εως αργά χτες το βράδυ συνεδρίαζε στο Συνδικάτο Οικοδόμων η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, προκειμένου να καθορίσει τους τρόπους με τους οποίους το ερχόμενο διάστημα θα εκφράσει τη συμπαράσταση και τη διαμαρτυρία της για τα όσα τραγικά εξακολουθούν να συμβαίνουν στην Τουρκία.

Ο προσανατολισμός των μελών της Επιτροπής είναι την ερχόμενη βδομάδα να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας. Η μέρα δεν «κλείστηκε» οριστικά, αφού μέλη της Επιτροπής επισήμαναν πως το ερχόμενο διάστημα θα υπάρξουν πολλές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, καθώς και η προγραμματισμένη 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Ως πιο πιθανή μέρα πάντως θεωρείται η ερχόμενη Παρασκευή. Στη χτεσινή συνεδρίαση εκφράστηκε επίσης η αγανάκτηση για τη σιωπή της πλειοψηφίας των ΜΜΕ σχετικά με τους πρόσφατους θανάτους των πολιτικών κρατουμένων, αλλά και η οργή για τη σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ για τα όσα τραγικά συμβαίνουν στη γειτονική χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ