Σάββατο 21 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ - ΙΑΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ
Ευαίσθητες ισορροπίες

Από τις ασκήσεις στην Ταϊβάν

Associated Press

Από τις ασκήσεις στην Ταϊβάν
ΠΕΚΙΝΟ, ΤΑΪΠΕΪ, ΤΟΚΙΟ και ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Μια σειρά εξελίξεων στην περιοχή της Ασίας προκαλεί μια διπλωματική, στρατιωτική και οικονομική υποφώσκουσα κρίση, με όλες τις πλευρές να τηρούν λεπτές ισορροπίες. Χτες τα τρία σώματα του στρατού της Ταϊβάν πραγματοποίησαν συνδυασμένες ασκήσεις, οι οποίες προσομοίωναν απόκρουση «απόπειρας κινεζικής εισβολής». Οι ασκήσεις με 3.380 στρατιώτες στις ακτές της νήσου -την οποία η Κίνα θεωρεί επαρχία της- γίνονται σε μια ευαίσθητη χρονική στιγμή, παρατηρεί η δημοσιογράφος Αλις Χανγκ του «Ρόιτερς»: την εβδομάδα που έρχεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα λάβει αποφάσεις σχετικά με το πόσα, και κυρίως τι είδους όπλα θα διαθέσει στο στρατό της Ταϊβάν, που έχει φετινό προϋπολογισμό 15 δισ. δολαρίων.

Η προσοχή επικεντρώνεται στην πιθανότητα πώλησης υποβρυχίων, πυραύλων τύπου «Patriot», και καταδρομικών τύπου «Aegis», τα οποία φέρουν ιδιαίτερα προηγμένα συστήματα ραντάρ, που εγκλωβίζουν και καταστρέφουν εχθρικούς πυραύλους.

Αμερικανικές πηγές -για παράδειγμα κύρια άρθρα των εφημερίδων «Washington Post» και «New York Times» των τελευταίων ημερών (14/4 και 19/4 αντίστοιχα) επισημαίνουν ότι δε θα πωληθούν τα προηγμένα καταδρομικά, πάντως θα υπάρξουν μεγάλες πωλήσεις, αφού οι ΗΠΑ, παρά την πολιτική της «μιας Κίνας» που ακολουθούν σε φραστικό επίπεδο, θέλουν να κρατούν την Ταϊβάν στο δικό τους στρατόπεδο για γεωπολιτικούς, οικονομικούς και άλλους λόγους.

Η δεύτερη εξέλιξη που αξίζει παρακολούθησης στην περιοχή είναι η παροχή βίζας, από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, στον πρώην πρόεδρο και υπέρμαχο της οριστικής απόσχισης της Ταϊβάν από την Κίνα, Λι Τενγκ-χούι. Η ιαπωνική διπλωματία προσπαθεί και αυτή να τηρήσει λεπτές ισορροπίες -ο ΥΠΕΞ Γιοχάι Κόνο δήλωσε ότι η άδεια εισόδου παρέχεται για «ανθρωπιστικούς λόγους», καθώς ο Λι είναι άρρωστος και μεταβαίνει στην Ιαπωνία για θεραπεία, και υπό τον «απαράβατο όρο» ότι δε θα έχει (στην Ιαπωνία) «πολιτική δραστηριότητα». Ούτως ή άλλως ο Κόνο αναγνώρισε ότι οι σχέσεις Τόκιο και Πεκίνου «εισέρχονται σε δύσκολη περίοδο».

Οι διπλωματικές ισορροπίες γίνονται ακόμη πιο ευαίσθητες, δεδομένης της διαπραγμάτευσης ΗΠΑ - Κίνας για την επιστροφή του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους «EP3» που παραμένει προσγειωμένο στη νήσο Χαϊνάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ