Σάββατο 21 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ- ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΑS
Εν μέσω διαδηλώσεων

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΕΜΠΕΚ.-

Οι ηγέτες των κρατών της αμερικανικής ηπείρου συνευρίσκονται από χτες στην Πόλη του Κεμπέκ, για να πραγματοποιήσουν τη Σύνοδο που θα τους βοηθήσει να προχωρήσει ένα ακόμη πιο αποφασιστικό βήμα στην πραγμάτωση της «Αμερικανικής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου». Αγνωστο κατά πόσο θα μπορέσουν να εκπληρώσουν το στόχο τους, ωστόσο είναι σίγουρο ότι έχουν θέσει επί τάπητος μία από τις σκοτεινότερες πτυχές της «λαίλαπας» της παγκοσμιοποίησης. Αυτό το γνωρίζουν και οι χιλιάδες διαδηλωτές που έχουν συρρεύσει από μέρες στην καναδική πόλη και ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη σημερινή μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας.

Εξι χιλιάδες αστυνομικοί και περίφραξη του συνεδριακού κέντρου από συρματόπλεγμα ύψους περίπου 3 μέτρων και μήκους 8 χιλιομέτρων συνιστούν τη μεγαλύτερη κινητοποίηση της αστυνομίας και των κρατικών μηχανισμών προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια μεταξύ των αστυνομικών και των διαδηλωτών και κυρίως να αποφευχθεί μία κατάρρευση της Συνόδου, όπως ακριβώς έγινε στο Σιάτλ το Δεκέμβρη του 1999, κατά τη Σύνοδο της Χιλιετίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ακόμη και οι ηγέτες των αμερικανικών κρατών έχουν συντονιστεί σε αυτό το πνεύμα, και τόσο ο οικοδεσπότης Καναδός πρωθυπουργός Ζαν Κρετιέν, όσο και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους που μετέβη τελικά στο Κεμπέκ παρά τους φόβους για ταραχές, έχουν «υψώσει λευκή σημαία», τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι οι εργασίες της Συνόδου είναι για «να ισχυροποιηθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, για την προώθηση της ευημερίας των αμερικανικών κρατών και τη συνειδητοποίηση από όλα τα κράτη του ανθρώπινου δυναμικού και των δυνατοτήτων», όπως εκφράστηκαν οι σκοποί της Συνόδου διά στόματος του Γραμματέα του «Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών» (OAS), Ντέιβιντ Κίλγκουρ.

Επί της ουσίας θα συζητήσουν για τη «Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου στην Αμερική» (FTAA) και κατά πόσο αυτή είναι πραγματοποιήσιμη, για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών που οι πιέσεις εντοπίζονται στα κράτη των Ανδεων κλπ. Ουδείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τα αιτήματα των διαδηλωτών για τα χρέη των κρατών του Τρίτου Κόσμου, όπου ανήκουν και πολλές λατινοαμερικανικές χώρες, ούτε για την παγκοσμιοποίηση, ούτε καν φυσικά για τον «εκδημοκρατισμό», αφού και μόνο η απουσία της Κούβας, που δεν καλέστηκε ποτέ, δείχνει τις πραγματικές προθέσεις τους. Για όλα αυτά τα αιτήματα έχουν αφήσει να διαπραγματευτούν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, που ήδη έχουν εξαπολύσει εδώ και μέρες απίστευτο κυνηγητό και συλλήψεις κατά των διαδηλωτών αλλά και κατά της Αντισυνόδου που πραγματοποιείται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ