Σάββατο 21 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απόπειρες πρόσκαιρης αποκλιμάκωσης

Χαμηλώνουν τους τόνους η παλαιστινιακή και η ισραηλινή ηγεσία, αν και η ατμόσφαιρα παραμένει τεταμένη

Προσπαθώντας να διασώσουν ό,τι μπορούν μέσα από τα ερείπια

Associated Press

Προσπαθώντας να διασώσουν ό,τι μπορούν μέσα από τα ερείπια
ΓΑΖΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΡΑΦΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Σε προσπάθεια, έστω και πρόσκαιρης, αποκλιμάκωσης φαίνεται ότι έχουν αποδυθεί τόσο η ισραηλινή όσο και η παλαιστινιακή ηγεσία, παρά το γεγονός ότι οι αλληλοκατηγορίες δε μειώθηκαν, ούτε φυσικά και οι ανταλλαγές επιθέσεων στο έδαφος. Την ίδια στιγμή, και μόλις ένα 24ωρο πριν από την έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, η αμερικανική διπλωματία μοιάζει να μην πέτυχε το στόχο της για «κατευνασμό» της αραβικής οργής, τουλάχιστον αν ο δείκτης της επιτυχίας της προσπάθειας είναι η αντίδραση της Δαμασκού.

Την άρση των οδοφραγμάτων που είχαν κόψει τη Λωρίδα της Γάζας σε τρία απροσπέλαστα, μεταξύ τους, κομμάτια μετά από την επίθεση με όλμους στην ισραηλινή πόλη Σρεντότ, την περασμένη Δευτέρα, ανακοίνωσε, χτες το πρωί, ο ισραηλινός στρατός. Με «διάλειμμα 15 λεπτών που επιτρέπεται στους φυλακισμένους», παρομοίαζαν οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι την άρση του εσωτερικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, καθώς οι εξονυχιστικοί έλεγχοι στα ισραηλινά στρατιωτικά μπλόκα συνεχίζονταν κανονικά και οι μετακινήσεις παρέμειναν δύσκολες έως αδύνατες.

«Παραπλανητική» χαρακτήρισαν, από την πλευρά τους, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι την ισραηλινή ανακοίνωση. Μάλιστα ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ κάλεσε το Ισραήλ «να αποφύγει τις κινήσεις για τη δημόσια εικόνα του και για τις κάμερες και να προχωρήσει σε πραγματική ολική άρση του αποκλεισμού σε βάρος των αυτόνομων περιοχών».

Διαδηλωτές μεταφέρουν τον τραυματισμένο σύντροφό τους

Associated Press

Διαδηλωτές μεταφέρουν τον τραυματισμένο σύντροφό τους
Την ίδια περίπου ώρα, μία Παλαιστίνια δημοσιογράφος, που εργαζόταν για τηλεοπτικό δίκτυο στο Αμπού Ντάμπι, τραυματιζόταν από σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή, ενώ εργαζόταν σε προσφυγικό στρατόπεδο στη Ράφα. Στην περιοχή, εκείνη τη στιγμή, επικρατούσε απόλυτη ηρεμία.

Ενταση επικράτησε, μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν στην περιοχή γύρω από το τέμενος Αλ Ακσά για να απομακρύνουν ομάδες νεαρών Παλαιστινίων που άρχισαν να εκτοξεύουν εναντίον τους πέτρες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπάρχουν συλλήψεις ή τραυματισμοί, ενώ οι Ισραηλινοί αστυνομικοί απέφυγαν να εισέλθουν στη στενότερη περίμετρο των δύο μουσουλμανικών τεμένων που δεσπόζουν στην περιοχή.

Διόλου ήρεμα δεν κύλησε ούτε η προηγούμενη νύχτα καθώς πυκνές ήταν οι ανταλλαγές πυρών, στην περίμετρο σχεδόν όλων των παλαιστινιακών πόλεων, με τα σφοδρότερα επεισόδια να σημειώνονται στη Χεβρώνα. Επίσης, επίθεση με όλμους δέχτηκε ο εβραϊκός εποικισμός Ατζμόνα, εντός της Λωρίδας της Γάζας, όπως και η κοινότητα Νιρ Οζ, στο ισραηλινό έδαφος, χωρίς να υπάρξουν υλικές ή ανθρώπινες απώλειες. Τέλος, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η έκρηξη που συγκλόνισε την έδρα της επίλεκτης μονάδας Force 17 στη Ραμάλλα, την Πέμπτη, οφείλεται σε διαρροή υγραερίου.

Χαμηλώνουν, εκατέρωθεν, οι τόνοι

Εντολή να τερματιστούν οι επιθέσεις με όλμους μέσα από κατοικημένες περιοχές, έτσι ώστε να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος που απειλεί τον άμαχο πληθυσμό από τα ισραηλινά αντίποινα, φέρεται να έδωσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής ασφαλείας της Γάζας, Αμπντέλ Ραζέκ Ματζαϊντάχ. Από την άλλη πλευρά, έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ο Αριέλ Σαρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης επιχείρησης ανακατάληψης των αυτόνομων εδαφών, ανάλογης εμβέλειας με την επιχείρηση που έγινε στις αρχές της βδομάδας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο φέρεται να προσανατολίζεται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις «ακριβείας», με συγκεκριμένο στόχο ανά περίπτωση, γεγονός που, όπως επισήμαναν αναλυτές, δεν αποκλείει εντελώς το ενδεχόμενο νέας ανακατάληψης. Επίσημες δηλώσεις, πάντως, δεν έγιναν από τους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Σε μια εμφανή προσπάθεια, πάντως, να θεμελιωθεί ο συνήθης ισχυρισμός του ισραηλινού στρατού περί «αμυντικής ενέργειας», επίσημη στρατιωτική ανακοίνωση αναφέρει ότι οι επιθέσεις με όλμους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες βδομάδες, αφού τον Ιανουάριο ήταν μόνο μία, ενώ τις πρώτες εβδομάδες του Απρίλη 77 όλμοι έχουν πλήξει ισραηλινούς στόχους. Φυσικά, δε γίνεται καμία αναφορά για τα αντίστοιχα στοιχεία εκ μέρους του ισραηλινού στρατού.

Συνεχίζεται, σε όλα τα μέτωπα, η διπλωματία

Παρά το ηπιότερο, σε σύγκριση με τα προηγούμενα 24ωρα, διπλωματικό κλίμα ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, η απόσταση που χωρίζει, πλέον, τις δύο πλευρές είναι πολύ μεγαλύτερη από ποτέ. Αυτό, τουλάχιστον, υποστήριξε με χτεσινές του δηλώσεις ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανώφ, σύμφωνα με τον οποίο η κατάσταση στην περιοχή είναι χειρότερη από ό,τι πριν από 10 χρόνια. Επιβεβαιώνοντας, υπό μία έννοια, την άποψη αυτή, ο Αριέλ Σαρόν απέρριψε πρόταση του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ να απευθύνουν, από κοινού, τηλεοπτικό μήνυμα κατά της κλιμάκωσης της βίας.

Το γεγονός έγινε γνωστό από τον Αμερικανό ρεπουμπλικανό βουλευτή, Τζιμ Κόλμπε, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή, και φέρεται να κόμισε την πρόταση από τον Γιάσερ Αραφάτ στον Αριέλ Σαρόν. Οπως δήλωσε ο Κόλμπε και επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι καλά τα λόγια αλλά χρειάζονται πράξεις». Ο Κόλμπε, επικεφαλής της υποεπιτροπής εξωτερικών επιχειρήσεων του Κογκρέσου, η οποία αποφασίζει για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων στο εξωτερικό (40% αφορούν το Ισραήλ), βρίσκεται εδώ και ημέρες στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, ο Γιάσερ Αραφάτ είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, και τον ομόλογό του από την ΕΕ, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος.

Συνέχεια στο διπλωματικό παρασκήνιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους με τον Σύρο ομόλογό του, την Τετάρτη το βράδυ, έδωσε, χτες, η Δαμασκός. Σύμφωνα με συριακές κυβερνητικές πηγές, ο Σύρος Πρόεδρος υπογράμμισε στον Τζορτζ Μπους ότι η συνεχιζόμενη μεροληπτική στάση των ΗΠΑ έχει καταστήσει άχρηστη κάθε αμερικανική έκκληση για αποκλιμάκωση της βίας και του τόνισε ότι η Συρία διατηρεί πάντα το δικαίωμα των αντιποίνων κατά του Ισραήλ μετά το πλήγμα που δέχτηκε το ραντάρ της στο νότιο Λίβανο. Οι δηλώσεις αυτές διαψεύδουν, εμμέσως, τη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που αρκούνταν στο ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν για την ανάγκη άμεσης μείωσης της έντασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ