ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Εργάτες και λαϊκές οικογένειες θα παρακαλάνε να μην αρρωστήσουν

Τα νοσοκομεία θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις με ...πελάτες που συμφέρουν και πελάτες που δε συμφέρουν

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή και επί των άρθρων το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «αναβάθμιση του ΕΣΥ», με το οποίο τα νοσοκομεία μέσω της ολοήμερης λειτουργίας τους μετατρέπονται ουσιαστικά σε επιχειρήσεις που θα πουλάνε πανάκριβα τις υπηρεσίες Υγείας, επιβαρύνοντας τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μάλιστα, με μια τροπολογία που κατέθεσε χτες η υπουργός Υγείας εντατικοποιεί, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του νομοσχεδίου, την εμπορευματοποιημένη λειτουργία των νοσοκομείων σε ολοήμερη βάση. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι τα νοσοκομεία που κάνουν γενική εφημερία δεν παίρνουν μέρος στην «ολοήμερη λειτουργία». Με την τροπολογία προβλέπεται ότι θα «γίνονται πράξεις με χρήση εξοπλισμού, ο οποίος δεν χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της γενικής εφημερίες» και ότι «με απόφαση του υπουργού Υγείας μπορούν να ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στη λειτουργία αυτή του προσωπικού που δεν εφημερεύει». Δηλαδή, θα επιστρατεύονται τα γονατισμένα νοσοκομεία ακόμα και στις εφημερίες, που στην κυριολεξία βογκούν μαζί με το ήδη εξαντλημένο προσωπικό - με αντάλλαγμα κάποια ψίχουλα - για να φέρουν έσοδα.

Παρά την ξεκάθαρη πορεία περαιτέρω εμπορευματοποίησης της Υγείας και την αντίδραση των φορέων της Υγείας η υπουργός, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, υπερασπιζόμενη το νομοσχέδιο ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι όχι μόνο δεν ιδιωτικοποιούνται τα νοσοκομεία με την «ολοήμερη λειτουργία» αλλά «συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο»! Κατά την υπουργό, κάθε χρόνο τα ασφαλιστικά ταμεία ξοδεύουν 1,5 δισ. ευρώ που πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα Υγείας, τη στιγμή που το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος δεν αξιοποιείται επαρκώς.

Με το νομοσχέδιο, ισχυρίστηκε, η κυβέρνηση έρχεται να προασπίσει την τακτική λειτουργία των νοσοκομείων και η «ολοήμερη λειτουργία» τους θα είναι επωφελής για τα Ταμεία και τους πολίτες, ενώ θα υπάρξουν και έσοδα μέσω των προγραμματικών συμβάσεων που θα γίνουν με τα ασφαλιστικά ταμεία (που θα πληρώνουν λιγότερα από όσα δίνουν στους ιδιώτες) και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Αναφερόμενη στον Οργανισμό Περίθαλψης Δημοσίου (ΟΠΑΔ) είπε ότι είναι έτοιμη προγραμματική σύμβαση με τα ολοήμερα νοσοκομεία αφού αποκαλύφθηκε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια κατά προτεραιότητα πλήρωνε τον ιδιωτικό τομέα και δεν πλήρωνε αντίστοιχες πράξεις στα δημόσια νοσοκομεία. Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε ότι το 2009 το ΕΣΥ δέχθηκε 18 εκατομμύρια επισκέψεις, από τις οποίες οι 500.000 ήταν στα απογευματινά ιατρεία. Οι δε εισπράξεις ήταν 20 εκατομμύρια ευρώ για τις επισκέψεις στην κανονική λειτουργία και 40 εκατομμύρια για τα, ιδιωτικά στην ουσία, απογευματινά ιατρεία. Με την αποστροφή αυτή η υπουργός ομολογεί ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι μέσω της ολοήμερης λειτουργίας τους να αυξήσουν τα έσοδά τους επιβαρύνοντας τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι παρεμβάσεις των Θ. Παφίλη και Ν. Παπακωνσταντίνου

Ο τίτλος του συζητούμενου νομοσχεδίου θα έπρεπε να είναι ΕΣΥ Ανώνυμος Εταιρεία, τόνισε στην ομιλία με την οποία απάντησε στην υπουργό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, και υπογράμμισε:

«Το ΕΣΥ είχε θετικά, ήταν μια κατάκτηση και από τη δεκαετία του 1990 άρχισε η αποδόμησή του και πάμε σήμερα στο ΕΣΥ ΑΕ, κάτι που δεν είναι ξεκομμένο αλλά αποτελεί μια βασική στρατηγική προκειμένου το κράτος και οι εργοδότες να απαλλαγούν από τη χρηματοδότηση της Υγείας, όπως έχουν απαλλαγεί από το Ασφαλιστικό». Τώρα, συνέχισε, θα λειτουργούν τα νοσοκομεία σαν επιχειρήσεις ενώ θα έπρεπε το κριτήριο της λειτουργίας τους να είναι οι ανθρώπινες ανάγκες, η διάσωση της ανθρώπινης ζωής και όχι το κέρδος.

Ο Θ. Παφίλης κατήγγειλε ότι ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας κερδίζει δισεκατομμύρια ξεζουμίζοντας τους ασθενείς και τόνισε ότι και τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια αφού πλέον θα έχουμε επιχειρήσεις Υγείας δημόσιες και ιδιωτικές, ανταγωνιστικές μεταξύ τους, από τις οποίες οι εργαζόμενοι θα αγοράζουν υπηρεσίες ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα. Με δεδομένο, είπε, ότι με τον καινούριο αντιασφαλιστικό νόμο αρκετοί εργαζόμενοι δε θα συμπληρώνουν τα απαραίτητα ένσημα για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της επιβάρυνσης που θα υποστούν οι εργαζόμενοι.

Εκτός των άλλων, συνέχισε, η λογική της αυτοχρηματοδότησης των νοσοκομείων, τα οποία εγκαταλείπει ο κρατικός προϋπολογισμός, θα μας οδηγήσει στο φοβερό φαινόμενο να υπάρχουν ασθενείς συμφέροντες και ασθενείς μη συμφέροντες, και διευκρίνισε: «Οταν κάποια επεισόδια αντιμετωπίζονται άμεσα και πέφτει το χρήμα, οι ασθενείς αυτοί θα είναι συμφέροντες. Χρόνιες παθήσεις και άλλα περιστατικά που χρειάζονται μακροχρόνια και περισσότερη δουλειά δε θα είναι συμφέροντα και οι ασθενείς θα διώχνονται από τα νοσοκομεία».

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων προς τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις Υγείας για το 2009 ήταν 1,5 δισ. ευρώ, ζήτησε από την κυβέρνηση να καταργήσει τις προγραμματικές συμβάσεις των Ταμείων με αυτές τις επιχειρήσεις και πρόσθεσε ότι «το θέμα κάνει τζιζ». Με το συζητούμενο νομοσχέδιο, είπε, προωθείται όχι απλά η προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ για αυτόνομες μονάδες Υγείας αλλά η πλήρης ανεξαρτητοποίηση των κρατικών νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εμείς, τόνισε, υποστηρίζουμε ότι η Υγεία είναι θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό και ζωτικό κοινωνικό δικαίωμα όλων των ανθρώπων και αυτό υπαγορεύει ισότιμη, δωρεάν, πλήρη κάλυψη, χωρίς διακρίσεις φυλής, θρησκείας, πεποιθήσεων και χωρίς εισοδηματικές ή ταξικές ανισότητες.

Διεκδικούμε, τόνισε, αποκλειστικά δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες και όχι επιχειρήσεις, ένα ενιαίο ισότιμο δίκτυο δομών και υποδομών σε όλη τη χώρα από Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με πολυδύναμες δομές Κέντρων Υγείας αστικού αλλά και υπαίθριου τύπου, από τους χώρους εργασίας, μέχρι τους χώρους σπουδών, μέχρι και τη δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας με νοσοκομεία - δημόσιες υπηρεσίες και όχι καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή

Ενα απ' τα πανό του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας έξω από τη Βουλή

Eurokinissi

Ενα απ' τα πανό του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας έξω από τη Βουλή
Τον τόνο στην απεργιακή συγκέντρωση έξω απ' τη Βουλή έδωσαν χτες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, προτάσσοντας για διεκδίκηση τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με δωρεάν υπηρεσίες για όλους και όχι τη μετατροπή τους σε επιχειρήσεις με ολοήμερα χαράτσια για τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία και όχι παροχές για την πλουτοκρατία», «Ανθρώπινα ωράρια, αυξήσεις στους μισθούς και όχι εφημερίες με είλωτες γιατρούς» και «Τσουβάλια με ευρώ για τους τραπεζίτες, γιατροί και ασθενείς σε άθλιες συνθήκες» ήταν μερικά απ' τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη συγκέντρωση, την ώρα που μέσα στη Βουλή γινόταν συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων που μετατρέπει την Υγεία σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας μπήκε στο Κοινοβούλιο και επέδωσε υπόμνημα στη Γραμματεία της Βουλής, η οποία ενημέρωσε ότι θα το διαβιβάσει στα κόμματα. Με το υπόμνημά του το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου, τονίζοντας την ανάγκη της πάλης για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία απ' τα λαϊκά στρώματα σε συντονισμό με τους εργαζόμενους στους παραπάνω χώρους.

Οι «μεγαλογιατροί» και ο πλουτισμός

Διάφοροι «μεγαλογιατροί» των νοσοκομείων πατούν με το χειρότερο τρόπο πάνω στον πόνο και την ανάγκη των ασθενών και κάνουν χρυσές δουλειές. Είτε με τα χοντρά «φακελάκια», είτε μέσα από τα ιδιωτικά ιατρεία που πολλοί απ' αυτούς έχουν ταυτόχρονα με τη δουλειά στα δημόσια νοσοκομεία (δεν τους φτάνουν φαίνεται οι μεγάλοι μισθοί τους), έκαναν περιουσίες στις πλάτες των εργατών και του λαού. Αυτή την «μπίζνα» σήμερα όχι μόνο επιχειρούν να διατηρήσουν «ως κόρη οφθαλμού», αλλά και να την ενισχύσουν, για να πλουτίσουν περισσότερο.

Συγκεκριμένα, με ανοικτή επιστολή προς την υπουργό Υγείας, «αλλά και τους πολίτες» - όπως αναφέρουν ξεδιάντροπα - την οποία υπογράφουν 64 γιατροί - ανάμεσά τους καθηγητές Πανεπιστημίου και διευθυντές του ΕΣΥ - απαιτούν ευθέως την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στο ΕΣΥ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή, μεταξύ άλλων, «(...) η σχέση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δεν μπορεί να αποτελεί πλέον τη μόνη σχέση εργασίας στο σύστημα Υγείας... οι σχέσεις εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ να γίνουν πλήρους αλλά μη αποκλειστικής απασχόλησης». Δεν τους φτάνουν, λοιπόν, τα μέχρι σήμερα παχυλά εισοδήματά τους. Θέλουν κι άλλα. Αλλωστε κοινωνικοταξικά προσεγγίζουν τους αστούς. Κι ύστερα μπορεί να βγάζουν λόγους περί λειτουργήματος στους φοιτητές τους...

Αυτό όμως που πρέπει να είναι καθαρό για την εργατική τάξη, συνολικά για το λαό της χώρας, είναι ότι η Υγεία και η Πρόνοια τούς εξασφαλίζεται πραγματικά μόνο μέσα από ενιαίο καθολικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους και με εργαζόμενους σε αυτό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Και σε ένα τέτοιο σύστημα Υγείας, οι γιατροί πρέπει να έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση σε νοσοκομεία που θα φροντίζουν την καλή υγεία των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και όχι την τσέπη κάποιων μεγαλοκαρχαριών και πολυεθνικών.


Γ. Δ.

Τα δημόσια νοσοκομεία ανοιχτά στο λαό

Ο Θ. Παφίλης είπε στην ομιλία του συγκεκριμένα: «Θεωρούμε ότι οι υγειονομικοί έχουν μεγάλες ευθύνες να βοηθήσουν σε αυτές τις συνθήκες, να συμβάλουν, ώστε τα δημόσια νοσοκομεία να είναι ανοιχτά στο λαό, χωρίς πληρωμές σε όσους χτυπιούνται. Να διαμορφωθεί μια λαϊκή δυναμική, ούτως ώστε να μπορεί ο κόσμος έξω και πέρα από νόμους τουλάχιστον να απολαμβάνει υγειονομική περίθαλψη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ