ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ειλικρινής συζήτηση για το χωρισμό κράτους και εκκλησίας

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδας

Ανταλλαγή απόψεων με αφορμή την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για το χωρισμό εκκλησίας και κράτους είχαν χτες αντιπροσωπεία του Κόμματος αποτελούμενη από τους Α. Σκυλλάκο βουλευτή και Α. Κανταρτζή γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή, ο Α. Σκυλλάκος είπε ότι έγινε μια πολύ εποικοδομητική και ειλικρινής συζήτηση και ανταλλάχτηκαν απόψεις με αφορμή την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για το χωρισμό κράτους και εκκλησίας.

«Η συνάντησή μας με τον Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδας έγινε για ν' ανταλλάξουμε απόψεις, ξεκινώντας από την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για το χωρισμό κράτους - εκκλησίας ή να το πούμε με άλλη έκφραση για το διακριτό ρόλο εκκλησίας - κράτους.

Με την ευκαιρία αυτής της πολύ εποικοδομητικής και ειλικρινούς συζήτησης, θέλω να δηλώσω εκ μέρους του ΚΚΕ ότι εμείς θέλουμε να καθιερωθεί σε κάθε περίπτωση η ελευθερία της συνείδησης και της θρησκευτικής συνείδησης και ίση μεταχείριση όλων των θρησκευόμενων και μη θρησκευόμενων από τη μια, από την άλλη δε θέλουμε να υπάρχει κανένα εμπόδιο στην ανάπτυξη του θρησκευτικού αισθήματος και στη δυνατότητα του καθ' ενός να ακολουθεί τους κανόνες της θρησκείας του. Ταυτόχρονα, επειδή έχει παρεξηγηθεί αυτή η πρόταση νόμου, κατά τη γνώμη μου, ηθελημένα από ορισμένες πλευρές, δηλώνω ότι με την πρόταση που έχουμε καταθέσει ως ΚΚΕ δεν αλλάζουμε σε τίποτα ούτε προτείνουμε ν' αλλάξει - όπως και να έρθουν τα πράγματα - ό,τι έχει σχέση με τις αποδοχές και τις συντάξεις των κληρικών. Να συνεχιστούν, δηλαδή, να δίνονται από το δημόσιο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Ε. Κολλάς δήλωσε:

«Επειδή τελευταία πολλά έχουν γραφεί στον Τύπο σχετικά με το χωρισμό εκκλησίας - κράτους και ό,τι αυτό συνεπάγεται, ο σύλλογος ιερέων στην προσπάθεια να εξακριβώσει την αλήθεια πήρε την πρωτοβουλία να μιλήσει απευθείας με τους αρχηγούς των κομμάτων και να έχει τις πραγματικές τους απόψεις προκειμένου να ενημερώσουμε στη συνέχεια τα μέλη μας και τις ενορίες.

Ετσι λοιπόν σήμερα συναντηθήκαμε με το ΚΚΕ, είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο επί ίσοις όροις και σε αγαπητική διάθεση. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μας άκουσε και τους ακούσαμε και συμφωνήσαμε στα περισσότερα πράγματα.

Σε δύο - τρία σημεία κρατήσαμε απλώς τις θέσεις μας, όχι ότι διαφωνούμε ριζικά, αλλά απλούστατα να τις εξετάσουμε περαιτέρω και να ξανασυναντηθούμε και να συζητήσουμε όχι μόνο αυτά τα θέματα. Πήραμε τη διαβεβαίωση ότι σε οποιοδήποτε θέμα αισθανθούμε ότι θέλουμε σύνθεση το ΚΚΕ θα είναι δίπλα μας».

Καταλήγοντας, ο Ε. Κολλάς ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία για τη διαβεβαίωση ότι στην πρόταση νόμου προβλέπεται η συνέχιση της καταβολής της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος, γιατί όπως είπε «μας απασχολεί επειδή έχουμε πολυμελείς οικογένειες».

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ - ΝΟΜΑΡΧΩΝ
Στηρίζει και αναπαράγει το δικομματισμό

Με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να διαφωνούν για τον τρόπο υπεξαίρεσης της εκλογικής πλειοψηφίας στις δημοτικές εκλογές, ξεκίνησε χτες η συζήτηση για το νόμο που ορίζει την εκλογή δημάρχων και νομαρχών με ποσοστό 42% από την «πρώτη Κυριακή». Υπέρ, επί της αρχής, τάχθηκαν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ η εισηγήτρια του ΚΚΕ, κατήγγειλε μια ακόμη προσπάθεια διαιώνισης του δικομματισμού απαιτώντας τη θέσπιση της απλής αναλογικής.

Το προτεινόμενο σύστημα «πιστεύουμε ότι στηρίζει και αναπαράγει το δικομματισμό. Είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Είναι σίγουρο ότι θα αναγκάσει δυνάμεις να εγκλωβιστούν προκειμένου να εκφραστούν» επισήμανε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου θυμίζοντας την πάγια θέση του ΚΚΕ, που «είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής». Εκανε λόγο για «καλπονοθευτικό σύστημα από τη στιγμή που μια μειοψηφία γίνεται πλειοψηφία στα νομαρχιακά συμβούλια» τονίζοντας ότι «υπάρχει ευθύνη και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ γιατί έχετε συμφωνήσει σε έναν παράνομο και ληστρικό εκλογικό νόμο». Μάλιστα επισήμανε ότι «έχει μεγαλύτερη ευθύνη το ΠΑΣΟΚ γιατί σε όλα τα συνέδριά της ΤΑ που παίρνονταν αποφάσεις για την απλή αναλογική το ΠΑΣΟΚ δε διαφωνούσε», όμως ποτέ δεν εφάρμοσε την απλή αναλογική. Κατέληξε σημειώνοντας ότι «και με το σημερινό αλλά και με το σύστημα που προτείνετε κλέβονται οι έδρες από τις υπόλοιπες παρατάξεις».

Σχολιάζοντας τα προβλήματα που προκαλούνται από τις χιονοπτώσεις, η Βέρα Νικολαΐδου τόνισε ότι «δεν έχει σημασία εάν αντιμετωπίζουμε λιγότερα ή περισσότερα προβλήματα. Πάντα υπάρχουν προβλήματα. Δε νομίζω να υπάρχει άλλη χώρα που να σταματούν τα πάντα, να κόβεται η χώρα στα δυο. Ευθύνες έχει και το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση, αλλά και η σημερινή κυβέρνηση».

Δεν έλειψε πάντως χτες ο δικομματικός καυγάς με αφορμή το θέμα της κακοκαιρίας. Στην αίθουσα υπήρξε ένταση όταν ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι επί των ημερών της σε περίοδο κακοκαιρίας ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας παραθέριζε «στη Μύκονο, από όπου τον φέρατε για να τον παραιτήσετε».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών επικαλέστηκε την καλπονοθευτική νομοθεσία των βουλευτικών εκλογών για να υποστηρίξει ότι το 42% «είναι ένα ποσοστό εκλογής που διασφαλίζει την απαιτούμενη δημοκρατική νομιμοποίηση», αφού «είναι δυνατή η ανάδειξη της κυβέρνησης ακόμη και με μικρότερο ποσοστό»! Παράλληλα σημείωσε ότι θα εξοικονομηθούν κονδύλια από την αποφυγή τη «δεύτερης Κυριακής» σε πολλούς δήμους, καθώς και ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλεπόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης έκανε λόγο για «ανιστόρητα, έωλα, φτωχά επιχειρήματα» της κυβέρνησης, για να στηριχτεί μια ρύθμιση που «κάνατε με μικροκομματικούς υπολογισμούς» υποστηρίζοντας ότι με το 42% «περιορίζετε τη βάση δημοκρατικής νομιμοποίησης δημάρχων», γιατί «σας τρομάζει το φάντασμα προοδευτικών συνεργασιών». Το νομοθέτημα δήλωσε ότι καταψηφίζει ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
«Στοχευμένη» χρήση από κυβέρνηση

Σαν «εντολή του λαού» να προχωρήσει ταχύτερα τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» ερμηνεύει, ετσιθελικά, το προβάδισμα που διατηρεί στις δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή «αγνοεί» το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων αποδοκιμάζει το «κυβερνητικό έργο».

Τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης της GPO, που δείχνουν ότι μεγάλωσε η «ψαλίδα» σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση και το φιλικό της Τύπο προκειμένου να υποστηριχτούν οι αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» με το επιχείρημα ότι τυγχάνουν της λαϊκής αποδοχής αφού το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος στα γκάλοπ όχι μόνο δε μειώνεται αλλά μεγαλώνει! Από την άλλη, όμως, τα κυβερνητικά στελέχη δε δίνουν σημασία, επειδή δεν τους βολεύει, στο ότι έξι στους δέκα εκφράζονται αρνητικά για το κυβερνητικό έργο συνολικά.

Η δημοσκόπηση της GPO, που έγινε στο διάστημα 18-20 του Γενάρη σε δείγμα 1.000 ατόμων, δείχνει ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έφτασε στο 1,9% από 1,3% τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 32,5%, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 30,6%, το ΚΚΕ 7%, ο ΛΑΟΣ 5,1%, ο ΣΥΝ 3,5%, ενώ η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 13%. Στο άλλο «σπουδαίο» ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κ. Καραμανλής συγκεντρώνει το 47,3% και ακολουθεί ο Γ. Παπανδρέου με 31,8%.

Την ίδια στιγμή όμως ένα ποσοστό 60,9% δηλώνει δυσαρεστημένο από το συνολικό έργο της κυβέρνησης, ενώ ακόμα μεγαλύτερο (67,8%) είναι το ποσοστό που κρίνει αρνητικά το έργο του ΠΑΣΟΚ. Στην ερώτηση «συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άρση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων στο στενό δημόσιο τομέα», το 58,2% απαντά καταφατικά, ενώ το 40,2% δηλώνει ότι διαφωνεί. Παράλληλα, το 60,5% δηλώνει ότι συμφωνεί με τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, έναντι του 35,3% που αντιτάσσεται. Το 56,7% τάσσεται υπέρ του χωρισμού κράτους-Εκκλησίας μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ το 40,6% διαφωνεί.

Με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση συνεχίστηκε και το πλασάρισμα των «υποψηφίων» δημάρχων στις τρεις μεγάλες πόλεις. Ετσι, για το Δήμο Αθηναίων «φαβορί» εμφανίζεται ο νυν υπουργός Υγείας, Νικ. Κακλαμάνης, ακολουθεί η νυν δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, με 22%, ενώ ποσοστό 22,9% δηλώνει «άλλος υποψήφιος». Στη Θεσσαλονίκη το προβάδισμα δίνεται στον νυν δήμαρχο, Βασ. Παπαγεωργόπουλο, με ποσοστό 40,8%, ενώ ακολουθεί... ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και ευρωβουλευτής, Γ. Καρατζαφέρης, με ποσοστό 9%. Στο Δήμο Πειραιά, τέλος, ο νυν δήμαρχος, Χρ. Αγραπίδης, προηγείται με 25,7%, ακολουθεί ο Παν. Φασούλας με 20,1%, ο Πέτρος Μαντούβαλος με 8,5% και ο Μανώλης Μπεντενιώτης με 4,5%...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ