Τετάρτη 25 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
«Στοχευμένη» χρήση από κυβέρνηση

Σαν «εντολή του λαού» να προχωρήσει ταχύτερα τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» ερμηνεύει, ετσιθελικά, το προβάδισμα που διατηρεί στις δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή «αγνοεί» το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων αποδοκιμάζει το «κυβερνητικό έργο».

Τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης της GPO, που δείχνουν ότι μεγάλωσε η «ψαλίδα» σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση και το φιλικό της Τύπο προκειμένου να υποστηριχτούν οι αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» με το επιχείρημα ότι τυγχάνουν της λαϊκής αποδοχής αφού το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος στα γκάλοπ όχι μόνο δε μειώνεται αλλά μεγαλώνει! Από την άλλη, όμως, τα κυβερνητικά στελέχη δε δίνουν σημασία, επειδή δεν τους βολεύει, στο ότι έξι στους δέκα εκφράζονται αρνητικά για το κυβερνητικό έργο συνολικά.

Η δημοσκόπηση της GPO, που έγινε στο διάστημα 18-20 του Γενάρη σε δείγμα 1.000 ατόμων, δείχνει ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έφτασε στο 1,9% από 1,3% τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 32,5%, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 30,6%, το ΚΚΕ 7%, ο ΛΑΟΣ 5,1%, ο ΣΥΝ 3,5%, ενώ η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 13%. Στο άλλο «σπουδαίο» ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κ. Καραμανλής συγκεντρώνει το 47,3% και ακολουθεί ο Γ. Παπανδρέου με 31,8%.

Την ίδια στιγμή όμως ένα ποσοστό 60,9% δηλώνει δυσαρεστημένο από το συνολικό έργο της κυβέρνησης, ενώ ακόμα μεγαλύτερο (67,8%) είναι το ποσοστό που κρίνει αρνητικά το έργο του ΠΑΣΟΚ. Στην ερώτηση «συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άρση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων στο στενό δημόσιο τομέα», το 58,2% απαντά καταφατικά, ενώ το 40,2% δηλώνει ότι διαφωνεί. Παράλληλα, το 60,5% δηλώνει ότι συμφωνεί με τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, έναντι του 35,3% που αντιτάσσεται. Το 56,7% τάσσεται υπέρ του χωρισμού κράτους-Εκκλησίας μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ το 40,6% διαφωνεί.

Με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση συνεχίστηκε και το πλασάρισμα των «υποψηφίων» δημάρχων στις τρεις μεγάλες πόλεις. Ετσι, για το Δήμο Αθηναίων «φαβορί» εμφανίζεται ο νυν υπουργός Υγείας, Νικ. Κακλαμάνης, ακολουθεί η νυν δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, με 22%, ενώ ποσοστό 22,9% δηλώνει «άλλος υποψήφιος». Στη Θεσσαλονίκη το προβάδισμα δίνεται στον νυν δήμαρχο, Βασ. Παπαγεωργόπουλο, με ποσοστό 40,8%, ενώ ακολουθεί... ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και ευρωβουλευτής, Γ. Καρατζαφέρης, με ποσοστό 9%. Στο Δήμο Πειραιά, τέλος, ο νυν δήμαρχος, Χρ. Αγραπίδης, προηγείται με 25,7%, ακολουθεί ο Παν. Φασούλας με 20,1%, ο Πέτρος Μαντούβαλος με 8,5% και ο Μανώλης Μπεντενιώτης με 4,5%...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ