Τετάρτη 25 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Απάντησή μας η αντιιμπεριαλιστική πάλη και ο διεθνισμός

Δυναμική μαζική διαμαρτυρία εκπροσώπων Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων αλλά και μαζικών φορέων ενάντια στο μνημόνιο - έκτρωμα

Στους παγωμένους δρόμους του Στρασβούργου, στη Γαλλία, αντήχησε χτες η λαϊκή οργή, που έχει ξεσηκώσει το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, αλλά και η αποφασιστικότητα των εργαζομένων της Ευρώπης να αντισταθούν στις προσπάθειες φίμωσης κάθε κομμουνιστή, κάθε ριζοσπάστη, κάθε αληθινού αγωνιστή.

Την ετυμηγορία αυτή μετέφεραν δεκάδες αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, φορέων του λαϊκού μαζικού κινήματος, αλλά και διάφορες προσωπικότητες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπως και η μεγάλη διαδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ στις 19/1 στην Αθήνα.

Δυναμική και πολύχρωμη η μαζική διαμαρτυρία, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του ΚΚΕ, του Πόλου για την Κομμουνιστική Αναγέννηση Γαλλίας, της Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας Γαλλίας, του Γερμανικού ΚΚ, του ΚΚ Λουξεμβούργου, του Εργατικού Κόμματος Βελγίου, του Νέου ΚΚ Ολλανδίας, του ΚΚΡΟ, του ΑΚΕΛ, του Πορτογαλικού ΚΚ, του Εργατικού Κόμματος Τουρκίας αλλά και της SDAJ (Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία), της Ενωσης Αντιφασιστών Γερμανίας, της Ομοσπονδίας Μεταναστευτικών Οργανώσεων Γερμανίας.

Η μαζική παράσταση διαμαρτυρίας ξεκίνησε από την πλατεία Μπρόγκλι, όπου οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της όπερας, κοντά στην παλιά πλατεία του Μάρκου Μπότσαρη. Στην πρώτη γραμμή των διαδηλωτών βρέθηκε η πολυπληθής ελληνική αντιπροσωπεία και το κεντρικό πανό με γραμμένο στα αγγλικά το σύνθημα: «Το αντικομμουνιστικό μνημόνιο δε θα περάσει. Η απάντησή μας είναι η αντιιμπεριαλιστική πάλη και ο διεθνισμός».


Λίγα λεπτά μετά τις 11 π.μ. ξεκίνησε η πορεία, η οποία κατευθύνθηκε προς την πλατεία Δημοκρατίας με Ελληνες κομμουνιστές, ριζοσπάστες και προοδευτικούς αγωνιστές να δίνουν το μαχητικό τους στίγμα: «Δηλώσεις μετανοίας στους ιμπεριαλιστές δεν κάνουν οι εργάτες και οι κομμουνιστές», «Ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές». Οι κατακόκκινες σημαίες του ΚΚΕ, οι πικέτες με τη μορφή του Μπελογιάννη και το γνωστό σύνθημα μη υποταγής του ΚΚΕ, που «υψώθηκε» στο βράχο της Ακρόπολης, «ενώθηκαν» με τις σημαίες κομμουνιστών και εργαζομένων από το Βέλγιο, την Ολλανδία, κλπ. Παρόντες ήταν ο Θ. Τζιατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος του ΚΚΡΟ, και ο Δώρος Χριστοδουλίδης, βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Χρειάζεται πάλη ταξική

«Αυτό το μνημόνιο εκφράζει τους καπιταλιστές», η εργατική τάξη πρέπει να αγωνιστεί εναντίον τους. Ο Γκαζίς, ο Ιμπραήμ, ο Αϊντάρ κι ο Ουγούρ, Τούρκοι μετανάστες, μέλη της Ομοσπονδίας δημοκρατικών σωματείων εργαζομένων και της γερμανικής αντιπροσωπείας, τονίζουν στον «Ρ» με απλές φράσεις τα συμπεράσματα που πρέπει να βγάλουν οι λαοί από τις ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις.

Η πορεία ξεκινά με αμείωτα τα συνθήματα, ενώ οι αγωνιστές συγκεντρώνουν τα βλέμματα των περαστικών. «Εννιά δεκαετίες αγώνα και θυσίας το ΚΚΕ στην πρωτοπορία». Το σύνθημα που χιλιάδες βροντοφώναξαν στους δρόμους της Αθήνας έφτασε στην «καρδιά» της Ευρώπης. «Στους ιμπεριαλιστές καμιά υποταγή, δεν είναι έγκλημα η πάλη η ταξική!». Και δεν ήταν βέβαια μόνο στα ελληνικά η απάντηση που πήραν οι ιμπεριαλιστές. «Long live international solidarity» (Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη). «Ne passera pas le fascisme» (Δε θα περάσει ο φασισμός), επέμεναν οι Γάλλοι. «Le macarthism ne passera pas» (Ο μακαρθισμός δε θα περάσει), ξεκαθάριζε η βελγική αντιπροσωπεία, με σημαντική την παρουσία της νεολαίας, για να «ενωθούν» όλες οι φωνές σε μία, ενωμένη: «Νο pasaran, no pasaran!» (δε θα περάσουν, δε θα περάσουν).


Ιδιαίτερα ευρυματικοί οι σύντροφοι από το Εργατικό Κόμμα Βελγίου σημείωναν με το πανό τους: «Ενάντια στο φασισμό και στον πόλεμο, ευτυχώς υπάρχουν κομμουνιστές», ενώ πορεύονταν φορώντας γιλέκα - «πλακάτ» που απεικόνιζαν τον Μαρξ και τον Τσε.

Είμαστε εδώ για να παλέψουμε

Ο Ζαν Λουί Πεστιό είναι καθηγητής φυσικών επιστημών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λουβάιν στο Βέλγιο και εκπροσωπεί τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Ευρώπης. Εξήγησε ότι «είμαστε εδώ για να παλέψουμε ενάντια στον αντικομμουνισμό. Γιατί ο αντικομμουνισμός σημαίνει τρομοκρατία. Οι κομμουνιστές πάλεψαν ενάντια στο φασισμό και στο ναζισμό σε όλη την Ευρώπη, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία. Ο ιμπεριαλισμός έχει δείξει το πρόσωπό του. Είμαστε τελείως ενάντια στον αντικομμουνισμό γιατί αντικομμουνισμός σημαίνει ευρωπαϊκός μακαρθισμός. Δεν το θέλουμε αυτό. Θέλουμε έναν κόσμο όπου οι λαοί θα είναι ελεύθεροι από το μεγάλο κεφάλαιο», σημείωσε.

«Αν δεν παλέψουμε σήμερα, θα μας κάνουν εντελώς σκλάβους! Οι νέοι εργάτες θα την πληρώσουν ακριβά», υπογράμμισαν στον «Ρ» ο Σαμουέλ και ο Λιβιέρ, 27 και 23 χρόνων, αντίστοιχα, άνεργοι. «Θέλω να προσθέσω κάτι ακόμα. Αυτό το μνημόνιο έχει πολιτικό στόχο. Δεν τους ενδιαφέρει η αλήθεια για την Ιστορία, θέλουν να καταδικάσουν τα κόμματα που αγωνίζονται για τους φτωχούς και τους προλετάριους», επισήμανε στον «Ρ» ο Οτρουέν, φοιτητής.

Αυθόρμητα ήταν τα λόγια ενός Γάλλου συντρόφου για τη συνεπή στάση του ΚΚΕ στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα: «Από το ΚΚΕ είστε; Να σας πω κάτι, το ΚΚΕ είναι η τιμή του κομμουνισμού». Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Γάλλοι κομμουνιστές μετέφεραν στις «αποσκευές τους» 900 υπογραφές διαμαρτυρίας, ενώ οι Λουξεμβουργιανοί 150.

Ο Χάινζ Χούμλερ βρέθηκε στη διαδήλωση μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας, «φορώντας» ένα πλακάτ με τη φωτογραφία του πατέρα του, Αντόν Χούμλερ, ο οποίος πάλεψε ενάντια στο ναζισμό, διώχτηκε και φυλακίστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου και δολοφονήθηκε από τους ναζί. Στο πλακάτ έγραφε «Οχι άλλη φορά». Μιλώντας στον «Ρ» είπε ότι «είμαστε εδώ γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης προωθεί μια απόφαση που εξισώνει τον κομμουνισμό με το ναζισμό. Διαδηλώνουμε γιατί μέσα από την επίθεση στον κομμουνισμό προσπαθούν να διευκολύνουν την εφαρμογή μιας ακόμα πιο δεξιάς αντιδραστικής πολιτικής. Οι λαοί θα πρέπει να ενημερωθούν, γιατί το Συμβούλιο προσπαθεί να το περάσει αθόρυβα. Ο δεύτερος λόγος, ο οποίος με έφερε και εμένα σε αυτή τη διαδήλωση, είναι ότι προσπαθούν να εξισώσουν τις δεξιές και αριστερές πολιτικές, να ταυτίσουν το φασισμό με τον κομμουνισμό, να ξεγράψουν όλες τις βαρβαρότητες και τα εγκλήματα του ναζισμού σε όλη την Ευρώπη».

Μαζί μας και ο Μπιον Μπλαχ, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας (SDAJ), που μας δήλωσε: «Το αντικομμουνιστικό μνημόνιο είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης και για τη Γερμανία και για όλη την Ευρώπη είναι αυτό που έκαναν στην Τσεχία με την απαγόρευση της Κομμουνιστικής Νεολαίας. Εκείνο που θέλουν είναι να προχωρήσουν τις απαγορεύσεις σε όλο τον κόσμο, για όλα τα Κομμουνιστικά Κόμματα, τις κομμουνιστικές οργανώσεις και νεολαίες. Να ξεμπερδεύουν δηλαδή με τους κομμουνιστές για να παλέψουν μετά ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα. Εμείς είμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε και να μην το αφήσουμε να περάσει».

Ακόμα συμμετείχε ο Γάλλος Ντανιέλ Αντονινί, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του Πόλου για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία: «Είμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε ενάντια στο επαίσχυντο μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα μνημόνιο που εξισώνει το φασισμό με τον κομμουνισμό και θέλει να απαγορεύσει τη δράση των ΚΚ. Είμαστε εδώ ως Γάλλοι κομμουνιστές γιατί δυστυχώς το Γαλλικό ΚΚ δε βρίσκεται στη συγκέντρωση. Ευχόμαστε οι Γάλλοι κομμουνιστές να πάρουν τη θέση τους ενάντια σ' αυτή την επίθεση που δέχονται οι ευρωπαϊκοί λαοί αλλά και οι λαοί όλου του κόσμου. Εχουμε ήδη ξεκινήσει μια καμπάνια με συλλογή υπογραφών ενάντια στο μνημόνιο. Στη Γαλλία μέσα σε δέκα μέρες περίπου έχουμε συλλέξει τουλάχιστον 900 υπογραφές από διάφορες προσωπικότητες, από αντιστασιακούς, σοσιαλιστές, αριστερούς και από έναν βουλευτή του κόμματος του Σιράκ που υπέγραψε ως γκολικός (από τον Ντε Γκολ) αντιστασιακός. Ακόμα κι αν το Συμβούλιο της Ευρώπης ψηφίσει αυτό το μνημόνιο, εμείς θα το αντιπαλέψουμε στην πράξη, θα προσπαθήσουμε να μη νομιμοποιηθεί από το λαό μας», είπε.

Αλλά παρών είναι και ο Βιλαλούγκ Κλαντιό, στέλεχος της Ενωσης Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας, που μας είπε: «Είμαστε ενάντια στο ψήφισμα που θέλει να απαγορεύσει κάθε κομμουνιστική έκφραση λέγοντας πως ο ολοκληρωτικός κομμουνισμός - όπως ονομάζεται - είναι υπεύθυνος για εγκλήματα του ίδιου επιπέδου με το φασισμό. Κάθε φορά που ο κομμουνισμός ονομάζεται έγκλημα ανοίγουν οι πόρτες για το φασισμό. Σήμερα ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία θέλει να εφαρμόσει επικαλυμμένα φασιστική πολιτική. Ηδη στη Γαλλία η κυβέρνηση πήρε 14 μέτρα που στην ουσία υποστηρίζει το Εθνικό Μέτωπο του Λεπέν και το πρόγραμμά του στις προεδρικές εκλογές. Ολη αυτή η πολιτική είναι ενάντια στα συμφέροντα και στις επιδιώξεις των εργαζομένων. Ο κύριος Λίντμπλαντ λέει πως τα εγκλήματα του κομμουνισμού έχουν ως βάση την πάλη των τάξεων. Στην ουσία δηλαδή αμφισβητείται ο συνδικαλισμός που εναντιώνεται στην αστική τάξη. Αν περάσει αυτό το μνημόνιο και εφαρμοστεί στις χώρες της Ευρώπης θα είναι ένα πισωγύρισμα 100 χρόνων».

Οταν οι διαδηλωτές άρχισαν να πορεύονται στη λεωφόρο της Ευρώπης ξεκίνησαν και να τραγουδούν, το «πότε θα κάνει ξαστεριά» και το «Παντιέρα Ρόσα». Φτάνοντας έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Ευρώπης τους υποδέχτηκε η αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που ταξίδεψαν απ' την Ελλάδα χτες το πρωί. Στη συνέχεια πλατιά αντιπροσωπεία μπήκε σε εσωτερική αίθουσα για τη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να παραχωρηθεί, ενώ οι υπόλοιποι διαδηλωτές παρέμειναν έξω. Οταν πια η συνέντευξη ολοκληρώθηκε, έντονο ήταν το ενδιαφέρον όλων για την εξέλιξή της, ενώ οι Βέλγοι «ανέλαβαν» να κλείσουν την πετυχημένη παράσταση διαμαρτυρίας τραγουδώντας τη Διεθνή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ