Τετάρτη 25 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Η ιστορική μνήμη προειδοποιεί!

Αμέσως μετά τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ το Φλεβάρη του 1933 εντάθηκαν οι διωγμοί των Γερμανών κομμουνιστών, σύμφωνα με λίστες που είχαν καταρτίσει οι αρχές από καιρό. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και στα πλαίσια ενός αδυσώπητου και καλά οργανωμένου αντικομμουνισμού, στήθηκαν οι πρώτες πυρές, όπως αυτή της φωτογραφίας, όπου καίγονταν σύμβολα και συνθήματα του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας και οι πρώτες κρεμάλες για τον - στην αρχή συμβολικό - απαγχονισμό των ηγετών του κομμουνιστικού κινήματος.

Λίγους μήνες αργότερα παραδόθηκαν στην πυρά βιβλία όλων των Γερμανών και ξένων προοδευτικών συγγραφέων και στοχαστών, για να ακολουθήσουν τα εκατομμύρια των νεκρών των κρεματορίων, ανθρώπων διαφορετικών κοσμοθεωρητικών αντιλήψεων, αμάχων και αιχμαλώτων πολέμου, ανδρών και γυναικών, από όλες τις χώρες που πάταγε η ναζιστική μπότα.

Ας φέρουν λοιπόν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στη μνήμη τους αυτά που ακολούθησαν τέτοιες ενέργειες και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις επόμενες γενιές.

Δημήτρης Αμπατιέλος

Δρέσδη


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ