Τετάρτη 25 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
«Μαζί» με Ιταλία στα Δυτικά Βαλκάνια!

Συντονισμό με την Ιταλία, κυρίως σε θέματα που αφορούν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια που είναι «χώρος κοινού ενδιαφέροντος»(!) επιδιώκει η «επίσημη» Ελλάδα.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο Καρ. Παπούλιας την πρώτη μέρα της πενθήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Ιταλία. Μετά τη συνάντηση που είχε στη Ρώμη με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι, ο Ελληνας Πρόεδρος τόνισε ότι «η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον ευρύτερο δυνατό συντονισμό της με την Ιταλία σε θέματα περιφερειακής σταθερότητας». Ειδικά για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Κ. Παπούλιας είπε ότι «η Ελλάδα πάντα υποστήριζε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, περιοχή που αποτελεί χώρο κοινού ενδιαφέροντος Ελλάδος και Ιταλίας(!), ώστε να σταθεροποιηθεί εκεί η ασφάλεια και η ευημερία, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι οι χώρες αυτές πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια».

Στο θέμα του Κοσσόβου άφησε ορθάνοιχτο το δρόμο για την ανεξαρτητοποίηση, περιοριζόμενος να σημειώσει ότι «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με πραγματική εφαρμογή των κριτηρίων, γιατί αυτό έχει μεγάλη και ουσιαστική σημασία για την πορεία της διαδικασίας, με στόχο την εξεύρεση και τη διευθέτηση του μελλοντικού καθεστώτος και την επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης».

Οσον αφορά την Αλβανία επανέλαβε την υποστήριξη στις προσπάθειές της «να προσεγγίσει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ» και στο πλαίσιο αυτό την υπογραφή στο α' εξάμηνο του 2006 του Συμφώνου Σύνδεσης και Σταθερότητας. Αναφορικά με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η γειτονική χώρα απέκτησε το καθεστώς υποψήφιας χώρας με την ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό «θεωρούμε ότι θα πρέπει τα Σκόπια να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους, για να εξευρεθεί το συντομότερο μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος».

Ο Κάρ. Παπούλιας αναφερόμενος στο «ευρωσύνταγμα» είπε ότι πρέπει να τελειώσει το συντομότερο η «περίοδος περισυλλογής» και να ξεκινήσει η συζήτηση στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, αγνοώντας επιδεικτικά το βροντερό «όχι» των λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ