Τετάρτη 25 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ειλικρινής συζήτηση για το χωρισμό κράτους και εκκλησίας

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδας

Ανταλλαγή απόψεων με αφορμή την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για το χωρισμό εκκλησίας και κράτους είχαν χτες αντιπροσωπεία του Κόμματος αποτελούμενη από τους Α. Σκυλλάκο βουλευτή και Α. Κανταρτζή γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή, ο Α. Σκυλλάκος είπε ότι έγινε μια πολύ εποικοδομητική και ειλικρινής συζήτηση και ανταλλάχτηκαν απόψεις με αφορμή την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για το χωρισμό κράτους και εκκλησίας.

«Η συνάντησή μας με τον Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδας έγινε για ν' ανταλλάξουμε απόψεις, ξεκινώντας από την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για το χωρισμό κράτους - εκκλησίας ή να το πούμε με άλλη έκφραση για το διακριτό ρόλο εκκλησίας - κράτους.

Με την ευκαιρία αυτής της πολύ εποικοδομητικής και ειλικρινούς συζήτησης, θέλω να δηλώσω εκ μέρους του ΚΚΕ ότι εμείς θέλουμε να καθιερωθεί σε κάθε περίπτωση η ελευθερία της συνείδησης και της θρησκευτικής συνείδησης και ίση μεταχείριση όλων των θρησκευόμενων και μη θρησκευόμενων από τη μια, από την άλλη δε θέλουμε να υπάρχει κανένα εμπόδιο στην ανάπτυξη του θρησκευτικού αισθήματος και στη δυνατότητα του καθ' ενός να ακολουθεί τους κανόνες της θρησκείας του. Ταυτόχρονα, επειδή έχει παρεξηγηθεί αυτή η πρόταση νόμου, κατά τη γνώμη μου, ηθελημένα από ορισμένες πλευρές, δηλώνω ότι με την πρόταση που έχουμε καταθέσει ως ΚΚΕ δεν αλλάζουμε σε τίποτα ούτε προτείνουμε ν' αλλάξει - όπως και να έρθουν τα πράγματα - ό,τι έχει σχέση με τις αποδοχές και τις συντάξεις των κληρικών. Να συνεχιστούν, δηλαδή, να δίνονται από το δημόσιο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Ε. Κολλάς δήλωσε:

«Επειδή τελευταία πολλά έχουν γραφεί στον Τύπο σχετικά με το χωρισμό εκκλησίας - κράτους και ό,τι αυτό συνεπάγεται, ο σύλλογος ιερέων στην προσπάθεια να εξακριβώσει την αλήθεια πήρε την πρωτοβουλία να μιλήσει απευθείας με τους αρχηγούς των κομμάτων και να έχει τις πραγματικές τους απόψεις προκειμένου να ενημερώσουμε στη συνέχεια τα μέλη μας και τις ενορίες.

Ετσι λοιπόν σήμερα συναντηθήκαμε με το ΚΚΕ, είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο επί ίσοις όροις και σε αγαπητική διάθεση. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μας άκουσε και τους ακούσαμε και συμφωνήσαμε στα περισσότερα πράγματα.

Σε δύο - τρία σημεία κρατήσαμε απλώς τις θέσεις μας, όχι ότι διαφωνούμε ριζικά, αλλά απλούστατα να τις εξετάσουμε περαιτέρω και να ξανασυναντηθούμε και να συζητήσουμε όχι μόνο αυτά τα θέματα. Πήραμε τη διαβεβαίωση ότι σε οποιοδήποτε θέμα αισθανθούμε ότι θέλουμε σύνθεση το ΚΚΕ θα είναι δίπλα μας».

Καταλήγοντας, ο Ε. Κολλάς ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία για τη διαβεβαίωση ότι στην πρόταση νόμου προβλέπεται η συνέχιση της καταβολής της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος, γιατί όπως είπε «μας απασχολεί επειδή έχουμε πολυμελείς οικογένειες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ