Τετάρτη 25 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Εύκαμπτες... υποσχέσεις

Υποσχέσεις περί στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής και αιτήματα περί ευκαμψίας των εμπλεκομένων στις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, διατύπωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών

Με υποσχέσεις περί στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της Βαλκανικής από την Ελλάδα, που είναι η μόνη χώρα της περιοχής η οποία είναι μέλος της ΕΕ, προσπάθησε χτες στις εργασίες της Διαβαλκανικής Διάσκεψης ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών να περιγράψει κάποιον ελληνικό ρόλο στο μεγάλο παιχνίδι που έχουν στήσει στα Βαλκάνια οι μεγάλες δυνάμεις.

Πέραν των υποσχέσεων, η ελληνική διπλωματία πάντως κατάφερε, μετά από έντονες διαβουλεύσεις, να συντάξει την κοινή διακήρυξη της συνάντησης, γεφυρώνοντας πρόσκαιρα και για λίγο τις αντιθέσεις μεταξύ σερβικής και αλβανικής πλευράς για το Κόσσοβο.

Ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων της Συνόδου Πέτρος Μολυβιάτης, στην κοινή συνέντευξη που έδωσε με τους ομολόγους του της Κροατίας και της Ρουμανίας (άτυπη τρόικα), αναφέρθηκε στη «σταθερή προσήλωση της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, παρά τον προβληματισμό που υπάρχει μετά τα δημοψηφίσματα για το ρυθμό της διεύρυνσης».

Τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την «ατζέντα της Θεσσαλονίκης και την επικαιροποίησή της», γιατί η ευρωπαϊκή προοπτική «αποτελεί καταλύτη για να μεταβληθεί η γειτονιά μας σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά με ειρήνη, σταθερότητα και δημοκρατία». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η διεύρυνση συνδέεται με την πλήρωση των κριτηρίων και προαπαιτουμένων για όλες τις υποψήφιες χώρες, ανεξαιρέτως». Αναφερόμενος στην εκκρεμότητα για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ενέκρινε τη γνωμοδότηση της Επιτροπής (avis) και ανακήρυξε την ΠΓΔΜ υποψήφια χώρα, της συνέστησε ταυτόχρονα να καταβάλει προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης και ελπίζουμε ότι η γειτονική χώρα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ». Ως προς το Κόσσοβο, οι «Δέκα» της Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης κατάφεραν να φτάσουν σε κοινά συμπεράσματα, παρά τις αρχικές αντιθέσεις της σερβικής και της αλβανικής πλευράς, ως προς τη μνεία στην απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου.

«Η δημιουργία μιας δημοκρατικής και πολυεθνικής κοινωνίας είναι απαραίτητη για το ευρωπαϊκό μέλλον του Κοσσόβου», σημείωσε, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Ελληνας υπουργός, προσθέτοντας ότι όλα τα μέρη πρέπει να μείνουν εντός της διαδικασίας και να δείξουν την απαιτούμενη ευκαμψία, για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύση και να αποφύγουν μονομερείς πράξεις.

Είναι προφανές ότι αυτή η παραίνεση για ευκαμψία αποτελεί την αμερικανική απαίτηση προς τη σερβική πλευρά, την οποία μεταφέρει με κάθε ευκαιρία ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ