ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΝΠΔΔ - ΝΠΙΔ
Μείωση μισθών με... "μαχαίρι" στις υπερωρίες

Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του 1998

"Αγριο μαχαίρι" στα κονδύλια που διατίθενται από τους φορείς του δημοσίου για υπερωρίες, οδοιπορικά, αποζημιώσεις συμβουλίων και επιτροπών, ετοιμάζει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 1997. Η κατεύθυνση αυτή, που πηγάζει από το νόμο για τον περιορισμό των κρατικών δαπανών, γίνεται σαφής και κατηγορηματική στην εγκύκλιο, με θέμα "Κατάρτιση και υποβολή προϋπολογισμών 1998 των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό", την οποία απέστειλε στις 18 Ιούνη προς τους παραπάνω φορείς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος, καλεί όλα τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ (εφόσον λαμβάνουν ετήσια επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό μεγαλύτερη των 50 εκατ. δρχ.) να καταρτίσουν και να υποβάλλουν σχέδια προϋπολογισμών 1998 το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτώβρη 1997, ενώ σε διαφορετική περίπτωση απειλούνται με περικοπή της κρατικής επιχορήγησης.Βασικές αρχές της εγκυκλίου είναι:

  • Η συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών στα επίπεδα του 1997, πλην των μισθών και συντάξεων, που θα καθοριστούν στο πλαίσιο της μισθολογικής πολιτικής για το 1998.
  • Η συγκράτηση των επιχορηγήσεων στα επίπεδα του 1997.
  • Η αύξηση των ιδίων εσόδων των επιχορηγούμενων φορέων τόσο από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, όσο και από την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας τους.
  • Ο περιορισμός των προσλήψεων σύμφωνα με το νόμο για τις κρατικές δαπάνες, σύμφωνα με τον οποίο θα προσλαμβάνεται ένας υπάλληλος για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
  • Η ιεράρχηση των δαπανών με την έννοια ότι δε θα εγκρίνεται επιχορήγηση χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη αξιοποίησής της, πρωτίστως για τις επιτρεπόμενες δαπάνες μισθοδοσίας και έπειτα για λειτουργικές.

Οπως τονίζεται στην ίδια εγκύκλιο το κονδύλι που καλύπτει πρόσθετες παροχές (υπερωρίες, οδοιπορικά, αποζημιώσεις συμβουλίων, επιτροπών και ομάδων εργασίας κλπ.) θα πρέπει να λογιστεί σε επίπεδο αισθητά μειωμένο έναντι του 1997, στα πλαίσια των νέων ρυθμίσεων και αυστηρών προϋποθέσεων του νέου μισθολογικού νόμου.

Ενδεικτικά αναφέρονται επίσης ορισμένες δαπάνες στις οποίες το υπουργείο Οικονομικών μέσω της εγκυκλίου δίνει εντολή να περικοπούν:

  • Η αποζημίωση συμβουλίων και επιτροπών. Περιορισμός του αριθμού των επιτροπών, του αριθμού των συνεδριάσεων και των μελών που συμμετέχουν σ' αυτές, καθώς και των αποζημιώσεων.
  • Η αποζημίωση υπερωριακής εργασίας. Περιορισμός απασχόλησης προσωπικού και μόνο για τις περιπτώσεις που είναι τελείως αναγκαίες και απαραίτητες.
  • Οι πληρωμές για μετακίνηση. Περιορισμός στις απόλυτα αναγκαίες περιπτώσεις και προκειμένου περί αεροπορικών μετακινήσεων με τιμολόγιο της οικονομικής θέσης!
  • Οι πληρωμές για λειτουργικές δαπάνες. Περιορισμός των υπεραστικών συνδιαλέξεων με τοποθέτηση φραγής στις συσκευές, μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, έλεγχος διάθεσης υλικών κλπ!
  • Οι πληρωμές για προμήθεια καταναλωτικών αγαθών. Για το 1998 να περιοριστούν στα απολύτως αναγκαία.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι τα κονδύλια που προορίζονται για την κάλυψη αποδοχών του προσωπικού των ΝΠΔΔ δε θα πρέπει να υπερβαίνουν τα ποσά που αντιστοιχούν σε ανάλογο προσωπικό της Κεντρικής Υπηρεσίας των ίδιων κλάδων και κλιμακίων, εκτός των ειδικών μισθολογίων (ερευνητών, εμπειρογνωμόνων κλπ.), ενώ παράλληλα η εγκύκλιος ζητά καταστάσεις με αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό και τις αποδοχές του υπηρετούντος προσωπικού, καθώς και τις προβλέψεις για νέες προσλήψεις.

Β. Μ.

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Στο πλευρό των βιομηχάνων με ... "κοινωνικό" προσωπείο

Παρέμβαση της υπουργού Ανάπτυξης στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ

Την ένταση της κυβερνητικής πολιτικής για την εξασφάλιση όλο και περισσότερων κερδών για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, με το μανδύα του... κοινωνικού προσώπου του ΠΑΣΟΚ προτείνει η υπουργός Ανάπτυξης. Σε μια παρέμβασή της ουσιαστικά στα εσωκομματικά του κυβερνώντος κόμματος η Β. Παπανδρέου επιχείρησε χτες να επιδείξει το "άλλο πρόσωπο", χωρίς βέβαια να ξεφεύγει στο παραμικρό από τις κεντρικές επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής. Επιλογές, στις οποίες, άλλωστε, έπαιζε και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η υπουργός που προϊσταται ενός τομέα που καθημερινά υποβαθμίζεται, με τα λουκέτα και τις ιδιωτικοποιήσεις χωρίς όρους των επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του δημοσίου, με τη θεσμοθέτηση σειράς ρυθμίσεων για τη διευκόλυνση των βιομηχάνων, με έναν ενεργειακό τομέα που η μόνη σταθερά, στην οποία βαδίζει είναι τα σκάνδαλα, προχωρεί τώρα ακόμη παραπέρα. Με το πρόσχημα της αύξησης της απασχόλησης, προτείνει ουσιαστικά τη θεσμοθέτηση της περιθωριοποίησης ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας που στην πλειοψηφία του αποτελείται από νέους ανέργους.

Με δηλώσεις της σε ραδιοφωνικό σταθμό η Β. Παπανδρέου δήλωσε ότι - σε αντιστάθμιση της πρότασης για εφάπαξ φορολόγηση των κερδών και στη σχετική άρνηση του Γ. Παπαντωνίου - πρότεινε στην Κεντρική Επιτροπή, τη δημιουργία ενός λογαριασμού που θα προέρχεται από ένα ποσοστό των κερδών των επιχειρήσεων και θα αφορά τα θέματα της απασχόλησης. Αν, βέβαια, έμενε σε αυτή τη δήλωση θα ήταν απλώς υποκρισία, αφού η πολιτική που ασκεί η ίδια μόνο την απασχόληση και την ανάπτυξη δεν προωθεί. Διευκρίνισε, όμως, στη συνέχεια ότι το κονδύλι αυτό θα προορίζεται για την επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων δηλαδή επιδοτούμενους ανέργους και την επιδότηση της κοινωνικής απασχόλησης. Ο τελευταίος αυτόςόρος αποτελεί απλώς εξωραϊσμό της θεσμοθέτησης της περιθωριοποίησης των ανέργων. Πρόκειται σίγουρα για την εξασφάλιση των καλύτερων προϋποθέσεων για την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων.

Καλούμενη να τοποθετηθεί στο αίτημα των εργαζομένων για 35ωρο χωρίς μείωση των μισθών η υπουργός, προτίμησε να φιλολογήσει περί παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, για να καταλήξει στο ότι και για αυτό θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, σημειώνοντας βέβαια ότι είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί στον "κοινωνικό διάλογο".

Κι άλλο δάνειο για την κατασκευή του ΠΑΘΕ

Νέα δανειακή σύμβαση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, για να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή αυτοκινητόδρομου στο νότιο τμήμα του οδικού άξονα ΠΑΘΕ, συνολικού προϋπολογισμού 89 δισ. δρχ. Το συνολικό ύψος του δανείου είναι 36 δισ. δρχ., και στη σύμβαση προβλέπεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 31 δισ. δρχ. στο τέλος του τρέχοντος μήνα. Το επιτόκιο είναι 3,98% και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με 2% από το χρηματοδοτικό μηχανισμό των χωρών του ΕΟΧ, ενώ η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου είναι 20 έτη με 5ετή περίοδο χάριτος.

Τη σύμβαση υπέγραψαν για λογαριασμό του ΥΠΕΘΟ ο αρμόδιος υφυπουργός Χρ. Πάχτας και για λογαριασμό της ΕΤΕπ ο αντιπρόεδρος Π. Γεννηματάς. Είχε προηγηθεί η υπογραφή ανάλογης σύμβασης στις 22 Μάη 1997, η οποία αφορά το βόρειο τμήμα του ΠΑΘΕ (τμήμα Πελασγίας - Γυρτώνης), ύψους 79 δισ. δρχ. Η μετατροπή του ΠΑΘΕ σε "κλειστό" αυτοκινητόδρομο χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους, τα διαρθρωτικά ταμεία του Β ΚΠΣ, το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ και την ΕΤΕπ.

Κυβέρνηση και κακοπληρωτές

Πριν 3 ακριβώς χρόνια (στις 23-6-94) ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος, είχε επιχειρήσει να αποδείξει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τολμά να θίγει και τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Στα πλαίσια αυτά, είχε δημοσιοποιήσει λίστα με 200 ονόματα ιδιωτών και επιχειρήσεων, που είχαν οφειλές στο δημόσιο (από κάθε είδους χρέη, όπως απλήρωτοι φόροι, δάνεια κλπ.) συνολικού ύψους 57 περίπου δισ. δραχμών. Στις πρώτες θέσεις του καταλόγου, φιγούραραν τα "Τσιμέντα Χαλκίδας" των Κιοσέογλου - Τακόπουλου, με 11 δισ. χρέη και ο γνωστός βιομήχανος Φυρογένης (1,6 δισ. χρέη), καθώς και άλλων μεγαλοσχημόνων της Ελλάδας, από το χώρο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Δίνοντας τη λίστα στη δημοσιότητα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, είχε δεσμευτεί πως θα εφαρμόσει όλα τα "αναγκαστικά μέτρα" (προσωποκράτηση, κατασχέσεις, κλείσιμο καταστημάτων, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) που προβλέπει ο νόμος.

***

Ο Δ. Γεωργακόπουλος είχε ομολογήσει δημόσια πως το θέμα των κακοπληρωτών του δημοσίου, είναι πρόβλημα αρκετών ετών και πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε θα προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων (σ.σ. σε βάρος των εργαζομένων) αλλά "θα" εφαρμόσει ΟΛΑ τα νόμιμα μέσα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την είσπραξη των οφειλών.

Την ιστορία, με τη δημοσιοποίηση του καταλόγου των μεγαλοοφειλετών πριν 3 χρόνια, δεν τη θυμηθήκαμε τυχαία. Μας τη θύμισε το νομοσχέδιο για το νέο ποινολόγιο,που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα ο - σημερινός - υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς.Θα αναρωτηθείτε ίσως, τι σχέση μπορεί να έχει το νομοσχέδιο για το νέο ποινολόγιο με τους κακοπληρωτές; Εχει και παραέχει. Με το νομοσχέδιο αυτό, μειώνονται οι ποινές και τα πρόστιμα, στους κάθε είδους κακοπληρωτές και μάλιστα... αναδρομικά.

***

Και με την ευκαιρία, θα θέλαμε να ρωτήσουμε την κυβέρνηση και τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών: Τι έκανε στα 3 χρόνια που πέρασαν για την είσπραξη των 57 δισ. δραχμών, που χρωστούσαν οι 200 μεγαλοοφειλέτες; Εισέπραξε κάποιο ποσό; Αν ναι, πόσα και από ποιους; Προχώρησε στα "αναγκαστικά μέτρα" που προβλέπει ο νόμος (κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων κλπ) - προκειμένου να συνετίσει όσους μεγαλοσχήμονες αρνούνταν να πληρώσουν τα χρέη τους στο δημόσιο - και αν ναι, σε πόσους και σε ποιους;

***

Δεν περιμένουμε απάντηση. Γιατί, αν απαντούσε θα έπρεπε η κυβέρνηση να ομολογήσει δημόσια πως με τη συγκεκριμένη πολιτική και τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται η φοροκλοπή και η φοροδιαφυγή, αλλά αναζωπυρώνεται και διευρύνεται.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Προς ίδρυση ελληνογιουγκοσλαβικής τράπεζας

Τη δημιουργία από κοινού νέας τράπεζας στη Γιουγκοσλαβία προβλέπει μεταξύ άλλων η συμφωνία διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Αγροτικής Τράπεζας και της μεγαλύτερης τράπεζας της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ΒΕΟΒΑΝΚΑ, που υπέγραψαν χτες οι διοικήσεις των δυο Ιδρυμάτων. Για τη δημιουργία της νέας τράπεζας, που θα δραστηριοποιείται σε αρχικό στάδιο σε εξειδικευμένους τομείς, έχουν ήδη προσληφθεί δυο ξένοι ελεγκτικοί οίκοι, για να διερευνήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει το "παρθένο έδαφος" που εγγυάται η πρόσφατη απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος στη γείτονα χώρα.

Σε πρώτη φάση, η συμφωνία προβλέπει ότι οι Γιουγκοσλάβοι που διατηρούν καταθέσεις σε συνάλλαγμα στη ΒΕΟΒΑΝΚΑ θα μπορούν να χρησιμοποιούν το δίκτυο της ΑΤΕ στην Ελλάδα για να αντλήσουν δραχμές, ενώ αντίστοιχη δυνατότητα θα υπάρξει και από πλευράς Ελλήνων πελατών της Αγροτικής στο μέλλον. Επίσης, προβλέπεται η ίδρυση κοινοπρακτικών εταιριών στους τομείς της χρηματοδοτικής μίσθωσης, των αμοιβαίων κεφαλαίων, της ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων κλπ. Αντίστοιχη συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν, τέλος, και οι πρόεδροι των θυγατρικών ασφαλιστικών εταιριών των δύο ομίλων, "Αγροτική Ζωής" και ΒΕΟΒΑΝΚΑ INSURANCE.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ