Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΝΠΔΔ - ΝΠΙΔ
Μείωση μισθών με... "μαχαίρι" στις υπερωρίες

Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του 1998

"Αγριο μαχαίρι" στα κονδύλια που διατίθενται από τους φορείς του δημοσίου για υπερωρίες, οδοιπορικά, αποζημιώσεις συμβουλίων και επιτροπών, ετοιμάζει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 1997. Η κατεύθυνση αυτή, που πηγάζει από το νόμο για τον περιορισμό των κρατικών δαπανών, γίνεται σαφής και κατηγορηματική στην εγκύκλιο, με θέμα "Κατάρτιση και υποβολή προϋπολογισμών 1998 των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό", την οποία απέστειλε στις 18 Ιούνη προς τους παραπάνω φορείς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος, καλεί όλα τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ (εφόσον λαμβάνουν ετήσια επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό μεγαλύτερη των 50 εκατ. δρχ.) να καταρτίσουν και να υποβάλλουν σχέδια προϋπολογισμών 1998 το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτώβρη 1997, ενώ σε διαφορετική περίπτωση απειλούνται με περικοπή της κρατικής επιχορήγησης.Βασικές αρχές της εγκυκλίου είναι:

  • Η συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών στα επίπεδα του 1997, πλην των μισθών και συντάξεων, που θα καθοριστούν στο πλαίσιο της μισθολογικής πολιτικής για το 1998.
  • Η συγκράτηση των επιχορηγήσεων στα επίπεδα του 1997.
  • Η αύξηση των ιδίων εσόδων των επιχορηγούμενων φορέων τόσο από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, όσο και από την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας τους.
  • Ο περιορισμός των προσλήψεων σύμφωνα με το νόμο για τις κρατικές δαπάνες, σύμφωνα με τον οποίο θα προσλαμβάνεται ένας υπάλληλος για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
  • Η ιεράρχηση των δαπανών με την έννοια ότι δε θα εγκρίνεται επιχορήγηση χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη αξιοποίησής της, πρωτίστως για τις επιτρεπόμενες δαπάνες μισθοδοσίας και έπειτα για λειτουργικές.

Οπως τονίζεται στην ίδια εγκύκλιο το κονδύλι που καλύπτει πρόσθετες παροχές (υπερωρίες, οδοιπορικά, αποζημιώσεις συμβουλίων, επιτροπών και ομάδων εργασίας κλπ.) θα πρέπει να λογιστεί σε επίπεδο αισθητά μειωμένο έναντι του 1997, στα πλαίσια των νέων ρυθμίσεων και αυστηρών προϋποθέσεων του νέου μισθολογικού νόμου.

Ενδεικτικά αναφέρονται επίσης ορισμένες δαπάνες στις οποίες το υπουργείο Οικονομικών μέσω της εγκυκλίου δίνει εντολή να περικοπούν:

  • Η αποζημίωση συμβουλίων και επιτροπών. Περιορισμός του αριθμού των επιτροπών, του αριθμού των συνεδριάσεων και των μελών που συμμετέχουν σ' αυτές, καθώς και των αποζημιώσεων.
  • Η αποζημίωση υπερωριακής εργασίας. Περιορισμός απασχόλησης προσωπικού και μόνο για τις περιπτώσεις που είναι τελείως αναγκαίες και απαραίτητες.
  • Οι πληρωμές για μετακίνηση. Περιορισμός στις απόλυτα αναγκαίες περιπτώσεις και προκειμένου περί αεροπορικών μετακινήσεων με τιμολόγιο της οικονομικής θέσης!
  • Οι πληρωμές για λειτουργικές δαπάνες. Περιορισμός των υπεραστικών συνδιαλέξεων με τοποθέτηση φραγής στις συσκευές, μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, έλεγχος διάθεσης υλικών κλπ!
  • Οι πληρωμές για προμήθεια καταναλωτικών αγαθών. Για το 1998 να περιοριστούν στα απολύτως αναγκαία.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι τα κονδύλια που προορίζονται για την κάλυψη αποδοχών του προσωπικού των ΝΠΔΔ δε θα πρέπει να υπερβαίνουν τα ποσά που αντιστοιχούν σε ανάλογο προσωπικό της Κεντρικής Υπηρεσίας των ίδιων κλάδων και κλιμακίων, εκτός των ειδικών μισθολογίων (ερευνητών, εμπειρογνωμόνων κλπ.), ενώ παράλληλα η εγκύκλιος ζητά καταστάσεις με αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό και τις αποδοχές του υπηρετούντος προσωπικού, καθώς και τις προβλέψεις για νέες προσλήψεις.

Β. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ