ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μαζική και δυναμική η φοιτητική κινητοποίηση

ΒΟΝΝΗ.-

Την κορύφωσή τους γνώρισαν χτες οι διαμαρτυρίες των Γερμανών φοιτητών για τις οικονομικές περικοπές στην ανώτατη παιδεία που προωθεί ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, αλλά και την παρακμή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, καθώς δεκάδες χιλιάδες συνέρευσαν στην έδρα της Καγκελαρίας, τη Βόννη, να για διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο νέο νομοσχέδιο που έχει στο στόχαστρο την ακαδημαϊκή φοίτηση και τη ριζική μεταρρύθμιση της δωρεάν παιδείας.

Χιλιάδες φοιτητές από 25 Πανεπιστήμια της χώρας έχουν καταφθάσει από προχτές, ενώ η προσέλευση συνεχιζόταν με αμείωτους ρυθμούς και με όλα τα μεταφορικά μέσα και κατά τη χτεσινή μέρα. Δεκάδες ανώτατα ιδρύματα, στη Φραγκφούρτη, το Μόναχο, την Κόμπλεντς, το Κάσελ και άλλες μεγαλουπόλεις, έχουν ήδη κλείσει εδώ και πολλές μέρες από τις συνεχείς αποχές των φοιτητών.

Οι φοιτητικές διαμαρτυρίες αποτελούν το πιο πρόσφατο δείγμα κοινωνικής αναταραχής στην προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει το κοινωνικό κράτος, να μειώσει τις επιδοτήσεις και να προσαρμόσει τη γερμανική οικονομία, ώστε να μπορέσει να επιτύχει τους όρους του Μάαστριχτ και να ενταχθεί χωρίς προβλήματα στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση και το Ευρώ. Οι φοιτητές έχουν έναν πολύτιμο συμπαραστάτη στον αγώνα τους, τους καθηγητές, που τους ενθαρρύνουν και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις τους.

Με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές του νομοσχεδίου, πολλά πράγματα διαφοροποιούνται ριζικά, όπως η δωρεάν φοίτηση αφού προβλέπεται η εισαγωγή διδάκτρων αλλά και ο περιορισμός στα έτη φοιτήσεως. Η επιβολή των διδάκτρων είναι η "αιχμή του δόρατος" για τον αγώνα των φοιτητών, αφού, όπως οι ίδοι υποστηρίζουν, παλεύουν ώστε να "μην καταστεί η ανώτατη παιδεία προνόμιο των λίγων".

Ωστόσο η διαμάχη δεν είναι μόνον οικονομική και αγγίζει την καρδιά της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας. Οπως τονίζουν οι ίδιοι οι φοιτητές "Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα λεφτά... όλο το εκπαιδευτικό σύστημα καταρρέει", ενώ σκιαγραφώντας τη δραματική και παρακμιακή κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα Πανεπιστήμια τονίζουν ότι "στις αίθουσες διδασκαλίας υπάρχει συνωστισμός" και ότι "ορισμένοι φοιτητές δεν καταφέρνουν ποτέ να δουν τους καθηγητές τους".

Κωφεύουν όμως ορισμένοι πολιτικοί, οι οποίοι θέλουν ένα αμερικανικού τύπου σύστημα το οποίο θα παράγει τεχνικά καταρτισμένους πτυχιούχους και είναι αυτή η μερίδα των πολιτικών που "παραπονούνται" ότι οι Γερμανοί σπαταλούν πολύ χρόνο στο πανεπιστήμιο, ασχολούμενοι με άσχετες έρευνες ή μαθαίνοντας πράγματα μικρής αξίας. Ξεχνούν όμως ότι η πανεπιστημιακή υποδομή καλύπτει μόνο 970.000 φοιτητές, ενώ ο αριθμός των φοιτητών έχει διπλασιαστεί, φτάνοντας περίπου το 1,8 εκατομμύρια. Αντίθετα, οι δαπάνες για την ανώτατη παιδεία μειώνονται.

Μπροστά στην ένταση, που προσλαμβάνει διαστάσεις, ο Κολ προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα "δίνοντας δίκιο στους φοιτητές", παρότι ο ίδιος και το κόμμα του, οι Χριστιανοδημοκράτες, συζητούν την εισαγωγή ενός αμερικανικού τύπου συστήματος με ιδιωτικά πανεπιστήμια και δίδακτρα και την κατάργηση των επιδοτούμενων από το κράτος πανεπιστημίων. "Πετώντας το μπαλάκι" στα ομόσπονδα κρατίδια κατά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο, κατηγόρησε τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων ως υπεύθυνες για την κακή κατάσταση των πανεπιστημίων.

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Πρόσκληση "καλής θέλησης"

ΒΑΓΔΑΤΗ. -

Την απόφαση να ανοίξει τις πόρτες των προεδρικών παλατιών τους σε εκπροσώπους της UNSCOM και όχι σε επιθεωρητές, κοινοποίησε, χτες, ο Ιρακινός Πρόεδρος Σαντάμ Χουσεϊν προχωρώντας σε μια κίνηση που πιθανώς οδηγήσει στην αποφυγή μιας νέας όξυνσης στις σχέσεις του Ιράκ με τον ΟΗΕ. Λίγες ώρες αργότερα, η UNICEF με έκθεσή της επιβεβαίωνε τους τραγικούς ρυθμούς θνησιμότητας των μικρών παιδιών εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη από την ιρακινή ηγεσία.

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση του κυβερνητικού κόμματος Μπάαθ, το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων INA μετέδωσε ότι η ιρακινή ηγεσία προτίθεται να φιλοξενήσει, ακόμα και για ένα μήνα,στα προεδρικά παλάτια εκπροσώπους της ειδικής επιτροπής ελέγχου του ΟΗΕ αλλά και εκπροσώπους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το ΙΝΑ, ο Ιρακινός Πρόεδρος απηύθυνε επίσημα την πρόσκληση μέσω επιστολής του στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν διευκρινίζοντάς του ότι προτίθεται να φιλοξενήσει 2 εκπροσώπους από κάθε μία από τις 20 χώρες που συμμετέχουν στην επιτροπή ελέγχου και 5 εκπροσώπους από τις 15 χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά σε καμία περίπτωση επιθεωρητές. Παράλληλα, η ιρακινή εθνοσυνέλευση, με ομόφωνη απόφασή της, κάλεσε χτες τους επιθεωρητές της UNSCOM να έχουν ολοκληρώσει τους ελέγχους τους μέχρι το πέρας 6 μηνών από την ημερομηνία ανάκλησής τους, δηλαδή την 20ή Νοεμβρίου.

Τραγική επιβεβαίωση

Δόθηκε, χτες, στη δημοσιότητα έκθεση της UNICEF σχετικά με τη θνησιμότητα των μικρών παιδιών στο Ιράκ εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων και τροφίμων, που προκαλείται από τις οικονομικές κυρώσεις. Στην έκθεσή της, η UNICEF υπογραμμίζει ότι στο κεντρικό και νότιο Ιράκ 1.000.000 παιδιά μικρότερα των 5 ετών έχασαν τη ζωή τους, τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας των ελλείψεων αυτών παρά την εφαρμογή του προγράμματος του ΟΗΕ "πώληση πετρελαίου με αντάλλαγμα την παροχή τροφίμων και φαρμάκων". Η UNICEF σημειώνει ότι ο τραγικός αυτός απολογισμός είναι αυξημένος κατά 72% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία του 1991, πριν επιβληθούν οι κυρώσεις στο Ιράκ.

ΚΕΝΥΑ
Δεκάδες τα θύματα της χολέρας

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-

Επιδημία χολέρας εκδηλώνεται στις πλημμυρισμένες παράκτιες περιοχές της Κένυας, όπου εξαιτίας της έχουν πεθάνει μέσα σε δύο μέρες περισσότερα από 35 άτομα, ενώ απειλείται άμεσα η ζωή πολλών εκατοντάδων!

Χτεσινό δημοσίευμα της κενυάτικης εφημερίδας "Ντέιλι Νέισον" αναφέρει ότι τα κρούσματα χολέρας αναφέρθηκαν κατά μήκος των περιοχών της Βορειοδυτικής Κένυας. Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι ήδη η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και άλλες οργανώσεις αρωγής έχουν στείλει στη χώρα τουλάχιστον 4.000 μετρικούς τόνους φαρμάκων για τη θεραπεία των πασχόντων. Οι αρχές έχουν διατάξει το κλείσιμο των υπαίθριων μαγειρείων, που δεν πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

Κρούσματα χολέρας έχουν αναφερθεί και σε περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Σομαλία, όπου 300.000 άνθρωποι έχουν αποκλειστεί από τον έξω κόσμο. Οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν, με πλοιάρια και ελικόπτερα, να μεταφέρουν στις πληγείσες περιοχές τρόφιμα, φάρμακα και πόσιμο νερό.

Εκδήλωση για τις εξελίξεις στη ΛΔ Κονγκό

Ομιλία με θέμα τις εξελίξεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαϊρ) μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μομπούτου Σεσεσέκο πραγματοποιείται την ερχόμενη Τρίτη (2 Δεκέμβρη) το απόγευμα (18.00) στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ (Πατησίων 89). Στην εκδήλωση, που διοργανώνεται με τη βοήθεια της ΕΕΔΔΑ, θα μιλήσει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κονγκό,Μισέλ Καναμά,ενώ θα προβληθεί βίντεο αναφορικά με την πορεία απελευθέρωσης της ΛΔ Κονγκό, από την ανεξαρτησία του 1960 μέχρι την πτώση Μομπούτου.

Πλήθη από φοιτητές διαμαρτύρονται καθημερινά σχεδόν σε όλες τις πόλεις

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συμφωνία Ταλιμπάν - ΟΗΕ για το όπιο

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Οριστικοποιήθηκε τελικά χτες η συμφωνία μεταξύ των κατεχόντων το 90% του εδάφους του Αφγανιστάν, ισλαμιστών Ταλιμπάν, και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση των καλλιεργειών παπαρούνας για όπιο. Ο Πίνο Αρλάκι, διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών, δήλωσε χτες μετά το πέρας επίσκεψης στο Αφγανιστάν ότι ο ΟΗΕ θα χορηγήσει 3,8 εκατομμύρια δολάρια τα τρία επόμενα χρόνια για τη δημιουργία εναλλακτικών πηγών εισοδήματος για τους καλλιεργητές παπαρούνας.

Από το Αφγανιστάν προέρχεται το 50% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου και το 80% της ηρωίνης που καταναλώνεται στην Ευρώπη. Από τους 2.800 τόνους οπίου που παρήχθησαν στο Αφγανιστάν φέτος, το 26% παρήχθη σε περιοχές που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν.

Ο Αρλάκι τόνισε ότι η ηγεσία των Ταλιμπάν δεσμεύτηκε να εμποδίσει τις νέες καλλιέργειες και να καταστρέψει τις ποσότητες παπαρούνας που βρίσκονται στα εργαστήρια, στα οποία θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση υπεύθυνοι των Ηνωμένων Εθνών για τον έλεγχο της καλλιέργειας.

"Εκρήξεις" βίας στο Κοσσυφοπέδιο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ηλεκτρισμένη και πάλι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο από τα τελευταία αιματηρά κρούσματα βίας. Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν μέσα στο περασμένο 48ωρο από επιθέσεις Αλβανόφωνων κατά Σέρβων αστυνομικών στη νότια σερβική επαρχία του Κοσσόβου.

Ειδικότερα, χτες, ένας Σέρβος αστυνομικός και ένας Αλβανόφωνος σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν στη διάρκεια επίθεσης ενόπλων Αλβανόφωνων το βράδυ της Τετάρτης εναντίον αστυνομικού τμήματος στο Ιρζνίτσι (50 χλμ δυτικά της Πρίστινα).

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ραδιοσταθμό του Βελιγραδίου "Β-92", οι δράστες ήταν ένοπλοι Αλβανοί που επιτέθηκαν με αυτόματα και εκτοξευτήρες βομβίδων εναντίον αστυνομικού τμήματος στο Ρεζνίτς, κοντά στο Ντετσάνι (100 χιλιόμετρα δυτικά της Πρίστινα. Οι αστυνομικοί απάντησαν με πυρά, σκοτώνοντας τον έναν από τους δράστες.

Σύμφωνα με το "Κέντρο Πληροφοριών Κοσσόβου" στην Πρίστινα, πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούγονταν καθ' όλη τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας, ενώ οι κεντρικοί δρόμοι που οδηγούσαν προς το Ρεζνίτς είχαν αποκλειστεί από δεκάδες Σέρβους αστυνομικούς που εξαπέλυαν ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών.

Εξάλλου, το περασμένο 48ωρο, έγινε γνωστή η είδηση της απαγωγής ενός Σέρβου αστυνομικού αξιωματούχου, ο τραυματισμός πέντε και ο θάνατος ενός Αλβανού στη διάρκεια συμπλοκών με αστυνομικές δυνάμεις σε διάφορες περιοχές του Κοσσόβου. Θύμα απαγωγής έπεσε ο 46χρονος Μπόζο Σπάσιτς, αρχηγός Αστυνομίας στο Ομπιλιτς (10 χλμ δυτικά της Πρίστινα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ