ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Διαδοχολογία στην υπηρεσία της λαϊκής χειραγώγησης

Αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στελεχών που προσπαθούν να αναβαπτίσουν τη σοσιαλδημοκρατία στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών στο αστικό σύστημα

Με κλιμακούμενους ρυθμούς συνεχίζονται οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, καθώς τα κεντρικά στελέχη παίρνουν θέσεις μάχης για τη διαδοχή του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αποφεύγει προς το παρόν να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του. Σε κάθε περίπτωση, όλοι μαζί επιδιώκουν να αναβαπτίσουν τη σοσιαλδημοκρατία στα μάτια του λαού, προκειμένου πιο αποτελεσματικά να παίξει το ρόλο της στην εξαπάτηση των λαϊκών στρωμάτων, πάντα στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Παράλληλος στόχος είναι να αθωώσουν τη εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και να απορροφήσουν τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, να εγκλωβίσουν τους λαϊκούς ανθρώπους που χειραφετούνται από την αστική πολιτική και να απορροφήσουν συνολικά τους κλυδωνισμούς που δέχεται το αστικό πολιτικό σύστημα.

Ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος, με συνέντευξή του στη στην εφημερίδα «Real News», δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει στη συζήτηση «για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, εάν ανοίξει τέτοιο θέμα» και ταυτόχρονα, παίρνοντας θέση στην κούρσα της διαδοχής, ανέφερε: «Παράλληλα με τις υπουργικές μου υποχρεώσεις διαμορφώνω και το πολιτικό πρόγραμμα των μειζόνων προτεραιοτήτων, που έχει ανάγκη η χώρα και είμαι έτοιμος να συμμετάσχω στον σχετικό διάλογο, όταν αυτός ανοίξει».

Ο ίδιος μάλιστα έσπευσε να πάρει θέση και στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι σύντομες και ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να εκλεγεί με κάλπες και από τη βάση όπως προβλέπει το καταστατικό». Σ' αυτή την κατεύθυνση, κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να ανοίξει τις σχετικές διαδικασίες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης επιχείρησε και αυτός να τοποθετήσει τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ στο γενικότερο κάδρο της αναμόρφωσης του αστικού συστήματος. Με συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», έκανε λόγο για «νέο κόμμα», το οποίο «θα προκύψει μέσα από αναγέννηση του χώρου της κεντροαριστεράς, που βασικός κορμός είναι το ΠΑΣΟΚ. Αν το κίνημά μας δεν υπερβεί το σημερινό του εαυτό, θα το ξεπεράσει η ιστορία». Ουσιαστικά εξέφρασε την αγωνία για τη συνέχεια του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, ως έτερος πόλος διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου, με άρθρο της στα «Νέα» και στο πλαίσιο του «διαλόγου» που άνοιξε η εφημερίδα για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της «κεντροαριστεράς», υποστήριξε πως όταν γίνουν οι εκλογές «το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά μιας νέας αρχής». Η υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι χρειάζεται «νέο αίμα, νέες λογικές και νέα κουλτούρα, που σε συνδυασμό με εμπειρία και έργο, πρέπει να δώσουν την αναγκαία ανασυγκρότηση σε κόμματα και πολιτικό σύστημα».

«Καρφώματα» για αποπροσανατολισμό

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γ. Ραγκούσης, με άρθρο του στην «Καθημερινή», αφού αρχικά ανέφερε ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις κατέστησαν σε όλους προφανές ότι το κομματικό σύστημα εξάντλησε τη νομιμοποίησή του», έκανε λόγο για την «ανάγκη επαναθεμελίωσης της πολιτικής», που, όπως υποστήριξε, θα «οδηγήσει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης της κοινωνίας». Να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού για τις στρατηγικές αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες εμφάνισε σαν «προσωπικά λάθη», επιχείρησε και ο Χρ. Πρωτόπαπας. «Εγιναν λάθη. Ανθρωποι μπήκαν σε θέσεις που δεν έπρεπε», ισχυρίστηκε στην κρατική τηλεόραση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου, με συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπου» εξέφρασε την ανησυχία του «για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ» και όλου του αστικού πολιτικού συστήματος και ανέφερε ότι «οι εκλογές από τη βάση πρέπει να φέρουν το νέο πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ». Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Ράπτη, με επιστολή της προς τον Γ. Παπανδρέου, ζήτησε τη σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να δρομολογηθούν οι εσωκομματικές διεργασίες.

Την ίδια στιγμή, σε μια κίνηση αποπροσανατολισμού του λαού, που εδράζεται παράλληλα στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, ο Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» άσκησε κριτική στους Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευαγ. Βενιζέλο για την εφαρμογή της «οικονομικής πολιτικής», ενώ επιτέθηκε και στον Χρ. Παπουτσή για τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία αντιμετώπισε τις καταλήψεις των γραφείων της ΔΕΗ. Απαντώντας, ο Χρ. Παπουτσής επιχείρησε να εμφανιστεί σαν πολέμιος (!) του «αστυνομικού κράτους», υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετος στην «άμεση χρήση της κρατικής βίας χωρίς εισαγγελική εντολή».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Προετοιμασίες για νέο γύρο επίθεσης

Διαδοχικές συσκέψεις για προϋπολογισμό, μεσοπρόθεσμο και νέα δανειακή σύμβαση

Να κλιμακώσει τους ρυθμούς της επίθεσης σε βάρος του λαού επιχειρεί η κυβέρνηση. Ενόψει του σημερινού Γιουρογκρούπ, όπου θα αποφασιστεί η εκταμίευση της 6ης δόσης, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος είχε χτες συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο και την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε επί τάπητος το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για τις επόμενες δύο βδομάδες μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 9 Δεκέμβρη.

Συζητήθηκαν ακόμα τα νέα σκληρά μέτρα που ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση μέσω του πολυνομοσχεδίου - «σκούπα», που μεταξύ άλλων θα οδηγήσει σε περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, σε νέο τσεκούρι στις κοινωνικές δαπάνες και σε περαιτέρω απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Εν αναμονή των εξελίξεων στην ΕΕ και με την καπιταλιστική κρίση να βαθαίνει, η κυβέρνηση ετοιμάζει την επιβολή πρόσθετων μέτρων ύψους 7 δισ. ευρώ για την τριετία 2012 - 2015, τα οποία θα αποτελέσουν την αντιλαϊκή «μαγιά» για τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο. Χτες έγιναν διαδοχικές συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δρομολογηθούν τα νέα σκληρά μέτρα ενόψει και της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2012, μέχρι τις 8 Δεκέμβρη.

Χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου απέστειλε την επιστολή που ζητούσε η τρόικα με τη δέσμευση ότι θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η συμφωνία της 26ης - 27ης Οκτωβρίου για το νέο δάνειο, στη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στην επιστολή του, ο Γ. Παπανδρέου παρουσιάζει το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης τα δυο τελευταία χρόνια και δικαιολογεί την απόφασή του για το δημοψήφισμα, σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή οδήγησε στη συγκυβέρνηση με ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.

Ο ίδιος, με συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» τάχτηκε υπέρ της «αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας», δήλωσε «περήφανος» για το «μεταρρυθμιστικό» έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησε στην εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα και υποστήριξε ότι «πρέπει να θεσπιστούν τα ευρωομόλογα».

Φορείς του παλιού και του σάπιου

Το παλιό και σάπιο προσπαθεί να πλασάρει σαν «καινούριο» η υπουργός Παιδείας, σε άρθρο της για την αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Η ίδια θέτει τους εξής «άμεσους στόχους» μιας σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης: «1. Την παραμονή της χώρας στο ευρώ με εφαρμογή των δεσμεύσεων και των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Εξοδος από το ευρώ σημαίνει απώλεια εθνικού κεκτημένου και καταστροφή κοινωνικών και οικονομικών δομών. 2. Τη δημιουργία ενός "δικτύου αλληλεγγύης" για την άμεση υποστήριξη των θυμάτων της κρίσης, που είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά. Επιβεβλημένη και για την αποτροπή της κοινωνικής αποσύνθεσης και έκρηξης. 3. Την αξιοποίηση και προσέλκυση εθνικών, ευρωπαϊκών και άλλων κεφαλαίων σε όλους τους βασικούς τομείς όπου η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, με ειδικό καθεστώς επενδύσεων. Επιβεβλημένη για να κινηθεί η οικονομία, να υπάρξουν δουλειές».

Η Α. Διαμαντοπούλου υπερασπίζεται το ευρώ σαν στρατηγική επιλογή της ντόπιας πλουτοκρατίας και όχι βέβαια από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, που είναι ασύμβατα με την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, ανεξάρτητα με το ποιο νόμισμα θα εκφράζει τις εκμεταλλευτικές σχέσεις. Η εμπειρία που έχει συσσωρεύσει ο λαός από την ΕΕ και την Ευρωζώνη είναι αρνητική, δοσμένη με αντικειμενικά κριτήρια. Το κεφάλαιο βγήκε ενισχυμένο, ενώ οι σημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι τα περί «μονόδρομου», «σύγκλισης» και «χρυσά κουτάλια» ήταν φούμαρα για να αποσπάσουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου συναίνεση στο ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ. Η πολιτική της Ευρωένωσης και των κυβερνήσεών της είναι αυτή που έχει οδηγήσει πλατιά λαϊκά στρώματα σε εξαθλίωση, ενώ προκαλεί κλιμακούμενες λαϊκές αντιδράσεις, που σε συνθήκες κρίσης μπορούν να απειλήσουν τη σταθερότητα του συστήματος. Γι' αυτό η Διαμαντοπούλου ζητάει «δίχτυ προστασίας» εκείνων που με τη μεγαλύτερη σφοδρότητα χτυπιούνται από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική, ώστε να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες και ριζοσπαστικές λαϊκές αντιδράσεις. Σ' αυτή την κατεύθυνση, και με δεδομένη την ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση των δημόσιων κοινωνικών δομών, η Διαμαντοπούλου και η σοσιαλδημοκρατία καλούν τους ιδιώτες και τις ΜΚΟ να καταλάβουν το κενό, εξωραΐζοντας τον αντιδραστικό τους ρόλο.

Στο διά ταύτα, η Διαμαντοπούλου λέει νέα προνόμια και κίνητρα για να έρθουν επενδύσεις σε τομείς όπου η χώρα έχει «συγκριτικό πλεονέκτημα». Ποιο είναι όμως το κριτήριο για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να αναπτύξει σήμερα η χώρα; Προφανώς, όχι οι λαϊκές ανάγκες, αλλά το καπιταλιστικο κέρδος και οι περιορισμοί που επιβάλλει ο καταμερισμός εντός της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Γι' αυτό η Διαμαντοπούλου και όλοι οι άλλοι απολογητές του καπιταλισμού δεν λένε για παράδειγμα να αναπτυχθούν κλάδοι ζωτικής σημασίας για το λαό, αλλά να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες για επενδύσεις σε κλάδους κρίσιμους για την ανταγωνιστικότητα της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας. Η λογική τους είναι ότι χωρίς τον καπιταλιστή δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας, γι' αυτό το κράτος πρέπει να διασφαλίζει ολοένα και πιο αποδοτικούς όρους για τον ιδιώτη, προκειμένου να επενδύσει τα συσσωρευμένα κεφάλαιά του. Αυτή η νομοτελειακή πολιτική στον καπιταλισμό οδήγησε στην κρίση και αν δεν ανατραπεί θα φέρει τις επόμενες κρίσεις. Οσες προβιές κι αν αλλάξουν, οι πολιτικοί εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας ζέχνουν από τη σαπίλα του συστήματος που υπερασπίζονται. Ο άλλος δρόμος ανάπτυξης είναι αυτός που συμφέρει το λαό. Με λαϊκή εξουσία και τα κλειδιά της παραγωγής στα δικά του χέρια, για τις δικές του σύγχρονες ανάγκες.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ