Τρίτη 29 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Διαδοχολογία στην υπηρεσία της λαϊκής χειραγώγησης

Αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στελεχών που προσπαθούν να αναβαπτίσουν τη σοσιαλδημοκρατία στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών στο αστικό σύστημα

Με κλιμακούμενους ρυθμούς συνεχίζονται οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, καθώς τα κεντρικά στελέχη παίρνουν θέσεις μάχης για τη διαδοχή του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αποφεύγει προς το παρόν να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του. Σε κάθε περίπτωση, όλοι μαζί επιδιώκουν να αναβαπτίσουν τη σοσιαλδημοκρατία στα μάτια του λαού, προκειμένου πιο αποτελεσματικά να παίξει το ρόλο της στην εξαπάτηση των λαϊκών στρωμάτων, πάντα στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Παράλληλος στόχος είναι να αθωώσουν τη εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και να απορροφήσουν τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, να εγκλωβίσουν τους λαϊκούς ανθρώπους που χειραφετούνται από την αστική πολιτική και να απορροφήσουν συνολικά τους κλυδωνισμούς που δέχεται το αστικό πολιτικό σύστημα.

Ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος, με συνέντευξή του στη στην εφημερίδα «Real News», δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει στη συζήτηση «για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, εάν ανοίξει τέτοιο θέμα» και ταυτόχρονα, παίρνοντας θέση στην κούρσα της διαδοχής, ανέφερε: «Παράλληλα με τις υπουργικές μου υποχρεώσεις διαμορφώνω και το πολιτικό πρόγραμμα των μειζόνων προτεραιοτήτων, που έχει ανάγκη η χώρα και είμαι έτοιμος να συμμετάσχω στον σχετικό διάλογο, όταν αυτός ανοίξει».

Ο ίδιος μάλιστα έσπευσε να πάρει θέση και στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι σύντομες και ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να εκλεγεί με κάλπες και από τη βάση όπως προβλέπει το καταστατικό». Σ' αυτή την κατεύθυνση, κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να ανοίξει τις σχετικές διαδικασίες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης επιχείρησε και αυτός να τοποθετήσει τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ στο γενικότερο κάδρο της αναμόρφωσης του αστικού συστήματος. Με συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», έκανε λόγο για «νέο κόμμα», το οποίο «θα προκύψει μέσα από αναγέννηση του χώρου της κεντροαριστεράς, που βασικός κορμός είναι το ΠΑΣΟΚ. Αν το κίνημά μας δεν υπερβεί το σημερινό του εαυτό, θα το ξεπεράσει η ιστορία». Ουσιαστικά εξέφρασε την αγωνία για τη συνέχεια του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, ως έτερος πόλος διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου, με άρθρο της στα «Νέα» και στο πλαίσιο του «διαλόγου» που άνοιξε η εφημερίδα για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της «κεντροαριστεράς», υποστήριξε πως όταν γίνουν οι εκλογές «το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά μιας νέας αρχής». Η υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι χρειάζεται «νέο αίμα, νέες λογικές και νέα κουλτούρα, που σε συνδυασμό με εμπειρία και έργο, πρέπει να δώσουν την αναγκαία ανασυγκρότηση σε κόμματα και πολιτικό σύστημα».

«Καρφώματα» για αποπροσανατολισμό

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γ. Ραγκούσης, με άρθρο του στην «Καθημερινή», αφού αρχικά ανέφερε ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις κατέστησαν σε όλους προφανές ότι το κομματικό σύστημα εξάντλησε τη νομιμοποίησή του», έκανε λόγο για την «ανάγκη επαναθεμελίωσης της πολιτικής», που, όπως υποστήριξε, θα «οδηγήσει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης της κοινωνίας». Να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού για τις στρατηγικές αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες εμφάνισε σαν «προσωπικά λάθη», επιχείρησε και ο Χρ. Πρωτόπαπας. «Εγιναν λάθη. Ανθρωποι μπήκαν σε θέσεις που δεν έπρεπε», ισχυρίστηκε στην κρατική τηλεόραση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου, με συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπου» εξέφρασε την ανησυχία του «για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ» και όλου του αστικού πολιτικού συστήματος και ανέφερε ότι «οι εκλογές από τη βάση πρέπει να φέρουν το νέο πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ». Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Ράπτη, με επιστολή της προς τον Γ. Παπανδρέου, ζήτησε τη σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να δρομολογηθούν οι εσωκομματικές διεργασίες.

Την ίδια στιγμή, σε μια κίνηση αποπροσανατολισμού του λαού, που εδράζεται παράλληλα στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, ο Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» άσκησε κριτική στους Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευαγ. Βενιζέλο για την εφαρμογή της «οικονομικής πολιτικής», ενώ επιτέθηκε και στον Χρ. Παπουτσή για τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία αντιμετώπισε τις καταλήψεις των γραφείων της ΔΕΗ. Απαντώντας, ο Χρ. Παπουτσής επιχείρησε να εμφανιστεί σαν πολέμιος (!) του «αστυνομικού κράτους», υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετος στην «άμεση χρήση της κρατικής βίας χωρίς εισαγγελική εντολή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ