Τρίτη 29 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Συζητάει σήμερα για 6η δόση και EFSF

Νέα παρτίδα αντιλαϊκών εκβιασμών αναμένεται με αιχμή την επόμενη δόση του δανείου από την τρόικα

Μέσα σε γενικότερες ανακατατάξεις και σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και με τη συμφωνία της 26ης Οκτώβρη να φαντάζει ήδη ξεπερασμένη από τις εξελίξεις, συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Eurogroup, με βασικό θέμα την εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, προς την Ελλάδα, αφού πρώτα εξεταστούν οι γραπτές εγγυήσεις που έχουν αποστείλει τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Θέμα συζήτησης είναι, επίσης, η ενίσχυση του EFSF, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για τους κανόνες που θα το διέπουν, για το πώς θα γίνεται η μόχλευση των κεφαλαίων, πώς θα παρέχει πιστώσεις στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης και πώς θα παρεμβαίνει στην πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το EFSF θα μπορεί να εκδίδει εγγυήσεις που θα καλύπτουν το 20% έως 30% των εκδόσεων κρατικού χρέους, ενώ αξιωματούχοι της ΕΕ εκτιμούν ότι η πολυπλοκότητα του Ταμείου είναι τόσο μεγάλη, που δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία πριν από το Γενάρη.

Στο μεταξύ, για την προεργασία σχετικά με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χτες ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου, για σειρά επαφών με εκπρόσωπους των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων και Ευρωπαίους αξιωματούχους, σχετικά με το PSI.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της 26ης Οκτώβρη, η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει πρόταση που οδηγεί σε κούρεμα 50%, μέσω ανταλλαγής με νέα ομόλογα στο 35% της αξίας των υφισταμένων, με επιτόκιο 5% και εξόφληση του 15% με μετρητά. Οι τράπεζες μέσω του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου αντιπροτείνουν μεγαλύτερο επιτόκιο 8% και χορήγηση εγγυήσεων από τον EFSF, με τα νέα ομόλογα να διέπονται από το βρετανικό δίκαιο.

Οι ομολογιούχοι υποστηρίζουν τη λύση αυτή, προκειμένου να είναι προστατευμένοι στο μέλλον έναντι ενδεχόμενου νέου «κουρέματος» και καλυμμένοι με εμπράγματες εγγυήσεις. Ωστόσο, η Ελλάδα, σε συνέργεια με την ΕΕ, ενδέχεται να ενεργοποιήσει μέσω νομοθετικής ρύθμισης τις «ρήτρες συλλογικής δράσης», σύμφωνα με τις οποίες, αν το 75% των πιστωτών συμφωνήσει στο «κούρεμα», μπορεί να υποχρεωθεί το υπόλοιπο 25% να υπαχθεί στην ίδια συμφωνία. Αυτό θα σήμαινε ενδεχομένως «πιστωτικό γεγονός», κάτι που η ΕΕ είναι φανερό ότι δεν αποκλείει πια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ