Τρίτη 29 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ
Διαπιστώνει «αβεβαιότητες» από το βάθεμα της κρίσης

Στην κατρακύλα το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και ανησυχία για τις κλιμακούμενες λαϊκές αντιδράσεις

Η έκθεση του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει τη βαθιά κρίση, διέξοδο από την οποία μπορεί να δώσει μόνο η πάλη του λαού για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος
Η έκθεση του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει τη βαθιά κρίση, διέξοδο από την οποία μπορεί να δώσει μόνο η πάλη του λαού για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος
Συνθήκες επιδείνωσης και εξάπλωσης της καπιταλιστικής κρίσης, καταγράφουν όλες οι εκθέσεις των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, με τον ΟΟΣΑ να διαπιστώνει τα «αυξημένα ρίσκα» και τις «αβεβαιότητες» που κυριαρχούν στην Ευρωζώνη, την «αδυναμία» της πολιτικής διαχείρισης να δώσει «επαρκείς απαντήσεις» στη βύθιση των οικονομικών της Ευρωζώνης σε «ύφεση» κατά τους προσεχείς μήνες.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα έχει συνταχθεί με βάση παρωχημένα στοιχεία, είναι ξεκομμένη από την σημερινή πραγματικότητα, που πλέον έχει αποδειχτεί πολύ χειρότερη και από τις προβλέψεις τους. Με τη σειρά τους, έρχονται να σφυρίξουν την μόνιμη επωδό της πλουτοκρατίας, τη «συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», την εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος, «όπως έχει σχεδιαστεί», διαπίστωση που επίσης είναι πίσω από τις τρέχουσες εξελίξεις.

Στις άμεσες προτεραιότητες της αντιλαϊκής κλιμάκωσης βάζουν τις «στοχευμένες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας» και την πλήρη «απελευθέρωση» για τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα».

Για την κρίση στην Ευρωζώνη η έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνει: «Εχει περάσει σε νέα φάση και εξαπλώνεται πέρα από τις θεωρούμενες ευάλωτες χώρες» και ακόμη ότι οι «δημοσιονομικές αστοχίες δεν είναι η μόνη κινητήρια δύναμη στην εξάπλωση της κρίσης». Με αφετηρία τους καταγραφόμενους τριγμούς στην Ευρωζώνη, ομολογούν ότι «σε αντίθεση με αυτό που περιμέναμε νωρίτερα φέτος, η παγκόσμια οικονομία δεν την έχει γλιτώσει».

Οι «κίνδυνοι είναι σημαντικοί» και η «οποιαδήποτε αποδυνάμωση της αποφασιστικότητας των κυβερνήσεων στην εφαρμογή των προγραμμάτων (ΕΕ-ΔΝΤ) θα αυξήσει παραπέρα τον κίνδυνο χρεοκοπίας». Ο ρυθμός του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, από ενίσχυση 1,6% για το 2011, τον βλέπουν να περιορίζεται στο 0,2% για το 2012. Αντίστοιχα, στο σύνολο των κρατών του ΟΟΣΑ, από 1,9% σε 1,6%. Βλέπουν ακόμα αύξηση της επίσημης ανεργίας στο 10,3%, τόσο για το 2012 όσο και για το 2013 για τα κράτη της Ευρωζώνης, έναντι ποσοστού 8% στο σύνολο του ΟΟΣΑ.

Για τον περιορισμό των εκδηλώσεων της καπιταλιστικής κρίσης, «συστήνουν» την μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ταυτόχρονα με την ενίσχυση του προγράμματος κρατικών ομολόγων.

Ειδικά για την Ελλάδα, διαπιστώνουν ότι οι «οποιεσδήποτε νέες αποκλίσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας». Εκδηλώνουν και τους φόβους της πλουτοκρατίας για τις «έντονες κοινωνικές αντιδράσεις» που «απειλούν την εφαρμογή του προγράμματος». Η δυναμική της καπιταλιστικής κρίσης έχει ήδη ξεπεράσει τις προβλέψεις τους και για την επίσημη ανεργία, που την βλέπουν στο 18,3% για το 2012. Υπολογίζουν την κατρακύλα του ΑΕΠ στο 6,1% για το 2011 και στο 3% για το 2012. Εξαιρετικά ισχνούς ρυθμούς αύξησης (μόλις 0,5%) βλέπουν για το 2013. Για λύση - διέξοδο για το ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο, βλέπουν τις συγχωνεύσεις - συνεργασίες με ξένες τράπεζες, προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή ρευστότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ