Τρίτη 29 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη μάχη και οι γυναίκες των απεργών

Επιτροπή Αγώνα συγκρότησαν το Σάββατο το πρωί σε σύσκεψη

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη των γυναικών
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη των γυναικών
Αγωνιστική θέση στο πλευρό των απεργών χαλυβουργών αποφάσισαν να πάρουν οι γυναίκες τους. Το περασμένο Σάββατο, σε σύσκεψη που έκαναν στο χώρο του εργοστασίου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», προχώρησαν στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα, δημιουργώντας ένα σημαντικό όπλο στον πολυήμερο απεργιακό αγώνα. Οι γυναίκες των απεργών μαζί με τα παιδιά τους βρέθηκαν στο εργοστάσιο και έκαναν ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα στήριξης του αγώνα των αντρών τους. Πρώτα από όλα με τη γνωριμία τους και την προσπάθεια να ξέρουν τις ανάγκες που υπάρχουν και μπορεί να δημιουργηθούν μέσα στις οικογένειες των απεργών ώστε να αντιμετωπιστούν συλλογικά.

«Πρέπει να ατσαλωθούμε και εμείς»

«Είναι βασικό να καταλάβουμε γιατί δίνεται αυτός ο αγώνας από τους άντρες μας και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε», ήταν τα πρώτα λόγια της Μαρίας Δελή, γυναίκας απεργού, που άνοιξε τη σύσκεψη, εξηγώντας ταυτόχρονα και τους λόγους που οι ίδιες οι γυναίκες πρέπει πλέον να ενταχθούν στον αγώνα των χαλυβουργών.

«Πολλές από μας μπήκαμε μέσα στο εργοστάσιο για πρώτη φορά και νιώσαμε δέος βλέποντας τις συνθήκες εργασίας. Ο εργοδότης απαιτεί τώρα να ρισκάρουν τη ζωή τους καθημερινά για 500 ευρώ. Πλέον έχουμε υποχρέωση ακόμα κι όταν επιστρέψουν νικητές στο εργοστάσιο να απαιτήσουμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Για κανένα μισθό δεν πρέπει να κινδυνεύει η ζωή τους μέσα στο χαλυβουργείο. Πρέπει, λοιπόν, να καταλάβουμε και εμείς γιατί γίνεται η απεργία. Οτι ο Μάνεσης που τα τελευταία χρόνια έχει υπερδιπλασιάσει την παραγωγή και τα κέρδη του έρχεται τώρα με τους νόμους που ψήφισαν να απαιτήσει να δουλεύουν με 500 ευρώ για να βγάλει ακόμα περισσότερα κέρδη. Την ίδια στιγμή όμως, εμείς αυτό που ζούμε στις οικογένειές μας είναι τα απανωτά χαράτσια, τα σχολεία χωρίς βιβλία κ.ά. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τούτο το πράγμα που ζούμε είναι πόλεμος ταξικός».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη μεγάλη αλληλεγγύη που έχει εκφραστεί στην απεργία των χαλυβουργών, γεγονός το οποίο στην πράξη σημαίνει πολλά για τις οικογένειές τους, καθώς με τη βοήθεια που έχουν δεχτεί μέχρι σήμερα τα βγάζουν πέρα στα σπίτια τους. «Είναι το πρώτο εργοστάσιο που θέλει να περάσει τέτοια μέτρα και οι άντρες μας είναι μπροστάρηδες, γιατί στη συνέχεια θα πάνε και στα υπόλοιπα, θα πάνε ουσιαστικά στα ίδια μας τα παιδιά. Είναι υποχρέωσή μας, λοιπόν, να δώσουμε κουράγιο στους άντρες μας. Να πάμε στους συλλόγους, στις γειτονιές και να καλέσουμε σε αλληλεγγύη του αγώνα τους. Πρέπει και εμείς εδώ μέσα να ατσαλωθούμε. Δε χρειάζεται γκρίνια στα σπίτια. Μπορούμε να τους στηρίξουμε και να επιστρέψουν πίσω με το κεφάλι ψηλά χωρίς να απολυθεί κανείς, χωρίς κανείς να συμβιβαστεί».

«Δε τους στέλνουμε πίσω για 500 ευρώ»

Τα λόγια της Μ. Δελή δε βρήκαν απλά σύμφωνες όλες τις γυναίκες των απεργών, αλλά υποστηρίχθηκαν ακόμα περισσότερο στις παρεμβάσεις τους που αφορούσαν τις συνθήκες εργασίας αλλά και για τις οικονομικές δυσκολίες. «Πέρσυ ο άντρας μου όταν έγινε το ατύχημα στο χαλυβουργείο γλίτωσε από θαύμα», θα πει μία γυναίκα. Η διπλανή της συμπληρώνει: «Εμένα έχει καεί ο άντρας μου εδώ μέσα, αλλά ο εργοδότης δεν το θεώρησε εργατικό και γύρισε και μου είπε ότι τον έκαψα εγώ στο σπίτι». Οταν η κουβέντα έφτασε και στο ζήτημα των μισθών, η απάντηση ήταν καθολική από όλες τις γυναίκες: «Δε τα βγάζουμε πέρα με ένα ψωροχιλιάρικο. Με 500 ευρώ δεν τους αφήνουμε να ξαναμπούν μέσα και να τρέμουμε αν θα γυρίσουν και στο σπίτι». Και όσο προχωρούσε η συζήτηση, τόσο δήλωναν την αποφασιστικότητά τους να τους στηρίξουν ακόμα περισσότερο και στο σπίτι, αλλά και με την παρουσία τους πιο συχνά στο εργοστάσιο συμμετέχοντας και οι ίδιες στην περιφρούρηση.

Στο πλευρό τους η ΟΓΕ

Στη σύσκεψη παρευρέθηκε και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΟΓΕ. Μιλώντας στη σύσκεψη, η Μαιρήνη Στεφανίδη, εκ μέρους της αντιπροσωπείας, τόνισε: «Αυτή τη στιγμή όλη η εργατική τάξη, οι εργαζόμενες γυναίκες έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε εσάς και παίρνουν δύναμη. Σήμερα βλέπουμε το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - τρόικας και κομμάτων που τη στηρίζουν να χορεύουν στη πλάτη μας. Απέναντί τους έχουμε το δικό μας μέτωπο των ΠΑΜΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ - ΠΑΣΥ που καλούν σε οργάνωση και πάλη γιατί μόνο από το δικό μας αγώνα φοβούνται. Δε πρέπει λοιπόν καμία γυναίκα να κάνει πίσω, ειδικά τώρα μετά από τόσες μέρες απεργία. Οι εργαζόμενες γυναίκες της ΟΓΕ θα είμαστε στο πλευρό σας. Θα πάμε στις γειτονιές, στους συλλόγους και θα μιλήσουμε για τον αγώνα των χαλυβουργών και των οικογενειών τους. Και την 1η του Δεκέμβρη στην πανεργατική απεργία θα πρέπει να είμαστε όλες σύσσωμες στο πλευρών των χαλυβουργών. Μαζί θα γιορτάσουμε τη νίκη τους. Γι' αυτό μην το βάζετε κάτω, έχετε ψηλώσει πολύ το μπόι της εργατικής τάξης».

Παρέμβαση στη σύσκεψη έκανε και ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Σιφωνιός, ο οποίος κάλεσε τις γυναίκες των απεργών να στηρίξουν τους άντρες τους και να συμμετέχουν και στις περιφρουρήσεις και σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φάρος ελπίδας ο αγώνας των απεργών και των οικογενειών τους (2012-07-21 00:00:00.0)
Φάρος ελπίδας ο αγώνας των απεργών και των οικογενειών τους (2012-07-21 00:00:00.0)
Κάλεσμα ξεσηκωμού στις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας (2012-04-13 00:00:00.0)
Νέα συνέλευση σήμερα των εργατών (2012-03-17 00:00:00.0)
Δυναμώνει η αλληλεγγύη (2012-02-21 00:00:00.0)
Χριστούγεννα στη Χαλυβουργία με τα παιδιά τους (2011-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ