ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Σαρωτικό κύμα αντικατοχικών επιθέσεων

Αστυνομικό τμήμα έχει δεχτεί επίθεση στο Τικρίτ

Associated Press

Αστυνομικό τμήμα έχει δεχτεί επίθεση στο Τικρίτ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Συντονισμένες επιθέσεις κατά των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας εξαπέλυσαν, χτες, αντάρτικες οργανώσεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 32 Ιρακινοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αστυνομικοί και εθνοφρουροί, και να τραυματιστούν δεκάδες. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του λεγόμενου σουνιτικού τριγώνου, βορείως της Βαγδάτης.

Το μπαράζ των πληγμάτων άρχισε από την πόλη Ντίζλα, νοτίως του Τικρίτ, όπου, με το πρώτο φως της ημέρας, ένοπλοι εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα, εκτέλεσαν τους 12 Ιρακινούς αστυνομικούς που βρίσκονταν σε αυτό και ανατίναξαν το κτίριο, σε μια χειρονομία επίδειξης ισχύος. Σε δύο άλλες επιθέσεις που σημειώθηκαν σε περιοχές κοντά στο Τικρίτ, κατά δύο αστυνομικών τμημάτων, σκοτώθηκαν άλλοι 5 αστυνομικοί.

Εξω από τη Σαμάρα, κατά τη διάρκεια επίθεσης ανταρτών κατά αμερικανικής φάλαγγας, σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί εθνοφρουροί και 3 πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν και 4 Αμερικανοί στρατιώτες. Μέσα στην πόλη Σαμάρα, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και κατοχικών δυνάμεων, και από νωρίς το μεσημέρι επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα και τανκς περιπολούσαν στους δρόμους.

Στη Μπαακούμπα, 60 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, 5 Ιρακινοί εθνοφρουροί σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 21 τραυματίστηκαν όταν καμικάζι οδήγησε το παγιδευμένο αυτοκίνητό του εναντίον τους. Οι εθνοφρουροί είχαν σπεύσει να βοηθήσουν μια αμερικανική περίπολο που είχε πέσει σε βόμβα τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου. Λίγο αργότερα, μέσα στην πόλη δολοφονήθηκε από αντάρτες αξιωματικός της ιρακινής αστυνομίας, ενώ τραυματίστηκαν 3 συνάδελφοί του.

Στο Ραμάντι, δολοφονήθηκε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας αλ Ανμπάρ. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν 3 οργανώσεις, οι οποίες, με σημείωμα που άφησαν δίπλα στη σορό του, προειδοποιούν «ότι αυτή είναι η τύχη όλων όσοι συνεργάζονται με τους κατακτητές».

Στη Βαγδάτη, έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του διοικητή της ιρακινής εθνοφρουράς με έκρηξη βόμβας. Ο ίδιος δεν έπαθε τίποτε, αλλά τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων αρκετοί σωματοφύλακές του. Τέλος, μια άγνωστη, μέχρι χτες, οργάνωση υποστηρίζει, με ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο, ότι σκότωσε 8 Ιρακινούς υπαλλήλους της αμερικανικής μισθοφορικής εταιρίας «ασφαλείας», «Sandi Group».

Αντιδράσεις και βολικές «συνδέσεις»

Το κύμα των αντικατοχικών επιθέσεων εκδηλώθηκε λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση μιας νέας κασέτας, που αποδίδεται στον Μπιν Λάντεν, με την οποία ο Σαουδάραβας κροίσος φέρεται να καλεί όλους τους μουσουλμάνους σε «ιερό πόλεμο» κατά των κατοχικών δυνάμεων και της δοτής κυβέρνησης του Ιράκ. Η φωνή στην κασέτα ζητά, επίσης, από τους Ιρακινούς να μποϊκοτάρουν τις εκλογές της 30ής Γενάρη.

Ανακοινώνει, επίσης, ότι επικεφαλής της «αλ Κάιντα» στο Ιράκ είναι ο Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, όπως υποστηρίζουν μέχρι σήμερα οι κατοχικές δυνάμεις, χωρίς ποτέ να τον έχουν εντοπίσει ή να έχουν προσκομίσει απόδειξη της παρουσίας του στην κατεχόμενη χώρα. Τέλος, το μήνυμα έχει και «οικονομική πλευρά», καθώς ο Μπιν Λάντεν φέρεται να χαρακτηρίζει «καλοδεχούμενη κάθε οικονομική συνεισφορά στον ιερό πόλεμο», αναφέροντας ότι «τα εβδομαδιαία έξοδα της "αλ Κάιντα" στο Ιράκ είναι 200.000 ευρώ»!

Η δοτή κυβέρνηση Αλάουι και η προσωρινή Εθνική Βουλή, με ανακοινώσεις τους, καταδίκασαν τις επιθέσεις, αποδίδοντάς τες σε «τρομοκράτες, που θέλουν να καταστρέψουν την εθνική ενότητα της χώρας και να βλάψουν το Ιράκ, που βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρότατες προκλήσεις και επιλογές». Ανάλογες εκτιμήσεις έκανε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος παραλλήλως απηύθυνε, εμμέσως πλην σαφώς, έκκληση σε όλες τις γειτονικές με το Ιράκ χώρες να παρέμβουν προκειμένου να πείσουν τις σουνιτικές πολιτικές δυνάμεις να συμμετάσχουν στις εκλογές. Ο Πάουελ αναγνώρισε ότι αν στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 30ής Γενάρη δε συμμετέχουν σουνίτες, «τότε δε θα υπάρχει αντιπροσώπευση και τα προβλήματα θα ενταθούν».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Θερμαίνεται το προεκλογικό κλίμα

ΡΑΜΑΛΑ.-

«Οι Παλαιστίνιοι ενωμένοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατοχή. Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από την έναρξη της παλαιστινιακής επανάστασης υπό την ηγεσία του Γιάσερ Αραφάτ. Η επανάστασή μας και ο αγώνας μας δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι να εκπληρωθούν οι στόχοι και τα οράματα του Γιάσερ Αραφάτ, μέχρις ότου να έχουμε ένα ανεξάρτητο βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος στη Λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Οχθη, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ».

Με, περίπου, αυτά τα λόγια, για πρώτη φορά, ο Μαχμούντ Αμπάς, υποψήφιος της «Φατάχ», για την προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής, κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου της προεκλογικής του ομιλίας στην Ιεριχώ. Ηταν, μάλιστα, και η πρώτη συγκέντρωση που θύμισε κάτι από προεκλογική εκστρατεία, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, καθώς το κλίμα, γενικώς, στα παλαιστινιακά εδάφη είναι εξαιρετικά υποτονικό.

Ο Αμπάς, πάντως, δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει ότι ο μόνος δρόμος είναι «οι ειρηνευτικές διαβουλεύσεις και όχι η ένοπλη αντιπαράθεση με το Ισραήλ» και η διατήρηση της παλαιστινιακής ενότητας. Μιλώντας για την 40ή επέτειο της έναρξης της παλαιστινιακής επανάστασης, ο Αμπάς αναφέρθηκε στην πρώτη ένοπλη επίθεση της «Φατάχ», την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1965, στο βόρειο Ισραήλ. Χθες, λίγη ώρα μετά την ομιλία του Αμπάς στην Ιεριχώ, δεκάδες ένοπλοι μασκοφόροι παρέλασαν στους δρόμους της Τζενίν, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα του Αμπάς.

Λίγο αργότερα, χθες, ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτόξευσε πύραυλο κατά παλαιστινιακού αυτοκινήτου, στον προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις, της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δύο επιβαίνοντες δεν έπαθαν τίποτε, καθώς πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το όχημα.

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Κι άλλη «μετεκλογική κρίση»...

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.--

Ο ΟΑΣΕ χαρακτήρισε χτες τις εκλογές στο Ουζμπεκιστάν ως γεγονός «πολύ κατώτερο των δημοκρατικών προτύπων», τονίζοντας ότι απαγορεύτηκε η συμμετοχή σε κόμματα της αντιπολίτευσης και ότι ο λαός της χώρας «στερήθηκε της δυνατότητας δημοκρατικής επιλογής». Η κίνηση του ευρωπαϊκού οργανισμού, πάντως, μάλλον αντανακλά τη δυσαρέσκεια στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες προς το πρόσωπο του προέδρου Ισλάμ Καρίμοφ (που, παρότι έδωσε γην και ύδωρ στις αμερικανικές δυνάμεις από το 2001, συγκεντρώνει «πυρά» από την κυβέρνηση Μπους για τις όχι ξεκαθαρισμένες στρατηγικές του επιλογές), παρά ανησυχίες για τη «δημοκρατία» στη χώρα.

Και τα πέντε κόμματα που μετείχαν στις εκλογές για τις 120 έδρες της Ολιι Ματζλίς (κάτω Βουλής), θεωρούνται προσκείμενα στον Καρίμοφ. Ακριβή ποσοστά δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Σύμφωνα με εκλογικούς αξιωματούχους, οι 60 από τις 120 έδρες θα κριθούν σε «επαναληπτικές εκλογές». Το πότε θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές, παραμένει άγνωστο. Θέμα ακύρωσης των εκλογών αλά Ουκρανία δε μοιάζει να τίθεται, αφού η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μετείχαν το 85,1% των εκλογέων, πολύ πάνω από το ελάχιστο ποσοστό του 33%, που απαιτείτο για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα.

Ο ίδιος ο Καρίμοφ δήλωσε ότι «εκτιμά» τη συμβολή του ΟΑΣΕ, ωστόσο άφησε σαφείς αιχμές, συμπληρώνοντας ότι «εκφράζει (ο ΟΑΣΕ) την Ευρώπη και είμαστε στην Κεντρική Ασία»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ