Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Κι άλλη «μετεκλογική κρίση»...

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.--

Ο ΟΑΣΕ χαρακτήρισε χτες τις εκλογές στο Ουζμπεκιστάν ως γεγονός «πολύ κατώτερο των δημοκρατικών προτύπων», τονίζοντας ότι απαγορεύτηκε η συμμετοχή σε κόμματα της αντιπολίτευσης και ότι ο λαός της χώρας «στερήθηκε της δυνατότητας δημοκρατικής επιλογής». Η κίνηση του ευρωπαϊκού οργανισμού, πάντως, μάλλον αντανακλά τη δυσαρέσκεια στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες προς το πρόσωπο του προέδρου Ισλάμ Καρίμοφ (που, παρότι έδωσε γην και ύδωρ στις αμερικανικές δυνάμεις από το 2001, συγκεντρώνει «πυρά» από την κυβέρνηση Μπους για τις όχι ξεκαθαρισμένες στρατηγικές του επιλογές), παρά ανησυχίες για τη «δημοκρατία» στη χώρα.

Και τα πέντε κόμματα που μετείχαν στις εκλογές για τις 120 έδρες της Ολιι Ματζλίς (κάτω Βουλής), θεωρούνται προσκείμενα στον Καρίμοφ. Ακριβή ποσοστά δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Σύμφωνα με εκλογικούς αξιωματούχους, οι 60 από τις 120 έδρες θα κριθούν σε «επαναληπτικές εκλογές». Το πότε θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές, παραμένει άγνωστο. Θέμα ακύρωσης των εκλογών αλά Ουκρανία δε μοιάζει να τίθεται, αφού η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μετείχαν το 85,1% των εκλογέων, πολύ πάνω από το ελάχιστο ποσοστό του 33%, που απαιτείτο για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα.

Ο ίδιος ο Καρίμοφ δήλωσε ότι «εκτιμά» τη συμβολή του ΟΑΣΕ, ωστόσο άφησε σαφείς αιχμές, συμπληρώνοντας ότι «εκφράζει (ο ΟΑΣΕ) την Ευρώπη και είμαστε στην Κεντρική Ασία»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ