Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Σαρωτικό κύμα αντικατοχικών επιθέσεων

Αστυνομικό τμήμα έχει δεχτεί επίθεση στο Τικρίτ

Associated Press

Αστυνομικό τμήμα έχει δεχτεί επίθεση στο Τικρίτ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Συντονισμένες επιθέσεις κατά των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας εξαπέλυσαν, χτες, αντάρτικες οργανώσεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 32 Ιρακινοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αστυνομικοί και εθνοφρουροί, και να τραυματιστούν δεκάδες. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του λεγόμενου σουνιτικού τριγώνου, βορείως της Βαγδάτης.

Το μπαράζ των πληγμάτων άρχισε από την πόλη Ντίζλα, νοτίως του Τικρίτ, όπου, με το πρώτο φως της ημέρας, ένοπλοι εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα, εκτέλεσαν τους 12 Ιρακινούς αστυνομικούς που βρίσκονταν σε αυτό και ανατίναξαν το κτίριο, σε μια χειρονομία επίδειξης ισχύος. Σε δύο άλλες επιθέσεις που σημειώθηκαν σε περιοχές κοντά στο Τικρίτ, κατά δύο αστυνομικών τμημάτων, σκοτώθηκαν άλλοι 5 αστυνομικοί.

Εξω από τη Σαμάρα, κατά τη διάρκεια επίθεσης ανταρτών κατά αμερικανικής φάλαγγας, σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί εθνοφρουροί και 3 πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν και 4 Αμερικανοί στρατιώτες. Μέσα στην πόλη Σαμάρα, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και κατοχικών δυνάμεων, και από νωρίς το μεσημέρι επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα και τανκς περιπολούσαν στους δρόμους.

Στη Μπαακούμπα, 60 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, 5 Ιρακινοί εθνοφρουροί σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 21 τραυματίστηκαν όταν καμικάζι οδήγησε το παγιδευμένο αυτοκίνητό του εναντίον τους. Οι εθνοφρουροί είχαν σπεύσει να βοηθήσουν μια αμερικανική περίπολο που είχε πέσει σε βόμβα τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου. Λίγο αργότερα, μέσα στην πόλη δολοφονήθηκε από αντάρτες αξιωματικός της ιρακινής αστυνομίας, ενώ τραυματίστηκαν 3 συνάδελφοί του.

Στο Ραμάντι, δολοφονήθηκε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας αλ Ανμπάρ. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν 3 οργανώσεις, οι οποίες, με σημείωμα που άφησαν δίπλα στη σορό του, προειδοποιούν «ότι αυτή είναι η τύχη όλων όσοι συνεργάζονται με τους κατακτητές».

Στη Βαγδάτη, έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του διοικητή της ιρακινής εθνοφρουράς με έκρηξη βόμβας. Ο ίδιος δεν έπαθε τίποτε, αλλά τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων αρκετοί σωματοφύλακές του. Τέλος, μια άγνωστη, μέχρι χτες, οργάνωση υποστηρίζει, με ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο, ότι σκότωσε 8 Ιρακινούς υπαλλήλους της αμερικανικής μισθοφορικής εταιρίας «ασφαλείας», «Sandi Group».

Αντιδράσεις και βολικές «συνδέσεις»

Το κύμα των αντικατοχικών επιθέσεων εκδηλώθηκε λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση μιας νέας κασέτας, που αποδίδεται στον Μπιν Λάντεν, με την οποία ο Σαουδάραβας κροίσος φέρεται να καλεί όλους τους μουσουλμάνους σε «ιερό πόλεμο» κατά των κατοχικών δυνάμεων και της δοτής κυβέρνησης του Ιράκ. Η φωνή στην κασέτα ζητά, επίσης, από τους Ιρακινούς να μποϊκοτάρουν τις εκλογές της 30ής Γενάρη.

Ανακοινώνει, επίσης, ότι επικεφαλής της «αλ Κάιντα» στο Ιράκ είναι ο Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, όπως υποστηρίζουν μέχρι σήμερα οι κατοχικές δυνάμεις, χωρίς ποτέ να τον έχουν εντοπίσει ή να έχουν προσκομίσει απόδειξη της παρουσίας του στην κατεχόμενη χώρα. Τέλος, το μήνυμα έχει και «οικονομική πλευρά», καθώς ο Μπιν Λάντεν φέρεται να χαρακτηρίζει «καλοδεχούμενη κάθε οικονομική συνεισφορά στον ιερό πόλεμο», αναφέροντας ότι «τα εβδομαδιαία έξοδα της "αλ Κάιντα" στο Ιράκ είναι 200.000 ευρώ»!

Η δοτή κυβέρνηση Αλάουι και η προσωρινή Εθνική Βουλή, με ανακοινώσεις τους, καταδίκασαν τις επιθέσεις, αποδίδοντάς τες σε «τρομοκράτες, που θέλουν να καταστρέψουν την εθνική ενότητα της χώρας και να βλάψουν το Ιράκ, που βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρότατες προκλήσεις και επιλογές». Ανάλογες εκτιμήσεις έκανε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος παραλλήλως απηύθυνε, εμμέσως πλην σαφώς, έκκληση σε όλες τις γειτονικές με το Ιράκ χώρες να παρέμβουν προκειμένου να πείσουν τις σουνιτικές πολιτικές δυνάμεις να συμμετάσχουν στις εκλογές. Ο Πάουελ αναγνώρισε ότι αν στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 30ής Γενάρη δε συμμετέχουν σουνίτες, «τότε δε θα υπάρχει αντιπροσώπευση και τα προβλήματα θα ενταθούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ