ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάη 1997
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Παρελκυστική" πολιτική από Ερμπακάν - Τσιλέρ

Ο τουρκικός κυβερνητικός συνασπισμός προσεγγίζει τώρα το ακροδεξιό "Κόμμα Μεγάλης Ενότητας" για να αποφύγει προς το παρόν τις εκλογές

ΑΓΚΥΡΑ.-

Αναζητώντας τρόπους να "υπερφαλαγγίσουν" την αναμενόμενη νέα πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση και να καθυστερήσουν κατά το δυνατόν την καταφυγή στις κάλπες, οι ηγήτορες του τουρκικού κυβερνητικού συνασπισμού Νετσμετίν Ερμπακάν (Κόμμα Ευημερίας) και Τανσού Τσιλέρ (Κόμμα Ορθού Δρόμου) φαίνεται ότι επιχειρούν να εντάξουν στο "άρμα" της συμμαχίας το δεξιό Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας (BBP, προέκυψε από το Κόμμα Μητέρας Πατρίδας). Ενας πολιτικός αναλυτής δήλωσε χτες στο γαλλικό πρακτορείο ότι "στόχος του Ερμπακάν είναι να εντάξει το κόμμα στην κυβέρνηση και έτσι να έχει τη μόνιμη υποστήριξη των επτά βουλευτών αυτής της κοινοβουλευτικής ομάδας" - ισοφαρίζοντας τις απώλειες από τις παραιτήσεις στο κόμμα της Τσιλέρ.

Ερμπακάν και Τσιλέρ συναντήθηκαν με τον ηγέτη του κόμματος, Μουσίν Γιαζιτσιόγλου, αλλά δεν κατέστη σαφές αν προέκυψε κάποια συμφωνία.

Την ίδια ώρα, πηγή από το Κόμμα της Ευημερίας δήλωνε ότι η κυβέρνηση θα "συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της", επιχειρώντας να διασκεδάσει τις πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός προετοιμάζει πρόωρες εκλογές.

Νωρίτερα χτες η Τσιλέρ είχε έκτακτη σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών με τα στελέχη του κόμματός της, με αντικείμενο το μέλλον του συνασπισμού. "Στη συνέχεια, πιθανώς και αύριο (σήμερα), θα συνέλθει το γενικό διοικητικό συμβούλιο, προκειμένου να εκτιμήσει τη διαμορφούμενη τάση", δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος στο "Ρόιτερ".

Σύμφωνα με τη "Σαμπάχ", η Τσιλέρ θα ζητήσει από τον Ερμπακάν να της παραδώσει την πρωθυπουργία, "επί ποινή" αποχώρησής της. Στέλεχος του Ορθού Δρόμου δήλωσε στην εφημερίδα πως "αν (ο Ερμπακάν) δεν παραιτηθεί, παραβιάζει το πρωτόκολλο κυβερνητικής συνεργασίας και θα πρέπει να αποχωρήσουμε".

Κατ' άλλες τουρκικές εφημερίδες, στην προχτεσινή τους συνάντηση οι Ερμπακάν και Τσιλέρ διαφώνησαν σχετικά με το χρόνο και τον τρόπο διενέργειας πρόωρων εκλογών κι έτσι το ζήτημα "πάγωσε" προσωρινά. Ούτως ή άλλως, πάντως, "δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε" τις εκλογές, επανέλαβε η Τσιλέρ χτες...

Για να ρίξει "λάδι στη φωτιά" που σιγοκαίει στο Κόμμα Ορθού Δρόμου, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, δήλωσε ότι "οικογένειες που μοιάζουν με αυτήν του Μάρκος (σ.σ. των Φιλιππίνων) δεν έχουν θέση ούτε στην Τουρκία ούτε στους κόλπους του Κόμματος του Ορθού Δρόμου" - αναφερόμενος προφανώς στα σκάνδαλα για τα οποία κατηγορούνται η Τανσού Τσιλέρ και ο σύζυγός της, Οζέρ. Ο Γιλμάζ δεν έμεινε εκεί: η αρχηγός του Ορθού Δρόμου, είπε, αποτελεί "μία από αυτούς που μόλυναν την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία". Και κατέληξε αποδίδοντας "πάσαν νόσον" της τουρκικής πολιτικής στην Τσιλέρ: "εάν η πολιτική κατάσταση σκιάζεται αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία, αιτία είναι η βρόμικη συνεργασία ανάμεσα στην Τσιλέρ και τον Ερμπακάν. Εάν θέλουμε να σταματήσει η μόλυνση αυτή και να αποκατασταθεί η εντιμότητα στην πολιτική ζωή, πρέπει η Τσιλέρ να εγκαταλείψει την πολιτική"...

Οσον αφορά την τουρκική εισβολή στο έδαφος του Ιράκ και την επιχείρηση κατά των Κούρδων - για την οποία ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Ταρίκ Αζίζ κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι "αδιαφορεί" - η τουρκική ηγεσία εξακολούθησε χτες να τηρεί αδιάλλακτη στάση.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε στην Αγκυρα ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από το Βόρειο Ιράκ, όταν θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της επιχείρησης εναντίον των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Από τις Βρυξέλλες, ο επίτροπος της Κομισιόν για εξωτερικά θέματα, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, αποφάσισε να... "λύσει τη σιωπή" της Ενωσης για την εισβολή: κάλεσε την Αγκυρα "να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της", κι εκτίμησε ότι "ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για πολιτική λύση" του κουρδικού προβλήματος.

Να ξεφύγουν οι λαοί από το δικομματισμό
  • Δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα για τις γαλλικές εκλογές
  • Χωρίς εκπλήξεις το προεδρικό διάγγελμα

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

- "Κοιτάξτε να δείτε, το πράγμα κρίνεται σε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι τι σκέφτηκαν οι ψηφοφόροι όταν ψήφιζαν.

Φαίνεται πως ήθελαν να καταδικάσουν την πολιτική της κυβέρνησης και από αυτήν την άποψη η ψήφος έχει ένα θετικό στοιχείο. Την ίδια ώρα, όμως, εκεί που πήγε η ψήφος, π.χ., στους σοσιαλιστές, μπορώ να σας πω ότι πάει χαμένη. Καθαρά πράγματα. Ηδη ο Ντελόρ και οι άλλοι βγήκαν και είπαν ότι δε θα αλλάξει τίποτα στην πολιτική τους στην ΕΕ και βεβαίως δε θα αλλάξει. Οι σοσιαλιστές έχουν δοκιμαστεί. Οι Γάλλοι θα έχουν αυτό που έχουμε εμείς στην Ελλάδα. "Αλλάζει ο Μανωλιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς". Επομένως, δε θα συμφωνήσω με τους πανηγυρισμούς που γίνονται. Ερμηνεύω με προοδευτικό μάτι την ψήφο του κόσμου και δεν την υποτιμώ, αλλά δεν μπορώ να πανηγυρίσω γιατί στη Γαλλία θα ανέβουν οι σοσιαλιστές. Δεν ξέρω τι κυβέρνηση θα διαμορφωθεί. Είδαμε και την περήφανη νίκη των Αγγλων εργατικών. Πρέπει οι λαοί να ξεφύγουνε και από το δικομματισμό και από τα κεντροδεξιά και τα κεντροαριστερά σενάρια.

Κεντροδεξιά και κεντροαριστερά σενάρια, με κορμό το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δηλαδή, "ψήνονται" και στην Ελλάδα. Οταν τα κόμματα αυτά δε μπορούν αυτοδύναμες κυβερνήσεις, ζητάνε συνενόχους. Καλά κάνουν και ζητάνε συνενόχους. Από τη στιγμή που βρίσκονται συνένοχοι δεν είναι κορόιδα να μην έχουν σαν άλλοθι τα μικρότερα κόμματα. Τη δουλιά τους κάνουν.

Θα δούμε και το δεύτερο γύρο στη Γαλλία. Τολμώ να πω ότι η ψήφος δεν άνοιξε το δρόμο προς τα μπρος. Οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί, ο γαλλικός λαός πρέπει με την πάλη του να επιβάλει, να αποτρέψει κάποια σχέδια. Αν περιμένει ο γαλλικός λαός ότι μια άλλη κυβέρνηση με βάση τους σοσιαλιστές θα δώσει λύση, νομίζω ότι θα απατηθεί οικτρά. Η παρέμβαση του, όμως, μπορεί να σηματοδοτήσει κάτι καλύτερο στην πορεία".

Ούτε εκπλήξεις, ούτε υψηλοί τόνοι

"Αυτό είναι όλο;" ήταν το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Φρανς Σουάρ" που αναφέρεται στο διάγγελμα, που απηύθυνε την Τρίτη το βράδυ από τη γαλλική τηλεόραση, ο Ζακ Σιράκ. Πρωτοσέλιδο που, σε γενικές γραμμές, εκφράζει με σχετική ακρίβεια την αντίδραση της γαλλικής κοινής γνώμης, η οποία δεν άκουσε τίποτε το εντυπωσιακό ή το καινούριο από το στόμα του Γάλλου Προέδρου. Κατά συνέπεια, το βασικό ενδιαφέρον των γαλλικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης εστιάστηκε και χτες στην παραίτηση του Αλέν Ζιπέ.

"Πήρα το μήνυμα σας, αλλά νομίζω ότι η θέλησή σας δεν είναι να αναδειχτεί μια τέτοια πλειοψηφία που θα θέσει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα", είπε ο Ζακ Σιράκ στους Γάλλους ψηφοφόρους. Αποφεύγοντας επισταμένα να αναφερθεί στην παραίτηση Ζιπέ, ο Σιράκ προσπάθησε να εμφανιστεί ενωτικός, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο της "συγκατοίκησης" κυβέρνησης και προεδρίας, άφησε, όμως, διακριτικά να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο θα ήταν "επιστροφή στο παρελθόν".

Επιθετικότερος εμφανίστηκε ο Γάλλος Πρόεδρος σε χτεσινή του δήλωση προς τον Τύπο, στην οποία χαρακτήρισε "επικίνδυνη" μια νίκη της πλατφόρμας των σοσιαλιστών, των κομμουνιστών και των πρασίνων, υποστηρίζοντας ότι "δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή πολιτικής χωρίς αυτή να ρισκάρει το κύρος και τη δύναμη της Γαλλίας".

Παρά την παρέμβαση του Ζακ Σιράκ, τα φώτα της δημοσιότητας ήταν και χτες στραμμένα στον Αλέν Ζιπέ, που προήδρευσε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Γάλλος πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους υπουργούς του και τον Γάλλο Πρόεδρο για τη συνεργασία, ενώ αυτοί του έπλεξαν το εγκώμιο. Ο Ζιπέ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια των Γάλλων εκλογέων για τη σκληρή πολιτική λιτότητας και να κερδίσει την ψήφο όσων απείχαν, υποστήριξε ότι το κριτήριο της νομισματικής ενοποίησης που επιβάλλει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% δεν είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί με απόλυτη ακρίβεια και πιθανώς να γίνει αποδεκτό και ένα 3,2%. Η άποψη αυτή του Ζιπέ ομοιάζει ιδιαίτερα στην άποψη που εξέφρασε πριν από τον α' γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης των σοσιαλιστών, Λιονέλ Ζοσπέν, σε συνέντευξή του, τόνισε ότι το Σοσιαλιστικό και το Κομμουνιστικό Κόμμα μπορούν να συνεργαστούν σε κυβερνητικό επίπεδο, απέφυγε, όμως, να αποσαφηνίσει τα σημεία της συμφωνίας των δύο κομμάτων.

Σχετικά αντίθετη άποψη, ενδεικτική πιθανώς των έντονων διεργασιών στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος, εξέφρασε, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "Ρεπούμπλικα", ο πρώην πρωθυπουργός και εξέχον στέλεχος των Σοσιαλιστών, Μισέλ Ροκάρ. Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι το Γαλλικό ΚΚ θα κερδίσει 15 - 21 έδρες, ενώ το Σοσιαλιστικό 260 και τονίζει ότι το ΚΚ έχει δύο επιλογές: ή να στηρίξει μία σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ή να αποδεχτεί μια κυβέρνηση της Δεξιάς. "Αν αποδεχτούν τη φιλοευρωπαϊκή μας κατεύθυνση, μπορούμε να συνεργαστούμε, αν όχι θα μείνουν εκτός. Στην περίπτωση, όμως, που οι ψήφοι τους αποδειχθούν καθοριστικοί, τότε φοβάμαι ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα είναι μόνιμα δέσμιο από τις επιθυμίες των κομμουνιστών", δηλώνει απερίφραστα ο Ροκάρ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
"Παρελκυστική" πολιτική από Ερμπακάν - Τσιλέρ

Ο τουρκικός κυβερνητικός συνασπισμός προσεγγίζει τώρα το ακροδεξιό "Κόμμα Μεγάλης Ενότητας" για να αποφύγει προς το παρόν τις εκλογές

ΑΓΚΥΡΑ.-

Αναζητώντας τρόπους να "υπερφαλαγγίσουν" την αναμενόμενη νέα πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση και να καθυστερήσουν κατά το δυνατόν την καταφυγή στις κάλπες, οι ηγήτορες του τουρκικού κυβερνητικού συνασπισμού Νετσμετίν Ερμπακάν (Κόμμα Ευημερίας) και Τανσού Τσιλέρ (Κόμμα Ορθού Δρόμου) φαίνεται ότι επιχειρούν να εντάξουν στο "άρμα" της συμμαχίας το δεξιό Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας (BBP, προέκυψε από το Κόμμα Μητέρας Πατρίδας). Ενας πολιτικός αναλυτής δήλωσε χτες στο γαλλικό πρακτορείο ότι "στόχος του Ερμπακάν είναι να εντάξει το κόμμα στην κυβέρνηση και έτσι να έχει τη μόνιμη υποστήριξη των επτά βουλευτών αυτής της κοινοβουλευτικής ομάδας" - ισοφαρίζοντας τις απώλειες από τις παραιτήσεις στο κόμμα της Τσιλέρ.

Ερμπακάν και Τσιλέρ συναντήθηκαν με τον ηγέτη του κόμματος, Μουσίν Γιαζιτσιόγλου, αλλά δεν κατέστη σαφές αν προέκυψε κάποια συμφωνία.

Την ίδια ώρα, πηγή από το Κόμμα της Ευημερίας δήλωνε ότι η κυβέρνηση θα "συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της", επιχειρώντας να διασκεδάσει τις πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός προετοιμάζει πρόωρες εκλογές.

Νωρίτερα χτες η Τσιλέρ είχε έκτακτη σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών με τα στελέχη του κόμματός της, με αντικείμενο το μέλλον του συνασπισμού. "Στη συνέχεια, πιθανώς και αύριο (σήμερα), θα συνέλθει το γενικό διοικητικό συμβούλιο, προκειμένου να εκτιμήσει τη διαμορφούμενη τάση", δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος στο "Ρόιτερ".

Σύμφωνα με τη "Σαμπάχ", η Τσιλέρ θα ζητήσει από τον Ερμπακάν να της παραδώσει την πρωθυπουργία, "επί ποινή" αποχώρησής της. Στέλεχος του Ορθού Δρόμου δήλωσε στην εφημερίδα πως "αν (ο Ερμπακάν) δεν παραιτηθεί, παραβιάζει το πρωτόκολλο κυβερνητικής συνεργασίας και θα πρέπει να αποχωρήσουμε".

Κατ' άλλες τουρκικές εφημερίδες, στην προχτεσινή τους συνάντηση οι Ερμπακάν και Τσιλέρ διαφώνησαν σχετικά με το χρόνο και τον τρόπο διενέργειας πρόωρων εκλογών κι έτσι το ζήτημα "πάγωσε" προσωρινά. Ούτως ή άλλως, πάντως, "δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε" τις εκλογές, επανέλαβε η Τσιλέρ χτες...

Για να ρίξει "λάδι στη φωτιά" που σιγοκαίει στο Κόμμα Ορθού Δρόμου, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, δήλωσε ότι "οικογένειες που μοιάζουν με αυτήν του Μάρκος (σ.σ. των Φιλιππίνων) δεν έχουν θέση ούτε στην Τουρκία ούτε στους κόλπους του Κόμματος του Ορθού Δρόμου" - αναφερόμενος προφανώς στα σκάνδαλα για τα οποία κατηγορούνται η Τανσού Τσιλέρ και ο σύζυγός της, Οζέρ. Ο Γιλμάζ δεν έμεινε εκεί: η αρχηγός του Ορθού Δρόμου, είπε, αποτελεί "μία από αυτούς που μόλυναν την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία". Και κατέληξε αποδίδοντας "πάσαν νόσον" της τουρκικής πολιτικής στην Τσιλέρ: "εάν η πολιτική κατάσταση σκιάζεται αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία, αιτία είναι η βρόμικη συνεργασία ανάμεσα στην Τσιλέρ και τον Ερμπακάν. Εάν θέλουμε να σταματήσει η μόλυνση αυτή και να αποκατασταθεί η εντιμότητα στην πολιτική ζωή, πρέπει η Τσιλέρ να εγκαταλείψει την πολιτική"...

Οσον αφορά την τουρκική εισβολή στο έδαφος του Ιράκ και την επιχείρηση κατά των Κούρδων - για την οποία ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Ταρίκ Αζίζ κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι "αδιαφορεί" - η τουρκική ηγεσία εξακολούθησε χτες να τηρεί αδιάλλακτη στάση.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε στην Αγκυρα ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από το Βόρειο Ιράκ, όταν θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της επιχείρησης εναντίον των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Από τις Βρυξέλλες, ο επίτροπος της Κομισιόν για εξωτερικά θέματα, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, αποφάσισε να... "λύσει τη σιωπή" της Ενωσης για την εισβολή: κάλεσε την Αγκυρα "να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της", κι εκτίμησε ότι "ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για πολιτική λύση" του κουρδικού προβλήματος.

Να ξεφύγουν οι λαοί από το δικομματισμό
  • Δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα για τις γαλλικές εκλογές
  • Χωρίς εκπλήξεις το προεδρικό διάγγελμα

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

- "Κοιτάξτε να δείτε, το πράγμα κρίνεται σε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι τι σκέφτηκαν οι ψηφοφόροι όταν ψήφιζαν.

Φαίνεται πως ήθελαν να καταδικάσουν την πολιτική της κυβέρνησης και από αυτήν την άποψη η ψήφος έχει ένα θετικό στοιχείο. Την ίδια ώρα, όμως, εκεί που πήγε η ψήφος, π.χ., στους σοσιαλιστές, μπορώ να σας πω ότι πάει χαμένη. Καθαρά πράγματα. Ηδη ο Ντελόρ και οι άλλοι βγήκαν και είπαν ότι δε θα αλλάξει τίποτα στην πολιτική τους στην ΕΕ και βεβαίως δε θα αλλάξει. Οι σοσιαλιστές έχουν δοκιμαστεί. Οι Γάλλοι θα έχουν αυτό που έχουμε εμείς στην Ελλάδα. "Αλλάζει ο Μανωλιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς". Επομένως, δε θα συμφωνήσω με τους πανηγυρισμούς που γίνονται. Ερμηνεύω με προοδευτικό μάτι την ψήφο του κόσμου και δεν την υποτιμώ, αλλά δεν μπορώ να πανηγυρίσω γιατί στη Γαλλία θα ανέβουν οι σοσιαλιστές. Δεν ξέρω τι κυβέρνηση θα διαμορφωθεί. Είδαμε και την περήφανη νίκη των Αγγλων εργατικών. Πρέπει οι λαοί να ξεφύγουνε και από το δικομματισμό και από τα κεντροδεξιά και τα κεντροαριστερά σενάρια.

Κεντροδεξιά και κεντροαριστερά σενάρια, με κορμό το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δηλαδή, "ψήνονται" και στην Ελλάδα. Οταν τα κόμματα αυτά δε μπορούν αυτοδύναμες κυβερνήσεις, ζητάνε συνενόχους. Καλά κάνουν και ζητάνε συνενόχους. Από τη στιγμή που βρίσκονται συνένοχοι δεν είναι κορόιδα να μην έχουν σαν άλλοθι τα μικρότερα κόμματα. Τη δουλιά τους κάνουν.

Θα δούμε και το δεύτερο γύρο στη Γαλλία. Τολμώ να πω ότι η ψήφος δεν άνοιξε το δρόμο προς τα μπρος. Οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί, ο γαλλικός λαός πρέπει με την πάλη του να επιβάλει, να αποτρέψει κάποια σχέδια. Αν περιμένει ο γαλλικός λαός ότι μια άλλη κυβέρνηση με βάση τους σοσιαλιστές θα δώσει λύση, νομίζω ότι θα απατηθεί οικτρά. Η παρέμβαση του, όμως, μπορεί να σηματοδοτήσει κάτι καλύτερο στην πορεία".

Ούτε εκπλήξεις, ούτε υψηλοί τόνοι

"Αυτό είναι όλο;" ήταν το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Φρανς Σουάρ" που αναφέρεται στο διάγγελμα, που απηύθυνε την Τρίτη το βράδυ από τη γαλλική τηλεόραση, ο Ζακ Σιράκ. Πρωτοσέλιδο που, σε γενικές γραμμές, εκφράζει με σχετική ακρίβεια την αντίδραση της γαλλικής κοινής γνώμης, η οποία δεν άκουσε τίποτε το εντυπωσιακό ή το καινούριο από το στόμα του Γάλλου Προέδρου. Κατά συνέπεια, το βασικό ενδιαφέρον των γαλλικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης εστιάστηκε και χτες στην παραίτηση του Αλέν Ζιπέ.

"Πήρα το μήνυμα σας, αλλά νομίζω ότι η θέλησή σας δεν είναι να αναδειχτεί μια τέτοια πλειοψηφία που θα θέσει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα", είπε ο Ζακ Σιράκ στους Γάλλους ψηφοφόρους. Αποφεύγοντας επισταμένα να αναφερθεί στην παραίτηση Ζιπέ, ο Σιράκ προσπάθησε να εμφανιστεί ενωτικός, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο της "συγκατοίκησης" κυβέρνησης και προεδρίας, άφησε, όμως, διακριτικά να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο θα ήταν "επιστροφή στο παρελθόν".

Επιθετικότερος εμφανίστηκε ο Γάλλος Πρόεδρος σε χτεσινή του δήλωση προς τον Τύπο, στην οποία χαρακτήρισε "επικίνδυνη" μια νίκη της πλατφόρμας των σοσιαλιστών, των κομμουνιστών και των πρασίνων, υποστηρίζοντας ότι "δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή πολιτικής χωρίς αυτή να ρισκάρει το κύρος και τη δύναμη της Γαλλίας".

Παρά την παρέμβαση του Ζακ Σιράκ, τα φώτα της δημοσιότητας ήταν και χτες στραμμένα στον Αλέν Ζιπέ, που προήδρευσε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Γάλλος πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους υπουργούς του και τον Γάλλο Πρόεδρο για τη συνεργασία, ενώ αυτοί του έπλεξαν το εγκώμιο. Ο Ζιπέ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια των Γάλλων εκλογέων για τη σκληρή πολιτική λιτότητας και να κερδίσει την ψήφο όσων απείχαν, υποστήριξε ότι το κριτήριο της νομισματικής ενοποίησης που επιβάλλει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% δεν είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί με απόλυτη ακρίβεια και πιθανώς να γίνει αποδεκτό και ένα 3,2%. Η άποψη αυτή του Ζιπέ ομοιάζει ιδιαίτερα στην άποψη που εξέφρασε πριν από τον α' γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης των σοσιαλιστών, Λιονέλ Ζοσπέν, σε συνέντευξή του, τόνισε ότι το Σοσιαλιστικό και το Κομμουνιστικό Κόμμα μπορούν να συνεργαστούν σε κυβερνητικό επίπεδο, απέφυγε, όμως, να αποσαφηνίσει τα σημεία της συμφωνίας των δύο κομμάτων.

Σχετικά αντίθετη άποψη, ενδεικτική πιθανώς των έντονων διεργασιών στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος, εξέφρασε, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "Ρεπούμπλικα", ο πρώην πρωθυπουργός και εξέχον στέλεχος των Σοσιαλιστών, Μισέλ Ροκάρ. Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι το Γαλλικό ΚΚ θα κερδίσει 15 - 21 έδρες, ενώ το Σοσιαλιστικό 260 και τονίζει ότι το ΚΚ έχει δύο επιλογές: ή να στηρίξει μία σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ή να αποδεχτεί μια κυβέρνηση της Δεξιάς. "Αν αποδεχτούν τη φιλοευρωπαϊκή μας κατεύθυνση, μπορούμε να συνεργαστούμε, αν όχι θα μείνουν εκτός. Στην περίπτωση, όμως, που οι ψήφοι τους αποδειχθούν καθοριστικοί, τότε φοβάμαι ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα είναι μόνιμα δέσμιο από τις επιθυμίες των κομμουνιστών", δηλώνει απερίφραστα ο Ροκάρ.

Νεκρός Ταλιμπάν.Οι απώλειες των ισλαμιστών Ταλιμπάν στη διάρκεια της επιχείρησης για την κατάληψη της πόλης Μαζάρ ε Σαρίφ χτες από τους άνδρες του Ουζμπέκου στρατηγού Μαλίκ Φελουάν, ήταν βαριές, αλλά τελικά ο στόχος επιτεύχθηκε. Η αλληλοσφαγή στο Αφγανιστάν συνεχίζεται, για την εξουσία και τους αγωγούς του πετρελαίου...

Νεκρός Ταλιμπάν.Οι απώλειες των ισλαμιστών Ταλιμπάν στη διάρκεια της επιχείρησης για την κατάληψη της πόλης Μαζάρ ε Σαρίφ χτες από τους άνδρες του Ουζμπέκου στρατηγού Μαλίκ Φελουάν, ήταν βαριές, αλλά τελικά ο στόχος επιτεύχθηκε. Η αλληλοσφαγή στο Αφγανιστάν συνεχίζεται, για την εξουσία και τους αγωγούς του πετρελαίου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ