ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούνη 2003
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενας «πόλεμος» στο ... πιάτο μας!

Την περασμένη Πέμπτη, ο Τζ. Μπους καλούσε σε δείπνο τούς κ.κ Σημίτη, Πρόντι και Σολάνα, χαριτολογώντας: «Και τώρα πάμε να φάμε μερικά μεταλλαγμένα φαγητά». Είχε προηγηθεί η συζήτηση μεταξύ του Μπους και της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε ότι τα μεταλλαγμένα ήταν το μόνο θέμα, στο οποίο ήταν δύσκολο να τα «βρουν».

Η ιστορία άρχισε το 1998, όταν η ΕΕ αποφάσισε να απαγορεύσει την εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων, αλλά και την καλλιέργεια - παραγωγή τέτοιων προϊόντων από τα κράτη - μέλη. Ως λόγος προβλήθηκαν οι κίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων. Στην πραγματικότητα ήταν μέρος ενός «πολέμου» για τον έλεγχο της παγκόσμιας γεωργίας και διατροφής, από τις ΗΠΑ και μια ομάδα πολυεθνικών επιχειρήσεων. Αμερικανικών, κυρίως, συμφερόντων.

Η απόφαση της ΕΕ προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Αμερικανών, οι οποίες κατέχουν την πρώτη θέση στην παραγωγή μεταλλαγμένων, με το 72% του συνόλου των αγροτικών καλλιεργειών. Οι ΗΠΑ, μαζί με τον Καναδά, την Αργεντινή και την Κίνα παράγουν το 99% των μεταλλαγμένων τροφίμων παγκοσμίως.

Ομως πίσω από το θόρυβο κρύβονται ορισμένες τεράστιες πολυεθνικές εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταλλαγμένων, όπως η Monsanto, που υπολογίζουν σε εκρηκτική άνοδο κερδών από την άρση των απαγορεύσεων. H Monsanto, εκτός των άλλων, ήταν και ο αποκλειστικός προμηθευτής των χημικών ουσιών τις οποίες χρησιμοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις για την αποψίλωση των δασών του Βιετνάμ, για την εξόντωση των ανταρτών. Εκτός από τη Monsanto, η DuPont, η Novartis, η Aventis, η Astra/Zeneca και η BASF κυριαρχούν στο χώρο αυτό.

Για να γίνει αντιληπτός ο δεσμός που ενώνει την αμερικανική ηγεσία μ' αυτές τις εταιρίες, αναφέρουμε ότι η Αμερικανίδα υπουργός Γεωργίας, Αν Βάνεμαν, ήταν επικεφαλής της εταιρείας Agracetus, θυγατρικής της Monsanto.

Το θέμα δεν είναι μόνο αν τα μεταλλαγμένα είναι επικίνδυνα για τη ζωή των ανθρώπων και καταστροφικά για το περιβάλλον. Μέσω της προώθησης των μεταλλαγμένων η κυβέρνηση των ΗΠΑ, για λογαριασμό των πολυεθνικών, επιχειρεί να γίνει ο παγκόσμιος «φεουδάρχης», καθιστώντας υποτελείς τις χώρες και τους καλλιεργητές. Οι εταιρίες αυτές έχουν κατοχυρώσει με διπλώματα ευρεσιτεχνίας τους μεταλλαγμένους σπόρους. Οι καλλιεργητές θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν κάθε χρόνο και δε θα μπορούν να κρατούν σπόρους για την επόμενη χρονιά. Οι ίδιες εταιρίες έχουν κατοχυρώσει τα ζιζανιοκτόνα, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των καλλιεργειών. Ετσι, επέρχεται η απόλυτη εξάρτηση του καλλιεργητή, αλλά και του συνόλου του αγροτικού τομέα.

Στη Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Κανκούν, το Σεπτέμβρη του 2003, το θέμα των μεταλλαγμένων θα κυριαρχήσει. Οπως όλα δείχνουν, οι «εταίροι» της ΕΕ θα βάλουν πολύ νερό στο κρασί τους.

ΙΤΑΛΙΑ.- Με νέες περικοπές 12.300 θέσεων εργασίας κυρίως εκτός Ιταλίας, κλείσιμο εργοστασίων και αύξηση κεφαλαίου, σχεδιάζει να επανέλθει στην κερδοφορία έως το 2006 η «Fiat», όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τζουζέπε Μόρκιο. Από πλευράς του, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Ουμπέρτο Ανιέλι, διευκρίνισε προς τους δημοσιογράφους ότι το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε την αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,84 δισ. ευρώ, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση του τρίτου σχεδίου αναδιοργάνωσης μέσα σε διάστημα δύο ετών. Το σχέδιο αυτό εκπονήθηκε από τον τέταρτο κατά σειρά διευθύνοντα σύμβουλο της «Fiat» μέσα σε ένα χρόνο.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.- Σε νέες απολύσεις προσανατολίζεται η ολλανδική αεροπορική εταιρία «KLM Royal Dutch Airlines», στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη συρρίκνωση του λειτουργικού της κόστους, καθώς ο κλάδος των αερομεταφορέων αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η KLM, που ήδη έχει πραγματοποιήσει 3.000 απολύσεις, κινείται για την περαιτέρω μείωση του προσωπικού της κατά 1.500 άτομα.

ΓΑΛΛΙΑ.- Τη μεγαλύτερη πτώση κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία το μήνα Μάη, γεγονός το οποίο αποδίδεται κυρίως στις ανησυχίες περί αύξησης της ανεργίας, στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, οι καταναλωτικές δαπάνες τον περασμένο μήνα σημείωσαν πτώση της τάξης του 1,6%.

Μείωση χωρίς αντίκρισμα

Την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Αλαν Γκρίνσπαν ανακοίνωσε τη νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 0,25%. Ηταν η 13η μείωση των επιτοκίων από το Γενάρη του 2001, όταν η ύφεση χτύπησε την πόρτα της αμερικανικής οικονομίας. Μετά τη νέα μείωση το βασικό επιτόκιο έπεσε στο 1%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλη του 1958, όταν είχε φθάσει στο 0,68%.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται μακριά ακόμη από την ανάκαμψη, την οποία οι αναλυτές περίμεναν μετά το τέλος της επιδρομής εναντίον του Ιράκ.

Το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα από τη νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων ήταν η σχετική ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Η τιμή του ευρώ από 1,154 δολ. έπεσε σε 1,142 δολ. Δυσαρεστήθηκαν όμως οι μεγάλες αμερικανικές βιομηχανίες, οι οποίες με το «αδύνατο δολάριο» είχαν αυξήσει τις εξαγωγές τους. Αυτή η δυσαρέσκεια αποτυπώθηκε στην πτώση ου Dow Jones κατά 0,8%.

Οι οικονομικοί παράγοντες, στις ΗΠΑ, προσπαθούν ματαίως να βρουν δείκτες για να ενισχύσουν την αισιοδοξία των επενδυτών. Την περασμένη Πέμπτη, όμως, ήρθε ένα ακόμη δυσάρεστο νέο. Το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης στις HΠA το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους υπήρξε περισσότερο «αναιμικός» απ' ό,τι αναμενόταν. Σύμφωνα με την κυβερνητική έκθεση, έπειτα από αναθεώρηση προς τα κάτω των επισήμων εκτιμήσεων, το αμερικανικό AEΠ το πρώτο τρίμηνο του 2003 διαμορφώθηκε στο 1,4% έναντι προγενεστέρων προβλέψεων για 1,9%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ