Κυριακή 29 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση χωρίς αντίκρισμα

Την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Αλαν Γκρίνσπαν ανακοίνωσε τη νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 0,25%. Ηταν η 13η μείωση των επιτοκίων από το Γενάρη του 2001, όταν η ύφεση χτύπησε την πόρτα της αμερικανικής οικονομίας. Μετά τη νέα μείωση το βασικό επιτόκιο έπεσε στο 1%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλη του 1958, όταν είχε φθάσει στο 0,68%.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται μακριά ακόμη από την ανάκαμψη, την οποία οι αναλυτές περίμεναν μετά το τέλος της επιδρομής εναντίον του Ιράκ.

Το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα από τη νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων ήταν η σχετική ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Η τιμή του ευρώ από 1,154 δολ. έπεσε σε 1,142 δολ. Δυσαρεστήθηκαν όμως οι μεγάλες αμερικανικές βιομηχανίες, οι οποίες με το «αδύνατο δολάριο» είχαν αυξήσει τις εξαγωγές τους. Αυτή η δυσαρέσκεια αποτυπώθηκε στην πτώση ου Dow Jones κατά 0,8%.

Οι οικονομικοί παράγοντες, στις ΗΠΑ, προσπαθούν ματαίως να βρουν δείκτες για να ενισχύσουν την αισιοδοξία των επενδυτών. Την περασμένη Πέμπτη, όμως, ήρθε ένα ακόμη δυσάρεστο νέο. Το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης στις HΠA το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους υπήρξε περισσότερο «αναιμικός» απ' ό,τι αναμενόταν. Σύμφωνα με την κυβερνητική έκθεση, έπειτα από αναθεώρηση προς τα κάτω των επισήμων εκτιμήσεων, το αμερικανικό AEΠ το πρώτο τρίμηνο του 2003 διαμορφώθηκε στο 1,4% έναντι προγενεστέρων προβλέψεων για 1,9%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ