ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Καθ' οδόν το «Ορούτς Ρέις» και η Λουτ

Η Τουρκία συνεχίζει να δημιουργεί τετελεσμένα ενόψει νέου γύρου παζαριού

Το σεισμογραφικό ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας «Ορούτς Ρέις» (φωτ. αρχείου)
Το σεισμογραφικό ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας «Ορούτς Ρέις» (φωτ. αρχείου)
Νέο στοιχείο της κλιμάκωσης της παρέμβασης της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που επιχειρεί τη δημιουργία τετελεσμένων ενόψει του παζαριού για το Κυπριακό αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι η κάθοδος του 4ου πλοίου που θα συμμετέχει σε έρευνες και γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες και στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου. Πρόκειται για το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις», που ξεκίνησε από τη Θάλασσα του Μαρμαρά το μεσημέρι της Τρίτης και σήμερα το απόγευμα αναμένεται να φτάσει σε λιμάνι της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Σύμφωνα με εξειδικευμένες σελίδες για την ναυσιπλοΐα το πλοίο αυτό χτες το απόγευμα βρισκόταν σε διεθνή ύδατα στο Αιγαίο και κατευθυνόταν προς τα ανοιχτά της Ρόδου με τελικό προορισμό το λιμάνι της Αττάλειας. Θυμίζουμε ότι ήδη στα λεγόμενα οικόπεδα 2, 9, 13 της κυπριακής ΑΟΖ (στα νότια της Λεμεσού) κινείται για σεισμογραφικές έρευνες το πλοίο «Μπαρμπαρός», με μια ευρύτερη περιοχή να έχει δεσμευτεί με «NAVTEX» για 5 μήνες, ενώ γύρω από την Κύπρο δρουν τα πλοία - γεωτρύπανα «Φατίχ» και «Γιαβούζ».

Την ίδια ώρα, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, συνεχώς κάνει δηλώσεις για αξιοποίηση των εδαφών της κατεχόμενης Αμμοχώστου, τα λεγόμενα Βαρώσια, περιοχή που είναι κλειστή, μια πόλη - φάντασμα από την περίοδο της τουρκικής εισβολής και κατοχής, το 1974. Είπε συγκεκριμένα: «Κάναμε δύο πράγματα που έπληξαν τις ισορροπίες της ελληνοκυπριακής πλευράς. Το ένα είναι τα Βαρώσια και το άλλο είναι το γεγονός ότι έχουμε έρθει στο στάδιο των γεωτρήσεων φυσικού αερίου. Οι Ελληνοκύπριοι που έχουν περιουσία στα Βαρώσια είναι συνέταιροί μας. Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να μας πει ότι υπάρχει ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να δέσει τα χέρια μας. Πολύ σύντομα, θα εξασφαλίσουμε την οργάνωση μιας περιοδείας του Τύπου στα Βαρώσια».

Σε αυτό το κλίμα θα γίνουν τις επόμενες μέρες οι επαφές της απεσταλμένης του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ώστε να καταληχθούν οι λεγόμενοι όροι αναφοράς που, όπως αναφέρεται, περιλαμβάνουν την Κοινή Διακήρυξη του 2014, τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών και τις προτάσεις Γκουτέρες, οι οποίες, θυμίζουμε, άνοιγαν το δρόμο και για διάφορα νέα σχήματα εγγυητριών δυνάμεων που μπορούσαν να περιλαμβάνουν ακόμα και το ΝΑΤΟ. Οσο για την Κοινή Διακήρυξη, είναι το νέο ντε φάκτο διχοτομικό σχέδιο που αναφέρεται σε «δύο συνιστώντα κράτη». Ετσι κι αλλιώς και το Κυπριακό εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διευθέτησης και ανταγωνισμού ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με καταλύτη τον έλεγχο του ενεργειακού της πλούτου και των αγωγών μεταφοράς του.

Οι συναντήσεις της Λουτ προετοιμάζουν τη συνάντηση των δύο ηγετών με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στα τέλη Σεπτέμβρη, που σχεδιάζεται να δώσει το έναυσμα για ένα νέο γύρο παζαριού στο Κυπριακό, όπως είχε γίνει στο θέρετρο της Ελβετίας Κραν Μοντανά, πριν από 2 χρόνια.

Σε δηλώσεις του ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι ίσως η ανακοίνωση των όρων αναφοράς «γίνει μετά την κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον γγ του ΟΗΕ» και πρόσθεσε ότι «αυτό που βεβαίως θα ανακοινώσει ο γγ του ΟΗΕ θα είναι οι γενικοί όροι της βάσης διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, εκτιμάται ότι με το πέρας της συνάντησης θα ανακοινωθεί και η πραγματοποίηση μιας άτυπης πενταμερούς (και με τις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία), χωρίς να μπαίνει συγκεκριμένη ημερομηνία».

ΣΥΡΙΑ
Ρίψη πυρών κοντά σε άλλο τουρκικό «παρατηρητήριο»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση στη συρο-τουρκική μεθόριο εξαιτίας των προσπαθειών του τουρκικού στρατού να κλιμακώσει τις επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος και να στηρίξει δυνάμεις αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών που συναντούν εντεινόμενες δυσκολίες στις μάχες με τον συριακό στρατό.

Χτες, Τούρκος αξιωματούχος «δυνάμεων ασφαλείας» δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι διεξάγονται «σκληρές συγκρούσεις» ανάμεσα στο συριακό στρατό και (φιλότουρκους) αντικαθεστωτικούς «σε απόσταση 500 μέτρων από τουρκικό φυλάκιο» στη βορειοδυτική Συρία. Αλλες πληροφορίες ανέφεραν χτες το μεσημέρι πως πυρά του συριακού στρατού έπεσαν «κοντά» σε τουρκικό στρατιωτικό παρατηρητήριο που έχει στηθεί πλησίον της κωμόπολης Σιρ Μαγάρ, που βρίσκεται μεταξύ των επαρχιών Ιντλίμπ και Χάμα. Δεν έγινε άμεσα σαφές εάν στόχος ήταν το τουρκικό φυλάκιο, ωστόσο Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν στο «Ρόιτερς» ότι δεν τραυματίστηκαν από τα πυρά Τούρκοι στρατιώτες.

Πάντως, πριν από δύο βδομάδες είχαν πέσει πυρά από μαχητικό αεροσκάφος μπροστά σε αυτοκινητοπομπή του τουρκικού στρατού στο Ιντλίμπ με τρεις νεκρούς και 12 τραυματίες. Λίγες μέρες μετά ακολούθησαν πυρά και περικύκλωση τουρκικού φυλακίου στην πόλη Μόρεκ από το συριακό στρατό.

Οπως είναι γνωστό, ο τουρκικός στρατός, μετά την περσινή συμφωνία των Προέδρων Βλ. Πούτιν και Ρ. Τ. Ερντογάν στο Σότσι για τη συριακή βορειοδυτική Ιντλίμπ (όπου έχουν συγκεντρωθεί οι περισσότεροι τζιχαντιστές) έστησε στη συγκεκριμένη βορειοδυτική επαρχία 12 «στρατιωτικά παρατηρητήρια» με υποτιθέμενο στόχο τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» και την κατά τόπους τήρηση «εκεχειρίας».

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Εντονη διπλωματική κινητικότητα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ - ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Συνεχίζεται η έντονη διπλωματική κινητικότητα που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα με στόχο την αποκλιμάκωση της επικίνδυνης έντασης που συσσωρεύεται στον Περσικό Κόλπο, εξαιτίας των προσπαθειών των ΗΠΑ να ανατρέψουν το στάτους κβο στην περιοχή.

Χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Μόσχα μαζί με τον Ινδό ομόλογό του, Σ. Τζαϊσανκάρ, αποκάλυψε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε συζητήσει εκ των προτέρων με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν τη γαλλική «πρωτοβουλία» για την, όπως ανέφερε, «αναβίωση» της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και των επιμέρους συμφωνιών που τη συνοδεύουν. Ωστόσο, επισήμανε, αναφερόμενος στις «πρόσφατες πρωτοβουλίες» με στόχο τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ότι «θα αποδώσουν αποτελέσματα μόνο εάν συμπεριλαμβάνει τα συμφέροντα όλων των πλευρών και την υποστηρίζουν όλες οι πλευρές». Απέφυγε πάντως στη συνέχεια να αναφερθεί, στην παρούσα φάση, «σε λεπτομέρειες» της γαλλικής πρωτοβουλίας. Από την άλλη, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην επιθετική τακτική των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, τόνισε πως είναι «πολύ εχθρικό να θεωρείς το Ιράν υπεύθυνο για όλες τις συγκρούσεις σε Συρία, Παλαιστίνη, Υεμένη ή σε γειτονικές χώρες του Ιράν». Υποστήριξε ότι το Ιράν θα πρέπει να συμμετάσχει στο διάλογο και ότι θα θέσει το ζήτημα σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ...

Οι εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο και η γενικότερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπως και ζητήματα διμερούς συνεργασίας, θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Σεπτέμβρη. Χτες ο Ζαρίφ ήταν στη Μαλαισία (έπειτα από επισκέψεις σε Κίνα και Ιαπωνία), συζητώντας τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού με τον Μαλαισιανό πρωθυπουργό Μαχαθίρ μπιν Μοχάμαντ και τον ομόλογό του, Σαϊφουντίν Αμπντουλάχ.

Οσον αφορά το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Αdryan Daria-1», που πλέει εδώ και μερικές μέρες στη Μεσόγειο έχοντας αποπλεύσει από το Γιβραλτάρ με αργό πετρέλαιο αξίας 130 εκατ. δολαρίων δίχως τελικό προορισμό, χτες βράδυ εμφανίστηκε να πλέει ανοικτά της Αττάλειας στην Τουρκία.

ΡΩΣΙΑ
Τουρκικό ενδιαφέρον για ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ρωσία και Τουρκία συζητούν το ενδεχόμενο να παραδοθούν στην Τουρκία ρωσικής κατασκευής στρατιωτικά αεροσκάφη «Su-57» και «Su-35», τα οποία παρουσιάστηκαν προχτές στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διεθνή αεροπορική έκθεση MAKS-2019 έξω από τη Μόσχα.

«Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον, είναι νωρίς να μιλήσουμε για διαπραγματεύσεις για συμβόλαιο, δεν υπάρχει ακόμη αίτημα, πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις», φέρεται ότι δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ο Ντμίτρι Σουγκάγεφ, επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικο-Τεχνικής Συνεργασίας. Ο ίδιος δήλωσε εξάλλου πως η Ρωσία μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία να δημιουργήσει το δικό της μαχητικό πέμπτης γενιάς TF-X.

«Επιπλέον οι δύο ηγέτες (ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του) υπογράμμισαν πως η βιομηχανική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες είναι δυνατή και επιθυμητή. Η βιομηχανία μας είναι καταρχήν έτοιμη», δήλωσε ο Σουγκάγεφ, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους κατά τη διεθνή αεροπορική έκθεση MAKS-2019.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ