ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Συνέχεια και άδηλο τέλος του εγκλήματος

Ο Λευκός Οίκος απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταματήσουν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου και τα βομβαρδιστικά συνεχίζουν τα «ισοπεδωτικά» τους χτυπήματα

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ- ΚΑΜΠΟΥΛ - ΤΖΑΜΑΛ ΑΣ ΣΑΡΑΪ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο πραγματικό μέτωπο του πολέμου, το Αφγανιστάν, τα αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52, συνεχίζουν το ισοπεδωτικό τους έργο, κυρίως βόρεια της Καμπούλ, τα F-18 συνεχίζουν, σύμφωνα με το «Ρόιτερς» να ρίχνουν βόμβες διασποράς. Ωστόσο, οι πληροφορίες εξακολουθούν να έρχονται με το σταγονόμετρο και να παραμένουν αντιφατικές, ενώ πια ο ανθρώπινος παράγοντας αρχίζει να «εκλείπει».

Παρά μόνο σποραδικά, όπως σε ειδήσεις σαν και αυτή που μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ΙΡΝΑ, και όπου αναφέρεται ότι Ιρανοί γιατροί που επισκέφθηκαν τους δύο προσφυγικούς καταυλισμούς στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ανέφεραν κρούσματα χολέρας και δυσεντερίας, ενώ υπάρχει σοβαρή έλλειψη φαρμάκων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι πρόσφυγες υποφέρουν από υποσιτισμό αλλά και κατάθλιψη.

Απολύτως φυσιολογικό όταν βλέπεις και τα τελευταία απομεινάρια της εξαθλιωμένης ζωής να τινάζονται στον αέρα ή όταν ζεις υπό τη σκέπη των αεροσκαφών όπως τα Β-52 που πετούσαν χτες πάνω από την Καμπούλ «τόσα χαμηλά ώστε οι πολίτες μπορούσαν να δουν τα πάντα», όπως μετέδωσε ο ρεπόρτερ του Ρόιτερ, Σαγιέντ Σαλαχουντίν. Εξάλλου, τα Β-52 σφυροκοπούν συνεχώς θέσεις των Ταλιμπάν, πάνω από Τζαμπάλ-ας-Σαράι, κατευθυνόμενα προς την πεδιάδα Σομάλι, βορείως της Καμπούλ, όπου έχουν αναπτύξει την πρώτη γραμμή τους οι δυνάμεις των Ταλιμπάν.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια παύση»

Και ενώ ο χειμώνας πλησιάζει όπως και το Ραμαζάνι, χρονικά όρια που είχαν τεθεί κάποια στιγμή από αναλυτές και διπλωμάτες, για την πιθανή διακοπή των βομβαρδισμών, χτες ο Λευκός Οίκος απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταματήσουν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια παύση», δήλωσε η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού ηγέτες ορισμένων μουσουλμανικών κρατών, μεταξύ των οποίων και το Πακιστάν που είναι στρατηγικής σημασίας σύμμαχος των ΗΠΑ, που είχαν ζητήσει από την Ουάσινγκτον να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα, ώστε να μην εγερθεί ακόμη περισσότερο το αίσθημα οργής των μουσουλμάνων.

Η Ράις δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν και η Αλ-Κάιντα «ουδέποτε έχουν δείξει μέχρι τώρα ότι σέβονται οποιονδήποτε κανόνα του πολιτισμού»... «πρόκειται για έναν εχθρό που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται επιθετικά και να του ασκούνται πιέσεις μέχρις εσχάτων. Και αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε. Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις», δήλωσε η σύμβουλος του Προέδρου Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας, καταλήγοντας «θα πρέπει να φέρουμε σε πέρας αυτή τη δουλιά. Δεν μπορούμε να αντέξουμε μία παύση».

Πόλεμος σε όλα τα μέτωπα

Η αλήθεια είναι αποτυπωμένη στις φράσεις της Ράις, καθώς παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις, οι Αμερικανοί «έχουν περιπέσει σε τέλμα» και προσπαθούν να αναδιαμορφωθούν ώστε να απεγκλωβιστούν από τη μεταβλητή του χρόνου, τη στιγμή που οι Ταλιμπάν, «βομβαρδίζουν» με ειδήσεις -μέρος του πολέμου της προπαγάνδας- που δεν μπορούν να εξακριβωθούν. Οπως οι χτεσινές δηλώσεις του πρόξενου του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Καράτσι, στο Πακιστάν, Μουλβί Ραχματουλάχ Κακαζάντα, προς τον τηλεοπτικό σταθμό του Κατάρ «Αλ Τζαζίρα» ότι 70 ως 100 Αμερικανοί έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου που άρχισαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. «Η πληροφορία αυτή είναι εντελώς ψευδής όπως και όλες οι υπόλοιπες», αντέκρουσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Afghan Islamic Press»-(AIP), οι Ταλιμπάν συνέλαβαν 25 οπαδούς του Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος είναι γνωστός υποστηρικτής του πρώην βασιλιά Ζαχίρ Σαχ και επρόκειτο να εκτελέσουν κάποιους από αυτούς στο Ουρουζγκάν, στο Κανταχάρ. Ο Καρζάι, που στην προηγούμενη κυβέρνηση είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών, εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης, ενώ πιστεύεται ότι βρίσκεται στο Αφγανιστάν σε αποστολή ανάλογη με εκείνη του Αμπντούλ Χακ, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε και εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τους Ταλιμπάν, την προηγούμενη εβδομάδα.

ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ανακοινώνονται μεν, αργούν δε...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Τα πυρά των Ταλιμπάν και οι κακές καιρικές συνθήκες υποχρέωσαν άνδρες των επίλεκτων δυνάμεων που μεταφέρονταν από αμερικανικά ελικόπτερα να εγκαταλείψουν προσπάθεια για διείσδυση στο Αφγανιστάν».

Αυτά τα ολίγα από Αμερικανούς αξιωματούχους, όσον αφορά στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, στην προοπτική των χερσαίων επιχειρήσεων που σε μεγάλη κλίμακα αναμένεται να αρχίσουν σύντομα και κυρίως στις επιτυχίες που σημειώνουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις...

Παρ' όλα αυτά τόσο ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, όσο και άλλοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου επανέλαβαν χτες ότι Αμερικανοί στρατιώτες είναι έτοιμοι να εισβάλουν στο Αφγανιστάν και να ενισχύσουν τη μικρή δύναμη, λιγότερη από 100 άνδρες σύμφωνα με τις δηλώσεις Ράμσφελντ, που κατευθύνει τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των θέσεων των Ταλιμπάν, συνεργαζόμενη με τους άνδρες της Βόρειας Συμμαχίας.

«Τα πυρά από το έδαφος ήταν πολύ πυκνά για να μπορέσουν να αποβιβαστούν οι άνδρες και αναδιπλώθηκαν ώστε να προσπαθήσουν ξανά την είσοδό τους από διαφορετική περιοχή», δήλωσε ο Ράμσφελντ, αναφερόμενος στην επιχείρηση που απέκρουσαν οι Ταλιμπάν, προσθέτοντας όμως ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής δεν τραυματίστηκαν Αμερικανοί στρατιώτες. Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου αποφεύγουν να αναφερθούν στον αριθμό των προσπαθειών που έχουν γίνει για την είσοδο Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, επισημαίνοντας ότι στην περιοχή επικρατούν ήδη κακές καιρικές συνθήκες. Το πρώτο μέρος των ειδικών δυνάμεων έφτασε τις τελευταίες μέρες, αποτελείται όμως μόλις από μερικές δεκάδες άνδρες.

«Θα μεταφέρουμε κι άλλους ώστε να έχουμε έναν ικανό αριθμό Αμερικανών επιλέκτων που θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν επιμελητειακά, να βοηθήσουν με τις τηλεπικοινωνίες, να βοηθήσουν στον καθορισμό των στόχων», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας και πρόσθεσε ότι «θα ήθελα, στο βαθμό που είναι ανθρωπίνως εφικτό, να δω τον αριθμό των στρατιωτών να τριπλασιάζεται ή να τετραπλασιάζεται».

Δύσκολη απόφαση

Προετοιμασία λοιπόν, ψυχολογική, κυρίως του αμερικανικού λαού, για να είναι έτοιμος να αρχίσει να δέχεται φέρετρα, καθώς η αποστολή αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων θεωρείται, πια απολύτως απαραίτητη για τη νικηφόρα έκβαση του πολέμου στο Αφγανιστάν. «Ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί μόνο από τον αέρα», λέει ένας Δυτικός αξιωματούχος στην «Ουάσιγκτον Ποστ». «Ούτε μόνο από τη Βόρεια Συμμαχία. Θα χρειαστούν οι αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις».

Δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η αμερικανική αεροπορική εκστρατεία μπορεί να συνεχιστεί για μήνες μέχρι να λάβει η Ουάσιγκτον τη δύσκολη πολιτική απόφαση να στείλει χερσαίες δυνάμεις. Εξάλλου, σύμφωνα και με ανώτατους αξιωματούχους του Πενταγώνου, η Ουάσιγκτον δεν έχει μπορέσει μέχρι σήμερα να πλήξει με ακρίβεια δυνάμεις των Ταλιμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν επειδή δεν έχει καταστεί δυνατή η διείσδυση στη χώρα ενός ικανού αριθμού επίλεκτων καταδρομέων. Αξιωματούχοι της δυτικής διπλωματίας λένε τώρα ότι ύστερα από μήνες αμερικανικών επιδρομών θα ακολουθήσει χερσαία επέμβαση από 20.000 στρατιώτες με σημαντική αεροπορική κάλυψη. Στην εκστρατεία αυτή πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί η 10η Ορεινή Μεραρχία, που έχει ήδη στείλει στρατιώτες στο Ουζμπεκιστάν. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή η κατάληψη των μεγάλων αφγανικών πόλεων, όπως είναι η Καμπούλ, η Μαζάρ-ε-Σαρίφ και η Κανταχάρ. Για να διατηρηθεί στη συνέχεια ο έλεγχος αυτών των πόλεων, θα χρειαστούν δεκάδες χιλιάδες άνδρες ειρηνευτικών δυνάμεων.

Πάντως, οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν ότι η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο Αφγανιστάν είναι μια πολύ παρακινδυνευμένη υπόθεση. «Δεν έχουμε τις γνώσεις για μια εκτεταμένη χερσαία επέμβαση» λέει ένας Δυτικός διπλωμάτης στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» και προσθέτει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν βρεθεί εκεί τα 20 τελευταία χρόνια».

«Πρώιμα», λέει η Μόσχα, τα περί συμφωνιών για όπλα...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.-

Ευσεβείς πόθοι ή «γεγονός» ήταν τελικά οι προχτεσινές ανακοινώσεις αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρμεντ που υποστήριζαν πως κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ - Ρωσίας επιτεύχτηκε συμφωνία για τη μείωση των πυρηνικών κεφαλών κατά δύο τρίτα και πως διαφάνηκε η πρόθεση της Μόσχας για τροποποίηση της αντιβαλλιστικής συμφωνίας, ΑΒΜ, του '72;

Ενα 24ωρο μετά τη συνάντησή του με τον Κόλιν Πάουελ, ο Ιγκόρ Ιβάνοφ ερωτηθείς να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες, επιχείρησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, και παραπέμποντας στο επικείμενο ταξίδι του Ρώσου Προέδρου στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Το ζήτημα υπογραφής μίας ευρείας συμφωνίας σε ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας δεν είναι στην ατζέντα του Προέδρου Πούτιν... Είναι πρώιμο να μιλάμε για τέτοιες συμφωνίες».

Το πιθανότερο είναι πως η όποια συνέχεια στις αμερικανο-ρωσικές συνομιλίες, είτε για τα συμβατικά και μη στρατηγικά όπλα, είτε για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, θα δοθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στη Μόσχα με την εκεί επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Την Κυριακή, ο Ράμσφελντ θα μεταβεί και σε Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν και Ινδία.

Στην πρωτεύουσα της Ρωσίας θα μεταβεί βδομάδες μετά (κατά πάσα πιθανότητα το Δεκέμβρη) και ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ μετά από επίσημη πρόσκληση που του απεύθυνε ο Ρώσος ομόλογός του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ