ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Παζάρια για τα ενεργειακά κοιτάσματα

Ρόλο διαμεσολαβητή επιχειρούν οι ΗΠΑ με τον απεσταλμένο τους Ε. Χοκστάιν

Από γεωτρήσεις που γίνονται στα ανοιχτά του Λιβάνου

Copyright 2020 The Associated

Από γεωτρήσεις που γίνονται στα ανοιχτά του Λιβάνου
Σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν τα παζάρια μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ για την επίλυση διαφιλονικούμενης θαλάσσιας περιοχής με πιθανά σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Εϊμος Χοκστάιν, έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ των δύο χωρών που παραμένουν από το 2006, από τεχνική άποψη, σε εμπόλεμη κατάσταση.

Μετά τις συναντήσεις που είχε Κυριακή και Δευτέρα με Λιβανέζους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Αούν, ο Χοκστάιν μετέβη την Τρίτη στο Ισραήλ μεταφέροντας τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που είχε στη Βηρυτό. Το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Μανάρ», που συνδέεται με τη «Χεζμπολάχ» μετέδωσε πως ο Λίβανος επιμένει στα δικαιώματα που έχει σε ολόκληρο το οικόπεδο «Κανά» (το οποίο το Ισραήλ θέλει να συνδιαχειριστεί) θέτοντας τον 23ο παράλληλο ως γραμμή συνόρων. Λιβανέζοι αξιωματούχοι το ίδιο διάστημα χαρακτήρισαν «σοβαρή» την πρόταση που τους μετέφερε ο Χοκστάιν προκειμένου να έχει τη δυνατότητα διαβουλεύσεων με τις δύο χώρες χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

Ορισμένοι Λιβανέζοι αξιωματούχοι ωστόσο έδειξαν πως επιθυμούν άμεσα αποτελέσματα και σύντομη επίλυση του θέματος με το Ισραήλ ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τα διεθνή μονοπώλια Ενέργειας και να ξεκινήσουν έρευνες γεωτρήσεων και στη λιβανέζικη ΑΟΖ, στο φόντο των εντεινόμενων γεωτρήσεων από τη μεριά του Ισραήλ, με την ελληνική εταιρεία «Energean» σε ρόλο - κλειδί στο οικόπεδο «Καρίς», το οποίο η «Χεζμπολάχ» απειλεί με χτύπημα (όπως και σε άλλους στόχους σε στεριά και θάλασσα) εάν δεν εξασφαλιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα του Λιβάνου και η δυνατότητά του να εκμεταλλευτεί τα όποια υποθαλάσσια κοιτάσματα διαθέτει.

Ο Χοκστάιν μιλώντας τη Δευτέρα στο δίκτυο LBCI εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις δυνατότητες επίτευξης συμφωνίας, τονίζοντας πως οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν μόλις «υπάρξει νομική και διπλωματική βεβαιότητα».

Αργότερα, Λιβανέζοι αξιωματούχοι μιλώντας στο «Ρόιτερς» ανέφεραν πως ενημέρωσαν τον Χοκστάιν για τα σχέδιά τους να ξεκινήσει η χώρα τους γεωτρήσεις νότια του «οικοπέδου» 9 της λιβανέζικης ΑΟΖ μέσω κοινοπραξίας εταιρειών με επικεφαλής την TOTAL αμέσως μόλις υπογραφεί συμφωνία με το Ισραήλ. Ξεκαθάρισαν πως διαφωνούν με τη συνέχιση γεωτρήσεων από το Ισραήλ σε διαφιλονικούμενες περιοχές απαιτώντας να επιτευχθεί συμφωνία προτού προχωρήσει σε τέτοια βήματα.

Η στάση του Λιβάνου φαίνεται πως επέσπευσε τη διαδικασία κάνοντας τον Χοκστάιν να μεταβεί την Τρίτη απροειδοποίητα στο Ισραήλ μεταφέροντας τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με τους Λιβανέζους.

Οι έμμεσες συνομιλίες Λιβάνου - Ισραήλ για την επίλυση διαφοράς σε μια περιοχή 860 τ.χλμ. είχαν ξεκινήσει τον Οκτώβρη του 2020 στη λιβανέζικη μεθοριακή περιοχή Νακούρα στην έδρα της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ. Δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα καθώς στη διάρκειά τους ο Λίβανος ζήτησε αλλαγή του χάρτη που χρησιμοποιούσε ο ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις διεκδικώντας ως τμήμα της δικής του ΑΟΖ μία περιοχή όχι 860 αλλά 1.430 τ.χλμ., με αποτέλεσμα το πάγωμα των συνομιλιών το 2021.

Ολα άλλαξαν τον περασμένο Ιούνη όταν η ελληνική εταιρεία «Energean» σε συνεννόηση με την υπηρεσιακή ισραηλινή κυβέρνηση του Γιαΐρ Λαπίντ εγκατέστησε πλωτή πλατφόρμα στο υποθαλάσσιο κοίτασμα «Καρίς» με την προοπτική να ξεκινήσει από το φθινόπωρο γεωτρήσεις. Η εξέλιξη προκάλεσε την οργή της «Χεζμπολάχ» που την θεώρησε προσπάθεια παραβίασης των λιβανέζικων κυριαρχικών δικαιωμάτων και απείλησε να χτυπήσει το Ισραήλ σε στεριά και θάλασσα εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή συνεχίσουν να εμποδίζουν (ανεπίσημα) τον Λίβανο να εκμεταλλευτεί τον δικό του υποθαλάσσιο πλούτο. Η κυβέρνηση του Λιβάνου κάλεσε αμέσως μετά την κυβέρνηση Μπάιντεν να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή, τον οποίο ανέθεσε στον ειδικό απεσταλμένο Εϊμος Χοκστάιν. Τον Ιούλη το Ισραήλ κατέρριψε τρία drones που απέδωσε στη «Χεζμπολάχ» κοντά στο κοίτασμα «Καρίς» και στην πλατφόρμα της «Energean». Την περασμένη Κυριακή, 31 Ιούλη, η «Χεζμπολάχ» κυκλοφόρησε βίντεο με σαφές μήνυμα που έδειχνε θέσεις ισραηλινών πλοίων στην περιοχή.

  • Σάλο προκαλεί στη Βηρυτό η περίπτωση του Λιβανέζου Μαρωνίτη αρχιεπισκόπου Μούσα αλ Χατζ που βρέθηκε να περνά από το Ισραήλ στον Λίβανο στις 20 Ιούλη έχοντας στις αποσκευές του, που αποτελούνταν από 20 βαλίτσες περίπου, 460.000 δολάρια σε ρευστό και φάρμακα παραβιάζοντας τη λιβανέζικη νομοθεσία. Η κράτησή του φαίνεται να προκαλεί «εντάσεις» στη σχέση Χεζμπολάχ - Μαρωνιτών Χριστιανών από τους οποίους προέρχεται ο εκάστοτε Πρόεδρος του Λιβάνου.
ΙΑΕΑ
Προειδοποιήσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Την προειδοποίηση πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εξελίσσεται «πολύ, πολύ γρήγορα» απηύθυνε χτες ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, προκαλώντας λίγες ώρες αργότερα εκ νέου ενεργοποίηση της διπλωματικής διαδικασίας. Ετσι, διπλωμάτες από ΕΕ, ΗΠΑ και Ιράν μετέβησαν εκ νέου στη Βιέννη για διαπραγματεύσεις της «τελευταίας στιγμής».

Μιλώντας νωρίτερα στην έδρα της ΙΑΕΑ στη Βιέννη ο Γκρόσι ανέφερε πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα πρέπει να γίνει «διάφανο» αφού εξασφαλιστεί η συνεργασία του Ιράν με τους επιθεωρητές και τους αξιωματούχους της ΙΑΕΑ. Πρόσθεσε πως το Ιράν διαθέτει ένα «πολύ φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα που πρέπει να πιστοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο».

Τον Ιούνη η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε πως το Ιράν διαθέτει 43 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου με ποσοστό καθαρότητας στο 60%. Ειδικοί της ΙΑΕΑ εκτιμούν πως η ποσότητα είναι αρκετή για την κατασκευή τουλάχιστον μιας ατομικής βόμβας εάν το Ιράν επιλέξει τέτοια περίπτωση.

Πριν από λίγες μέρες ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, Μοχάμεντ Εσλαμί, είχε ξεκαθαρίσει πως το Ιράν μπορεί να φτιάξει πυρηνική βόμβα αλλά δεν ενδιαφέρεται.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίσκεψη του προέδρου της λιβυκής Βουλής και συναντήσεις με αξιωματούχους

Διαβεβαιώσεις για τη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης έδωσε την Τρίτη στον Λίβυο ομόλογό του, Ακίλα Σάλεχ, ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Μουσταφά Σέντοπ, κατά τη συνάντησή τους στην Αγκυρα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του πρώτου.

Ο Σέντοπ τόνισε πως οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βάθος αιώνων και εκτίμησε ότι η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των Κοινοβουλίων Τουρκίας και Λιβύης «θα έχει θετική επίδραση και σε άλλους τομείς σχέσεων». Ισχυρίστηκε επίσης ότι η εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης είναι «πολύ σημαντική» για την Τουρκία.

Ο Ακίλα Σάλεχ, που είχε πάρει τα τελευταία χρόνια τη μεριά του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χάφταρ, που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Λιβύης και είχε σταθεί απέναντι στους ισλαμιστές ενόπλους της Τρίπολης και της Δυτικής Λιβύης οι οποίοι υποστηρίζονταν από δυτικές δυνάμεις και την Τουρκία, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης «ανοικτών διαύλων επικοινωνίας» προκειμένου, όπως ισχυρίστηκε, να επανέλθουν στη Λιβύη «η σταθερότητα και η ειρήνη». Τόνισε και αυτός τη σημασία της τουρκικής υποστήριξης σε προσπάθειες «ειρήνης και σταθερότητας», υποστηρίζοντας την ανάγκη διεξαγωγής προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη Λιβύη, αποφεύγοντας από την άλλη να κάνει νύξη στα τουρκικά στρατεύματα που παραμένουν στο λιβυκό έδαφος μαζί με Σύρους μισθοφόρους, παρά τις επανειλημμένες πιέσεις του ΟΗΕ.

Δεν έγιναν άμεσα αναφορές μεταξύ των δύο πλευρών στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο που από τεχνικής άποψης παραμένει μισοτελειωμένη υπόθεση καθώς για να πάρει πλήρως επίσημη μορφή λιβυκού κρατικού εγγράφου θα πρέπει να ψηφιστεί και από το εκλεγμένο Κοινοβούλιο.

Μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του ο Ακίλα Σάλεχ συνάντησε και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΗΑΕ
Με τη βούλα του Πενταγώνου οι πωλήσεις πυραύλων

Πωλήσεις πυραύλων και άλλων πυρομαχικών συνολικής αξίας 5,2 δισ. δολαρίων σε Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ ενέκρινε χτες η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ειδικότερα εγκρίθηκε η πώληση 300 πυραύλων «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία αξίας 3,05 δισ. δολαρίων για χρήση τους απέναντι στις επιθέσεις των Υεμενιτών Χούθι. Στη συνέχεια εγκρίθηκε η πώληση 96 πυραύλων THAAD στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αξίας 2,25 δισ. δολαρίων.

Οι «χρυσές» πωλήσεις όπλων αυξάνουν τα κέρδη των αμερικανικών πολεμικών μονοπωλίων «Lockheed Martin» και «Raytheon», ενώ το Πεντάγωνο πανηγύριζε τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι η πώληση πυραύλων «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία θα αντιμετωπίσει «τις επίμονες» διασυνοριακές πυραυλικές επιθέσεις των Χούθι σε μη στρατιωτικές και άλλες κρίσιμες υποδομές της χώρας.

Η εξέλιξη που έρχεται λίγες βδομάδες μετά την περιοδεία του Προέδρου Μπάιντεν σε Ισραήλ, κατεχόμενη Παλαιστίνη και Σαουδική Αραβία, συνδυάζεται με την παράλληλη χτεσινή ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού για τον σχεδιασμό γυμνασίων στη Σαουδική Αραβία τον Μάη και τον Ιούνη του 2023 με την επωνυμία «EAGLE RESOLVE 23».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ