Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΕΑ
Προειδοποιήσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Την προειδοποίηση πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εξελίσσεται «πολύ, πολύ γρήγορα» απηύθυνε χτες ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, προκαλώντας λίγες ώρες αργότερα εκ νέου ενεργοποίηση της διπλωματικής διαδικασίας. Ετσι, διπλωμάτες από ΕΕ, ΗΠΑ και Ιράν μετέβησαν εκ νέου στη Βιέννη για διαπραγματεύσεις της «τελευταίας στιγμής».

Μιλώντας νωρίτερα στην έδρα της ΙΑΕΑ στη Βιέννη ο Γκρόσι ανέφερε πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα πρέπει να γίνει «διάφανο» αφού εξασφαλιστεί η συνεργασία του Ιράν με τους επιθεωρητές και τους αξιωματούχους της ΙΑΕΑ. Πρόσθεσε πως το Ιράν διαθέτει ένα «πολύ φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα που πρέπει να πιστοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο».

Τον Ιούνη η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε πως το Ιράν διαθέτει 43 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου με ποσοστό καθαρότητας στο 60%. Ειδικοί της ΙΑΕΑ εκτιμούν πως η ποσότητα είναι αρκετή για την κατασκευή τουλάχιστον μιας ατομικής βόμβας εάν το Ιράν επιλέξει τέτοια περίπτωση.

Πριν από λίγες μέρες ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, Μοχάμεντ Εσλαμί, είχε ξεκαθαρίσει πως το Ιράν μπορεί να φτιάξει πυρηνική βόμβα αλλά δεν ενδιαφέρεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ