Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Νέο ένοπλο επεισόδιο με δύο νεκρούς στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Από τη νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Από τη νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Νέα ένοπλο επεισόδιο σημειώθηκε χτες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν κοντά στον αυτόνομο θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένας Αζέρος στρατιώτης και ένας Αρμένιος μαχητής. Ο πρόεδρος της μη αναγνωρισμένης «Δημοκρατίας» του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Δημοκρατία του Αρτσάχ), Aρ. Χαρουτιουνιάν, υπέγραψε χτες διάταγμα μερικής στρατιωτικής κινητοποίησης εξαιτίας της αύξησης της έντασης στη γραμμή επαφής με το Αζερμπαϊτζάν.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι επιδεινώνεται η κατάσταση στον αμφισβητούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και κατηγόρησε τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της εκεχειρίας, σημειώνοντας πως οι ρωσικές «ειρηνευτικές» δυνάμεις επιδιώκουν τη σταθεροποίηση της κατάστασης.

Στα σύνορα των δύο κρατών, που παραμένουν ακαθόριστα μετά τον πόλεμο του 2020 στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σημειώνονται συχνά ένοπλα επεισόδια, αναδεικνύοντας την εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπογράφηκε με διαμεσολάβηση της Ρωσίας, ενώ στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου παρεμβαίνουν πολλοί «παίκτες».

Οι δύο λαοί, που ζούσαν ειρηνικά επί ΕΣΣΔ, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού έχουν ανοίξει έναν μακρύ κύκλο αίματος εξαιτίας των συμφερόντων των αστικών τάξεων των δύο χωρών, που έχουν τη στήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσίας, ΕΕ, Τουρκίας) οι οποίες προωθούν τα δικά τους συμφέροντα στη γεωστρατηγικά και ενεργειακά ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου και της Κασπίας.

Στο πλαίσιο αυτό Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έχουν ανακοινώσει πως ξεκινούν ειρηνευτικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μεταξύ τους συνόρων, με την ΕΕ, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμεσολάβηση.

Χτες το πρωί, «έντονα πυρά» στόχευσαν θέσεις του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή Λάτσιν, μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ των αρμενικών συνόρων και του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Ενα μέλος των αζέρικων Ενόπλων Δυνάμεων σκοτώθηκε από πυρά «παράνομων αρμενικών στρατιωτικών σχηματισμών», πρόσθεσε το υπουργείο.

Οι Αρμένιοι αυτονομιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανέφεραν, από την πλευρά τους, τον θάνατο ενός από τους στρατιώτες τους σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε από drone του Αζερμπαϊτζάν το απόγευμα.

Τραυματίστηκαν επίσης 8 Αρμένιοι αυτονομιστές μαχητές, σύμφωνα με τον στρατό των αυτονομιστών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο προσκήνιο η κόντρα ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο (2023-09-28 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ διεκδικούν ρόλο «αξιόπιστου συμμάχου» της Αρμενίας... (2023-09-27 00:00:00.0)
Αποπέμφθηκε ο πρωθυπουργός του αυτονομιστικού θύλακα (2023-02-24 00:00:00.0)
Επιδιώκει «συνθήκη ειρήνης» με το Αζερμπαϊτζάν έως το τέλος του έτους (2022-10-27 00:00:00.0)
Νέο ένοπλο επεισόδιο στα σύνορα (2022-05-19 00:00:00.0)
Τριβές για τη συμφωνία εκεχειρίας με «σφραγίδα» Ρωσίας (2020-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ