Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Ανεπιθύμητος ο εκπρόσωπος των κυανόκρανων του ΟΗΕ

Η ΛΔ του Κονγκό ζήτησε από τον εκπρόσωπο της αποστολής κυανόκρανων του ΟΗΕ, MONUSCΟ, να φύγει από τη χώρα, επιρρίπτοντάς του την ευθύνη για τις εντάσεις που οδήγησαν σε φονικές διαδηλώσεις την περασμένη βδομάδα με αποτέλεσμα τον θάνατο 36 ανθρώπων.

Κονγκολέζοι πολίτες κατηγορούν την υβριδική αποστολή κυανόκρανων που βρίσκεται στη χώρα πάνω από μία δεκαετία για ανικανότητα και παταγώδη αποτυχία στην υποτιθέμενη αποστολή που ήταν να τους προστατεύσει από ένοπλες εγκληματικές συμμορίες και οργανώσεις που σφάζουν, ακρωτηριάζουν, απάγουν πολίτες.

Η κονγκολέζικη κυβέρνηση χτες στηλίτευσε και τον εκπρόσωπο της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ, Ματίας Γκλίμαν, εκτιμώντας πως έκανε «αγενείς και ανάρμοστες» δηλώσεις που συνέβαλαν στις εντάσεις ανάμεσα στον πληθυσμό και τη MONUSCO.

«Η κυβέρνηση θεωρεί πως η παρουσία αυτού του αξιωματούχου στην εθνική επικράτεια δεν είναι πιθανό να προωθήσει ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ηρεμίας ανάμεσα στους θεσμούς και τη MONUSCO», αναφέρει η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών που φέρει ημερομηνία 28 Ιούλη και την οποία είδε το «Ρόιτερς» χτες.

Η κυβέρνηση της ΛΔ του Κονγκό δήλωσε επίσης αυτήν τη βδομάδα πως θα επαναξιολογήσει το σχέδιο αποχώρησης της αποστολής υπό το φως των διαδηλώσεων, μια απόφαση που η MONUSCO είπε ότι υποστηρίζει.

Η αποστολή αναμένεται να αποχωρήσει το 2024 βάσει ενός σχεδίου που αποφασίστηκε πέρυσι, όμως η κυβέρνηση θέλει να επισπεύσει την αναχώρησή της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Κριστόφ Λουτουντούλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ