Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Δηλώσεις σκοπιμότητας από τον αντιπρόεδρο της Βουλής

Επικριτικά σχόλια για τις 5 χώρες - μέλη της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου έως σήμερα (Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρος, Ιρλανδία και Ρουμανία, για τους δικούς τους λόγους χωρίς να αναιρούν την ύπαρξη του ευρωατλαντικού προτεκτοράτου) έκανε χτες, Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ενβέρ Χοξάι, εκτιμώντας πως την περασμένη Δευτέρα χάθηκε «μια χρυσή ευκαιρία». Μολονότι ο ίδιος δεν εξήγησε ποια ακριβώς ήταν η «ευκαιρία», φάνηκε εντούτοις να εννοεί την απότομη κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας μετά την πρώτη απόπειρα της κυβέρνησης του Κοσοβάρου πρωθυπουργού, Αλμπίν Κούρτι, να επιβάλει κοσοβάρικες πινακίδες κυκλοφορίας στα ΙΧ αυτοκίνητα Σέρβων της επαρχίας προκειμένου να κάνει ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσής τους στο κρατίδιο που φτιάχτηκε μετά την επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ το 1999 και φιλοξενεί στο έδαφός του τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στον κόσμο.

Μετά από την έντονη αντίδραση της Ρωσίας που πήρε το πλευρό της Σερβίας και τις πυροσβεστικές παρεμβάσεις από ΗΠΑ και ΕΕ, η κυβέρνηση Κούρτι αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή της απόφασης για έναν μήνα, μη απορρίπτοντας το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων ως τότε.

«Ως τη Δευτέρα το Κοσσυφοπέδιο είχε μία χρυσή ευκαιρία να πάρει την αναγνώριση από πέντε χώρες της ΕΕ λόγω της στρατηγικής παρακμής της Ρωσίας και της απομόνωσης της Σερβίας. Η στάση στα Τίρανα του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, και του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο Βιετνάμ κατά της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου έθαψε τελικά μια ιστορική συγκυρία και ευκαιρία», σημείωσε.

Υιοθέτησε σκληρή κριτική και έναντι του Κοσοβάρου πρωθυπουργού, Α. Κούρτι, λέγοντας πως η ευκαιρία για αναγνώριση του προτεκτοράτου από τις άλλες 5 χώρες της ΕΕ χάθηκε «λόγω της ανευθυνότητας» της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ