ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πείστηκαν από τα... αμερικανικά στοιχεία

Η πακιστανική ηγεσία ισχυρίστηκε ότι τα αμερικανικά στοιχεία αποδεικνύουν την ενοχή του Μπιν Λάντεν, ενώ καλεί εθελοντές για να «ενισχύσουν την πολιτική άμυνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης»

Πακιστανός στρατιώτης έξω από την αμερικανική πρεσβεία

Associated Press

Πακιστανός στρατιώτης έξω από την αμερικανική πρεσβεία
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

«Τα αμερικανικά στοιχεία για την ενοχή του Μπιν Λάντεν είναι αρκούντως αποδεικτικά και ικανοποιητικά, ώστε να προσαχθεί στη Δικαιοσύνη». Με αυτά τα λόγια, ο εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μοχάμεντ Ριάζ Κχαν, έγινε ο πρώτος αξιωματούχος ισλαμικού κράτους που αναγνώρισε ξεκάθαρα την εμπλοκή του Οσάμα μπιν Λάντεν και όχι απλώς δικτύου τρομοκρατών. Και αυτό, ένα 24ωρο, σχεδόν, πριν από την άφιξη του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, ο οποίος θα μείνει μόνο για να έχει ολιγόωρη συνάντηση με τον Περβέζ Μουσαράφ.

Ο Κχαν, μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι μέσα στα στοιχεία που παραδόθηκαν, προχτές, Τετάρτη, στον στρατιωτικό ηγέτη της χώρας, Περβέζ Μουσαράφ, από την Αμερικανίδα πρέσβειρα, Γουέντι Τσάμπερλεϊν, υπάρχουν στοιχεία που εμπλέκουν τον Μπιν Λάντεν και σε άλλες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων, πριν από αυτές της 11ης του Σεπτέμβρη. Παρ' όλα αυτά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αν και είναι γνωστό ότι οι αμερικανικές αρχές θεωρούν τον Μπιν Λάντεν ως υπ' αριθμόν 1 ύποπτο για τις επιθέσεις εναντίον των πρεσβειών τους στην Τανζανία και στην Κένυα, το 1998, αλλά και εναντίον του αμερικανικού USS Cole, στο λιμάνι της Υεμένης, πέρσι.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπντούλ Σατάρ, σε δηλώσεις του στο CNN, χαρακτήριζε τα στοιχεία που δόθηκαν στην πακιστανική ηγεσία «εντυπωσιακά». Συμπλήρωνε, μάλιστα, ότι κάλεσε την αμερικανική ηγεσία «να δώσει τα στοιχεία αυτά στη δημοσιότητα προκειμένου να γνωρίζει ολόκληρος ο κόσμος την αλήθεια». Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η απόφαση για «αναγνώριση των αμερικανικών αποδείξεων» λήφθηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Μουσαράφ.

Για το περιεχόμενο αυτής της συνεδρίασης λίγα έγιναν γνωστά και αυτά μόνο μέσα από την επίσημη υπηρεσία πληροφοριών. Εντούτοις, είναι αρκετά για να επιβεβαιώσουν, για άλλη μια φορά, την «αλλαγή πλεύσης» της πακιστανικής ηγεσίας, που φαίνεται, πλέον, ξεκάθαρα να έχει εγκαταλείψει τους, μέχρι πριν λίγες μέρες, στενούς συμμάχους Ταλιμπάν, τους οποίους, όπως είναι γνωστό, βοήθησε για να ανέλθουν και στην εξουσία.

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Περβέζ Μουσαράφ τάχθηκε σαφώς υπέρ μιας νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να είναι πολυσυλλεκτική πολιτικά, πολυεθνική και ευρεία και σε καμία περίπτωση να μην έχει επιβληθεί από εξωτερικό παράγοντα». Επίσης, ο Πακιστανός ηγέτης φέρεται να επανέλαβε ότι «η οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση δε θα έχει ως στόχο το Αφγανιστάν ή τον αφγανικό λαό, αλλά τους τρομοκράτες και όσους τους παρέχουν καταφύγιο».

Ενώ η πακιστανική ηγεσία έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου μεταλλαγής της κοινής γνώμης, που επί χρόνια είχε γαλουχηθεί να θεωρεί συμμάχους τους Ταλιμπάν, παράλληλα φαίνεται να λαμβάνει και έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν αναταραχών σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος σε βάρος του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους, στις τοπικές αρχές τουλάχιστον τεσσάρων επαρχιών δόθηκαν εντολές να επιστρατεύσουν εθελοντές «προκειμένου να βοηθήσουν την αστυνομία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης». Πακιστανικές εφημερίδες υποστήριζαν ότι μόνο στο Καράτσι επιστρατεύτηκαν 10.000 άτομα.

Πάντως, η πακιστανική αστυνομία απέφυγε να σχολιάσει εκτενώς την εισβολή, χτες το πρωί, 4 ενόπλων στο τέμενος αλ Μουρτάζα, στο κέντρο του Καράτσι, οι οποίοι άνοιξαν πυρ κατά των σιιτών πιστών, αφήνοντας πίσω τους 5 νεκρούς (συμπεριλαμβανομένων 2 παιδιών) και 4 σοβαρά τραυματίες. Αν και δεν έγινε γνωστός ο λόγος της επίθεσης, Πακιστανοί αξιωματούχοι αρκούνταν να τονίζουν ότι «δυστυχώς» είναι «σύνηθες φαινόμενο, τέτοιου είδους επιθέσεις σε περιόδους πολιτικής έντασης».

Γερμανούς σε «κλασικές» στρατιωτικές επιχειρήσεις «βλέπει» ο Σάρπινγκ...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι Γερμανοί στρατιώτες δεν αποκλείεται σύντομα να εμπλακούν ακόμη και σε «κλασικές στρατιωτικές επιχειρήσεις» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της ημερήσιας γερμανικής εφημερίδας «ΜΠΙΛΝΤ».

«Οι Γερμανοί στρατιώτες υπηρετούν, για παράδειγμα, στις ΝΑΤΟικές, λεγόμενες επιχειρήσεις ολοκλήρωσης, όπως με τη χρήση συστημάτων ραντάρ ηλεκτρονικής παρακολούθησης τύπου AWACS σε αεροσκάφη και πλοία... Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνον το Αφγανιστάν, το οποίο προς το παρόν είναι στο επίκεντρο της προσοχής» είπε χαρακτηριστικά ο Σάρπινγκ, σε συνέντευξή του στην «ΜΠΙΛΝΤ», δίχως να προσθέσει κάτι παραπάνω...

Βέβαια, προ των δηλώσεων Σάρπινγκ, είχε δώσει το σχετικό «πρόσταγμα» ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ο οποίος έχει υποσχεθεί στους Αμερικανούς «στρατιωτική βοήθεια εάν ζητηθεί». Ωστόσο, Γερμανοί στρατιωτικοί αναλυτές επιμένουν να αμφιβάλλουν για τον ευρύτερο στρατιωτικό ρόλο που θα παίξει τελικώς η Γερμανία στις γενικότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ έναντι της τρομοκρατίας, επικαλούμενοι το γεγονός πως αποφάσεις για την αποστολή γερμανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό απαιτούν την έγκριση της πλειοψηφίας των μελών της ομοσπονδιακής Βουλής.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΡΩΣΙΑ
Μόνο οι διπλωμάτες «κλειδιά» παραμένουν στο Ισλαμαμπάντ

ΜΟΣΧΑ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Επιβεβαιώνοντας το κλίμα αβεβαιότητας, αστάθειας αλλά και έντασης που επικρατεί στο Πακιστάν, όλες αυτές τις μέρες, η Μόσχα κάλεσε τις οικογένειες των διπλωματών της, αλλά και το σύνολο του μη απαραίτητου προσωπικού της διπλωματικής της αποστολής, να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα του Πακιστάν. Η ίδια οδηγία αναφέρεται και σε όσους Ρώσους πολίτες βρίσκονται στη χώρα, τους οποίους καλεί να επιστρέψουν στη Ρωσία. Σύμφωνα με το λακωνικό ανακοινωθέν, το μέτρο λαμβάνεται «προληπτικά για την ασφάλεια της διπλωματικής αποστολής και των Ρώσων πολιτών, δεδομένης της διαρκώς οξυνόμενης κατάστασης». Φυσικά δε γίνεται κανένας λόγος για ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα στο Αφγανιστάν, ούτε δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ