Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πείστηκαν από τα... αμερικανικά στοιχεία

Η πακιστανική ηγεσία ισχυρίστηκε ότι τα αμερικανικά στοιχεία αποδεικνύουν την ενοχή του Μπιν Λάντεν, ενώ καλεί εθελοντές για να «ενισχύσουν την πολιτική άμυνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης»

Πακιστανός στρατιώτης έξω από την αμερικανική πρεσβεία

Associated Press

Πακιστανός στρατιώτης έξω από την αμερικανική πρεσβεία
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

«Τα αμερικανικά στοιχεία για την ενοχή του Μπιν Λάντεν είναι αρκούντως αποδεικτικά και ικανοποιητικά, ώστε να προσαχθεί στη Δικαιοσύνη». Με αυτά τα λόγια, ο εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μοχάμεντ Ριάζ Κχαν, έγινε ο πρώτος αξιωματούχος ισλαμικού κράτους που αναγνώρισε ξεκάθαρα την εμπλοκή του Οσάμα μπιν Λάντεν και όχι απλώς δικτύου τρομοκρατών. Και αυτό, ένα 24ωρο, σχεδόν, πριν από την άφιξη του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, ο οποίος θα μείνει μόνο για να έχει ολιγόωρη συνάντηση με τον Περβέζ Μουσαράφ.

Ο Κχαν, μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι μέσα στα στοιχεία που παραδόθηκαν, προχτές, Τετάρτη, στον στρατιωτικό ηγέτη της χώρας, Περβέζ Μουσαράφ, από την Αμερικανίδα πρέσβειρα, Γουέντι Τσάμπερλεϊν, υπάρχουν στοιχεία που εμπλέκουν τον Μπιν Λάντεν και σε άλλες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων, πριν από αυτές της 11ης του Σεπτέμβρη. Παρ' όλα αυτά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αν και είναι γνωστό ότι οι αμερικανικές αρχές θεωρούν τον Μπιν Λάντεν ως υπ' αριθμόν 1 ύποπτο για τις επιθέσεις εναντίον των πρεσβειών τους στην Τανζανία και στην Κένυα, το 1998, αλλά και εναντίον του αμερικανικού USS Cole, στο λιμάνι της Υεμένης, πέρσι.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπντούλ Σατάρ, σε δηλώσεις του στο CNN, χαρακτήριζε τα στοιχεία που δόθηκαν στην πακιστανική ηγεσία «εντυπωσιακά». Συμπλήρωνε, μάλιστα, ότι κάλεσε την αμερικανική ηγεσία «να δώσει τα στοιχεία αυτά στη δημοσιότητα προκειμένου να γνωρίζει ολόκληρος ο κόσμος την αλήθεια». Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η απόφαση για «αναγνώριση των αμερικανικών αποδείξεων» λήφθηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Μουσαράφ.

Για το περιεχόμενο αυτής της συνεδρίασης λίγα έγιναν γνωστά και αυτά μόνο μέσα από την επίσημη υπηρεσία πληροφοριών. Εντούτοις, είναι αρκετά για να επιβεβαιώσουν, για άλλη μια φορά, την «αλλαγή πλεύσης» της πακιστανικής ηγεσίας, που φαίνεται, πλέον, ξεκάθαρα να έχει εγκαταλείψει τους, μέχρι πριν λίγες μέρες, στενούς συμμάχους Ταλιμπάν, τους οποίους, όπως είναι γνωστό, βοήθησε για να ανέλθουν και στην εξουσία.

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Περβέζ Μουσαράφ τάχθηκε σαφώς υπέρ μιας νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να είναι πολυσυλλεκτική πολιτικά, πολυεθνική και ευρεία και σε καμία περίπτωση να μην έχει επιβληθεί από εξωτερικό παράγοντα». Επίσης, ο Πακιστανός ηγέτης φέρεται να επανέλαβε ότι «η οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση δε θα έχει ως στόχο το Αφγανιστάν ή τον αφγανικό λαό, αλλά τους τρομοκράτες και όσους τους παρέχουν καταφύγιο».

Ενώ η πακιστανική ηγεσία έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου μεταλλαγής της κοινής γνώμης, που επί χρόνια είχε γαλουχηθεί να θεωρεί συμμάχους τους Ταλιμπάν, παράλληλα φαίνεται να λαμβάνει και έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν αναταραχών σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος σε βάρος του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους, στις τοπικές αρχές τουλάχιστον τεσσάρων επαρχιών δόθηκαν εντολές να επιστρατεύσουν εθελοντές «προκειμένου να βοηθήσουν την αστυνομία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης». Πακιστανικές εφημερίδες υποστήριζαν ότι μόνο στο Καράτσι επιστρατεύτηκαν 10.000 άτομα.

Πάντως, η πακιστανική αστυνομία απέφυγε να σχολιάσει εκτενώς την εισβολή, χτες το πρωί, 4 ενόπλων στο τέμενος αλ Μουρτάζα, στο κέντρο του Καράτσι, οι οποίοι άνοιξαν πυρ κατά των σιιτών πιστών, αφήνοντας πίσω τους 5 νεκρούς (συμπεριλαμβανομένων 2 παιδιών) και 4 σοβαρά τραυματίες. Αν και δεν έγινε γνωστός ο λόγος της επίθεσης, Πακιστανοί αξιωματούχοι αρκούνταν να τονίζουν ότι «δυστυχώς» είναι «σύνηθες φαινόμενο, τέτοιου είδους επιθέσεις σε περιόδους πολιτικής έντασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ