Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΗΠΑ
Ζητούν ακόμη περισσότερα από τη χώρα μας

Μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, να ικανοποίησε, κάθε αμερικανικό αίτημα, η Ουάσιγκτον ωστόσο, δε σταματά να ζητά ακόμη περισσότερα. «Η Ελλάδα μπορεί να κάνει περισσότερα στο θέμα της τρομοκρατίας» υπογράμμισε η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Εξωτερικών, για ευρωπαϊκά και ευρωασιατικά θέματα Ελίζαμπεθ Τζόουνς σε συνέντευξη που έδωσε χτες, μέσω δορυφορικού κυκλώματος, στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Η προσφορά μας στον πόλεμο

O υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη συγκεκριμένη βοήθεια, που παρέχει η Ελλάδα στην αντιτρομοκρατική προσπάθεια που ηγείται η Αμερική, αναφέρθηκε στην παροχή επιχειρησιακών διευκολύνσεων σε αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη από τη βάση στην Κρήτη, στον εντοπισμό υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικά δίκτυα, στη διερεύνηση περιπτώσεων «ξεπλύματος» παράνομου χρήματος, στην προσπάθεια αξιοποίησης των παραδοσιακά στενών σχέσεων της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες και - τέλος - στην προσπάθεια εδραίωσης και διεύρυνσης του διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας. Σε άλλη ερώτηση, αν η Ελλάδα αποτελεί μέλος αυτής της συμμαχίας και αν υφίστανται περιορισμοί στη συμμετοχή της, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε πως «η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε όλα τα είδη συνεργασίας με τις ΗΠΑ, με τις οποίες βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση».

Σε ερώτηση σχετικά με τα στοιχεία, που υπάρχουν για την εμπλοκή του Οσάμα Μπιν Λάντεν στις τρομοκρατικές επιθέσεις, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε πως οι αμερικανικές αρχές ενημέρωσαν σχετικά την Ελλάδα. Επισήμανε, ωστόσο, πως, σε κάθε περίπτωση, «το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για μια επίθεση εναντίον συμμάχου, που τυγχάνει της πλήρους αλληλεγγύης της Ελλάδας».

Σε άλλη ερώτηση, αν στη διάρκεια των συναντήσεών του με τους Αμερικανούς αξιωματούχους έγινε λόγος για την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που χαρακτήρισε την Ελλάδα σαν τον πιο αδύνατο κρίκο στην ευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και σαν τη δεύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο χώρα, μετά την Κολομβία, σε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι η εν λόγω έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι παλιά και πως οι εκθέσεις αυτές αλλάζουν κάθε χρόνο.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός, ότι, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, ένα ποσοστό 28% της κοινής γνώμης της χώρας αισθάνεται μεγάλη συμπάθεια για τα θύματα της επίθεσης, όμως ένα 21% θεωρεί πως οι ΗΠΑ «πληρώνουν τα λάθη τους», τόνισε πως «οι Ελληνες πολίτες είναι βαθύτατα συγκλονισμένοι από τις επιθέσεις και νιώθουν μεγάλη αλληλεγγύη προς τις ΗΠΑ».

Ηρθε ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής

Μέσα στις επόμενες μέρες, με την επίδοση των διαπιστευτηρίων του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εγκατασταθεί και τυπικά ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα.

Ο Τόμας Μίλερ, έφτασε χτες στην Ελλάδα και φρόντισε τις πρώτες του λέξεις επί ελληνικού εδάφους να τις πει στα ελληνικά, τα οποία γνωρίζει πολύ καλά, αφού έχει υπηρετήσει και στο παρελθόν στη χώρα μας. Ο Τ. Μίλερ, στις δηλώσεις του φρόντισε να υπογραμμίσει την «ταυτότητα απόψεων» που διέκρινε στις συναντήσεις Παπανδρέου - Πάουελ.

Ο νέος πρεσβευτής, τοποθέτησε την τρομοκρατία, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά στην κορυφή της ατζέντας του και σημείωσε ότι στο επίκεντρο των προσπαθειών του, θα είναι η αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά το τρομοκρατικό χτύπημα που δέχτηκε η χώρα του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ