Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
Διαφωνούν κατηγορηματικά με την απόφαση για τις διεθνείς εξελίξεις

Επιστολή των εκπροσώπων του ΚΚΕ στην πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τη διαφωνία τους τόσο ως προς το περιεχόμενο της απόφασης της Ελληνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), της σχετικής με τις διεθνείς εξελίξεις, όσο και με τον τρόπο που αυτή πάρθηκε, κατέθεσαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στην Επιτροπή, αποστέλλοντας επιστολή στην πρόεδρο με την οποία στοιχειοθετούν τις ενστάσεις τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα αποσπάσματα της απόφασης.

Η ΕΕΔΑ προτρέπει «τα αρμόδια όργανα της διεθνούς κοινότητας καθώς και όλες τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, να αναλάβουν κάθε αναγκαία δράση για τη σύλληψη και νόμιμη τιμωρία των ενόχων της τρομοκρατικής επίθεσης, αλλά και τη ριζική αντιμετώπιση των αιτίων που προκάλεσαν και προκαλούν γενικά το τρομοκρατικό φαινόμενο και την όξυνσή του». Υπενθυμίζει ότι η όποια δράση θα πρέπει «να μην παραβιάζει ούτε απειλεί τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Η επιστολή των εκπροσώπων του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Προς την κ. Α. Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου

Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Κυρία πρόεδρε,

Θεωρούμε ότι η κρισιμότητα των εξελίξεων, η ενεργοποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ και η δηλωμένη πρόθεση των ΗΠΑ να κηρύξουν τον πόλεμο για αόριστο χρονικό διάστημα κατά παντός - κατά τις ΗΠΑ - υπευθύνου, καθώς και η διακηρυγμένη πρόθεσή τους να παρέμβουν, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας σε μεγάλο και ακαθόριστο αριθμό χωρών και να μεταβάλλουν τα γεωπολιτικά δεδομένα επιβάλλει μια προσέγγιση που να λαμβάνει υπόψη της την επί θύραις έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων που πραγματικό στόχο θα έχουν τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής της Κασπίας και γύρω από αυτήν, καθώς και την προώθηση των ηγεμονικών σχεδίων των ΗΠΑ για την περιοχή της Ευρασίας και όχι μόνο. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ακόμη και το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων άφησε ανοιχτό ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντ. Ράμσφελντ.

Η προσέγγιση της ΕΕΔΑ δεν μπορεί να αγνοεί επίσης τη δηλωμένη θέση της κυβέρνησης για την εμπλοκή της Ελλάδας στους ΝΑΤΟικούς τυχοδιωκτισμούς. Η κυβέρνηση έφτασε μάλιστα στο σημείο να προσυπογράψει την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ, χωρίς να έχει στα χέρια της ούτε τα ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του πρώην συνεργάτη της CIA που ισχυρίζεται ότι διαθέτει η αμερικανική πλευρά.

Είναι φανερό ότι αυτές οι εξελίξεις θα αποβούν μοιραίες για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας, στην ΕΕ, στις ΗΠΑ, ίσως και σε όλο τον πλανήτη. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο, αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος των ανατροπών στα δημοκρατικά δικαιώματα που θα επέλθουν, αν υλοποιηθούν οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, συνδράμοντας έτσι τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ.

Η ΕΕΔΑ δεν μπορεί να αρκεστεί στην καταδίκη της τρομοκρατίας και στις γενικόλογες τοποθετήσεις που αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και την εξαπόλυση σειράς πολέμων, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, με πρόσχημα βέβαια την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά με αληθινό σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ισχυρών πολυεθνικών. Ο πόλεμος, η πείνα και η εξαθλίωση δεν μπορεί να είναι το μέλλον της ανθρωπότητας. Πρέπει όλοι να αντιδράσουμε. Αντίθετα με τις απαιτήσεις των καιρών, η απόφαση της ΕΕΔΑ αποτελεί ένα κείμενο που δεν μπορεί να ερμηνευτεί έτσι ώστε να νομιμοποιούνται τα σχέδια του ΝΑΤΟ που προαναφέρθηκαν.

Τέλος, η διαδικασία με την οποία ελήφθη η σχετική απόφαση της ΕΕΔΑ (χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση των μελών της ΕΕΔΑ επί του σχεδίου απόφασης ώστε να δοθεί η δυνατότητα υποβολής παρατηρήσεων) προκαλεί τη δικαιολογημένη διαφωνία μας.

Για τους λόγους αυτούς δηλώνουμε δημόσια και κατηγορηματικά τη διαφωνία μας με το κείμενο και ιδίως με τη διαδικασία μετατροπής του σε απόφαση.

Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος

Δημήτρης Καλτσώνης

εκπρόσωποι του ΚΚΕ στην ΕΕΔΑ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόθεση της Ευρώπης η κατάργησή του! (2003-05-07 00:00:00.0)
Χρειάζεται επαγρύπνηση από τους λαούς (2001-11-10 00:00:00.0)
Σε εγρήγορση κάθε δημοκράτης πολίτης (2001-09-27 00:00:00.0)
ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΛΙΜΑ για νέες επιθέσεις (2001-09-14 00:00:00.0)
Συμβουλές για βελτιώσεις στον «τρομονόμο» (2001-05-03 00:00:00.0)
«Τυφλή» μπροστά στον «τρομονόμο» (2001-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ