Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ο λαός θυμάται και θα ανταποδώσει

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).--

Με μαύρα γράμματα είναι χαραγμένες για πάντα στην ιστορία της Ρωσίας η 3η και 4η Οκτώβρη 1993 - οι μέρες της εκτέλεσης της σοβιετικής εξουσίας και του βομβαρδισμού του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ρωσίας και εκατοντάδων ειρηνικών άοπλων πολιτών. Αυτές τις μέρες όλα τα κόμματα και κινήματα της αντιπολίτευσης για όγδοη πλέον φορά πραγματοποίησαν πορείες, συγκεντρώσεις και πικετοφορίες στη μνήμη των συναγωνιστών που έπεσαν σε εκείνο τον αγώνα.

Στο Οστάσνκινο συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι ρωσικών κομμουνιστικών κομμάτων, της «Εργαζόμενης Ρωσίας», της Ενωσης Γυναικών Ρωσίας, των κοζάκικων οργανώσεων. Πορεύτηκαν με τα συνθήματα: «Δε θα ξεχάσουμε, δε θα συγχωρέσουμε!», «Η Ρωσία θυμάται και θα ανταποδώσει!». Στον τόπο του χαμού των ανθρώπων κατατέθηκαν στεφάνια και λουλούδια. Στις 4 Οκτώβρη 2001 εκπρόσωποι του ΚΕΚΡ, του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ενωσης Ρωσίας και Λευκορωσίας, του Επαναστατικού Κόμματος Κομμουνιστών, του κινήματος «Για την προστασία του παιδιού», της Ενωσης Σοβιετικών Αξιωματικών και άλλων οργανώσεων, που πριν από 8 χρόνια αντιστάθηκαν στο καθεστώς του Μπορίς Γέλτσιν, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης, έδρα τότε του Ανώτατο Σοβιέτ της ΣΟΣΔ Ρωσίας και φρούριο της αντίστασης στο γελτσινικό πραξικόπημα. Οι διαδηλωτές κρατούσαν κόκκινες σημαίες και πορτρέτα των νεκρών υπερασπιστών της σοβιετικής εξουσίας. Σ' ένα τεράστιο πλακάτ αναγράφονταν το σύνθημα: «Οχι συγχώρεση στους δημίους!» Οι συγκεντρωμένοι σχημάτισαν ζωντανή αλυσίδα γύρω από το κτίριο της κυβέρνησης Κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών.

Την ίδια ώρα στο σταθμό του μετρό «1905» εκδήλωση μνήμης πραγματοποίησαν το ΚΚΡΟ και η Λαϊκοπατριωτική Ενωση Ρωσίας. Η εκδήλωση αυτή όμως έχει μια ιδιαιτερότητα, διότι αποτελεί την έναρξη της Πανρωσικής κινητοποίησης διαμαρτυρίας. Γι' αυτό και στη συγκέντρωση κυριάρχησαν τα συνθήματα: «Οχι συγχώρεση στους δημίους!», «Εξω οι γελτσινικοί από τη γη μας!», «Να παραιτηθεί η αντιλαϊκή κυβέρνηση!», «Οχι στην καταστροφή της Ρωσίας!», «Οχι στο ξεπούλημα της γης!», «Οχι στον υποδουλωτικό Κώδικα Εργασίας!». Μετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησε πορεία στο Λαϊκό Μνημείο των πεσόντων στα τραγικά γεγονότα του Οκτώβρη 1993, κοντά στο Σπίτι των Σοβιέτ της ΣΟΣΔ Ρωσίας, όπου έγινε λαϊκό μνημόσυνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ