Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
Στο στόχαστρο οι λαοί
Θανατηφόρος ιός αποδεκατίζει τους πρόσφυγες;

Αφγανοί πρόσφυγες στο Πακιστάν

Associated Press

Αφγανοί πρόσφυγες στο Πακιστάν
ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η μεγαλύτερη έκρηξη που έχει καταγραφεί στην ιστορία μιας εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας, με ιδιαίτερα ισχυρή μεταδοτικότητα που προκαλεί αιμορραγία μέχρι θανάτου, επιβεβαιώθηκε χθες ότι έχει προσβάλει δεκάδες Αφγανούς πρόσφυγες, που στοιβάζονται στα σύνορα με το Πακιστάν, όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τουλάχιστον 75 άνθρωποι έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό και 8 έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ μεταφέρεται επίσης ότι στην πόλη Κέτα κοντά στα πακιστανοαφγανικά σύνορα, στήθηκε τμήμα απομόνωσης που περιφράσσεται από αγκαθωτό σύρμα και ήδη προγραμματίζεται να απευθυνθεί διεθνής έκκληση για βοήθεια.

Τα ιατρικά στοιχεία συνηγορούν στο ότι η έκρηξη του αιμορραγικού πυρετού του Κονγκό και της Κριμαίας (Crimean - Congo Haemorrhagic Fever - CCHF), που προέρχεται μέσα από το ίδιο το Αφγανιστάν, αυξάνει ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες και τους φόβους για μία πιθανή επιδημία εντός της αφγανικής χώρας, την οποία ενδέχεται να διασπείρουν οι πρόσφυγες που κατευθύνονται και στοιβάζονται στα σύνορα, αλλά και ήδη έχουν εισέλθει μέσα στο Πακιστάν. Ο ιός CCHF έχει ανάλογα συμπτώματα, αλλά και αποτελέσματα με τον ιό Εμπολα, ενώ και οι δύο ιοί καταστρέφουν τις αρτηρίες, τις φλέβες και όλα τα κύτταρα του αίματος, που οδηγούν σταδιακά στην καταστροφή όλων των ζωτικών οργάνων. Οπως ακριβώς ένας γιατρός στο νοσοκομείο Φατίμα Τζινάι Τσεστ τόνισε, ένας ασθενής που έχει προσβληθεί από αιμορραγικό πυρετό «κυριολεκτικά λιώνει μπροστά στα μάτια σου», ενώ ακόμη πιο δυσοίωνα ο δρ. Ακλάχ Χουσεΐν, διευθυντής του νοσοκομείου, συμπληρώνει ότι «τα πρώτα κρούσματα παρατηρήθηκαν τον Ιούνιο. Υπήρξε ένας αριθμός θανάτων, αλλά αρχικά δε γνωρίζαμε ποια ήταν η αιτία». Ενας μεγάλος αριθμός δειγμάτων αίματος έχει ήδη αποσταλεί στο Κέντρο Ερευνών Επιδημιολογίας του Πακιστάν, καθώς και στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας της Νοτίου Αφρικής, στο Γιοχάνεσμπουργκ, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα των πρώτων αιματολογικών αναλύσεων.

Η πρώτη καταγραφή κρούσματος της ασθένειας ήταν ανάμεσα σε Ρώσους στρατιώτες στη χερσόνησο της Κριμαίας, το 1944, καθώς και σε κατοίκους του χωριού Κισανγκάνι στο Κογκό το 1956, αλλά μόλις το 1969 οι επιστήμονες μπόρεσαν να απομονώσουν τον ιό, που πιστεύεται ότι μεταφέρεται με τα ζώα. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που έχουν καταγραφεί τόσα πολλά κρούσματα και ήδη οι αρχές του Πακιστάν έχουν απευθυνθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για επιπρόσθετα εφόδια - όπως πλάσμα αίματος και λευκά αιμοσφαίρια για τις αναγκαίες μεταγγίσεις - ούτως ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην έκρηξη της ασθένειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ