ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
«Ανάπτυξη» χωρίς αντίκρισμα για τους σπουδαστές

Συζητήσεις για «μετονομασίες» κι αποφάσεις για «ίδρυση νέων» τμημάτων και σχολών τα επόμενα χρόνια γίνονται στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ενώ εκρηκτική είναι η κατάσταση, γενικά στα ΤΕΙ, εξαιτίας της υποβάθμισης των σπουδών και των πτυχίων από τη μέχρι τώρα πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη του ΣΥΝ.

Αυτήν την περίοδο σε εξέλιξη είναι συζητήσεις για «μετονομασίες», για αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ίδρυση νέων τμημάτων και σχολών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας δήλωσε στο «Ρ» ότι πρόκειται να φτιαχτούν δύο νέα Τμήματα στα Γρεβενά (Logistics, Σχεδιασμού και Διαχείρισης Πληροφοριακών Συστημάτων, από το 2009), με την προοπτική να φτιαχτεί Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία. Ενα νέο Τμήμα Μαιευτικής στην Πτολεμαΐδα (από το 2009) και ένα Τμήμα Εργοθεραπείας (από το 2010) στην Κοζάνη, με την προοπτική να φτιαχτεί Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας. Επίσης, έχουν εγκριθεί για ίδρυση δύο νέα τμήματα Τεχνολογικών Εφαρμογών (Εργων Υποδομής, Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων) στην Κοζάνη. Επίσης, έχουν παρθεί αποφάσεις για ίδρυση δύο μεταπτυχιακών, με δίδακτρα, σε συνεργασία του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πολυτεχνείο της Βαρκελώνης αντίστοιχα. Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και σπουδαστές του ΤΕΙ, συζητιέται η «μετονομασία» τμημάτων του ΤΕΙ.

Οπως υπογράμμισαν σπουδαστές του ΤΕΙ στο «Ρ», τα Τμήματα «Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος», «Τεχνολογίας και Αντιρρύπανσης», που συζητιέται να μετονομαστούν, δεν είχαν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους και για τα νέα τμήματα. Με την ευκαιρία σημειώνεται ότι τα νέα τμήματα που προκύπτουν από την ανακατάταξη αυτή δεν έχουν ακόμα ούτε υποδομές, ούτε σαφή αντικείμενα, ούτε επαγγελματικά δικαιώματα. Οπως μας είπε ο πρόεδρος του ΤΕΙ, υπάρχει ο σχεδιασμός για να γίνουν αυτά στο μέλλον.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, σημειώνουν - σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των ΤΕΙ - ότι το αβέβαιο και ανύπαρκτο πολλές φορές επαγγελματικό μέλλον των πτυχιούχων και η επιχειρηματική λειτουργία των ΤΕΙ - ΑΕΙ, που επίκειται με το νέο νόμο - πλαίσιο, δεν πρέπει να αφήσουν αδιάφορους τους σπουδαστές των ΤΕΙ. «Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται στους σχεδιασμούς της ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας», σημειώνουν και υπογραμμίζουν τις ευθύνες των ηγεσιών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και τη στήριξη της αντιεκπαιδευτικής τους πολιτικής από το ΣΥΝ, καθώς «ιδρύουν νέα τμήματα στα ΤΕΙ χωρίς τεκμηρίωση και κάτω από την πίεση τοπικών παραγόντων για τόνωση δήθεν της τοπικής αγοράς κλπ. Αντίστοιχα, οι δυνάμεις τους στα ΤΕΙ - ΑΕΙ (ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΑΡΡΕΝ) κάνουν ό,τι μπορούν για να περάσουν τα μέτρα στις σχολές όσο πιο ανώδυνα γίνεται».

«Κανένα παιδί εργατικής λαϊκής οικογένειας δεν έχει λόγο να δώσει συγχωροχάρτι στις πολιτικές που οδήγησαν τα ΑΕΙ - ΤΕΙ σε αυτήν την κατάσταση», υπογραμμίζουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Και καλούν σε αγώνα για να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, το δυνάμωμα της ΚΝΕ και την υπερψήφιση των ΠΚΣ, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Σύσκεψη για την Ειδική Αγωγή

Συνεχίζονται οι περιοδείες σε ειδικά σχολεία

Πλατιά σύσκεψη με θέμα «Ειδική Αγωγή, ώρα μηδέν, η αναγκαιότητα της συνολικής ταξικής αντεπίθεσης» διοργανώνει την Πέμπτη 17 του Απρίλη το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και καλεί σε συμμετοχή τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, της Ειδικής Αγωγής, το ειδικό, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής, τους Συλλόγους του κινήματος των ΑμεΑ, τα ΔΣ των Διδασκαλικών Συλλόγων, των ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου (απέναντι από τον τερματικό σταθμό του μετρό, Αγ. Αντωνίου) στις 7 το απόγευμα. Εισηγητές θα είναι η Σ. Λυμπερογιάννη - Λαμπροπούλου, ειδική νηπιαγωγός, και ο Γ. Ηρακλέους, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Στη Θεσσαλονίκη

Εικόνα ντροπής για την πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και για το κοινωνικό σύστημα φανερώνει το γεγονός ότι λιγότερο από το 10% του συνολικού μαθητικού δυναμικού της χώρας που χρειάζεται «ειδική εκπαίδευση» παρακολουθεί κάποια μορφή πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ειδικές τάξεις ή σχολεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των παιδιών που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες βρίσκονται ή στα σπίτια τους ή εγκαταλειμμένα σε κάποιες τάξεις των κοινών σχολείων, ή στους δρόμους της επαιτείας σαν αντικείμενο εκμετάλλευσης, σπρώχνοντας το χρόνο και βιώνοντας τα προσωπικά και κοινωνικά τους αδιέξοδα.

Αυτό τονίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Παρουσιάζοντας ο Γιώργος Ηρακλέους τις πρώτες εκτιμήσεις και θέσεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για το σχετικό νομοσχέδιο, τόνισε ότι αυτό, στην ουσία, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αλλά το επιδεινώνει με περισσή υποκρισία. «Η διακήρυξη για υποχρεωτικότητα είναι εμπαιγμός και υποκρισία, σημείωσε. Ο υποχρεωτικός χαρακτήρας, όπως τον εννοούν η κυρίαρχη πολιτική και η κυβέρνηση, θα οδηγήσει περισσότερα ΑμεΑ, από αυτά βέβαια που έχουν τη δυνατότητα, στην αγκαλιά των ιδιωτικών κέντρων και τα πιο πολλά φτωχά παιδιά στα κοινά σχολεία, στα οποία ήδη πολλαπλασιάζονται τα τμήματα ένταξης με καταιγιστικούς ρυθμούς, χωρίς καμία υποδομή, πρόγραμμα, προσωπικό, ειδικό, γενικό σχεδιασμό και χρηματοδότηση. Γι' αυτό λέμε ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί».

Στην εισήγησή της για τα ειδικά σχολεία της Θεσσαλονίκης, η Γιώτα Βαρβαρίγου αναφέρθηκε στο μικρό αριθμό τους, στην ελλιπέστατη χρηματοδότησή τους, στο οξύ κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και στην έλλειψη προσωπικού. Επίσης, εισήγηση έκανε η Βαγγελιώ Μαγαλιού, δασκάλα Ειδικής Αγωγής, με θέμα: «Ας μη μιλήσουμε για αδικία, ας μιλήσουμε για ντροπή».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ
Για την αναγνώριση των ΚΕΣ...

Ακόμα και χωρίς αναθεώρηση του άρθρου 16, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναγνωρίσει ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας και μάλιστα... του χειρίστου είδους, ενσωματώνοντας στην ελληνική νομοθεσία την αναθεωρημένη οδηγία της ΕΕ για την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια. Ετσι θα εξασφαλίσει πελατεία στους κολεγιάρχες - εμπόρους της γνώσης, θα διευρύνει την πολιτική αποθέωσης της ιδιωτικής εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης για λίγους, για όσους μπορεί ν' αντέξει το πορτοφόλι τους...

Οι συνέπειες για τα δημόσια πανεπιστήμια και (περισσότερο ακόμα) για τα ΤΕΙ θα είναι δραματικές: Νέο χτύπημα στην επαγγελματική και εργασιακή προοπτική των αποφοίτων, καθώς από την «πληθώρα» που θα προκύψει και με δεδομένη την επιδίωξη των εργοδοτών για φτηνούς και ευέλικτους εργαζομένους τα δικαιώματα όλων θα εξισωθούν προς τα κάτω! Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα δεχτούν πίεση να παραμερίσουν την επιστημονική μόρφωση και να στραφούν προς την κατάρτιση, σε ταχύρυθμες σπουδές αποσπασματικών γνώσεων και ψευτοδεξιοτήτων.

Η ΔΑΠ διαφημίζει αυτή την εξέλιξη στις σχολές και επιτίθεται σε όσους αγνοούν «τα οφέλη και τις υποχρεώσεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»! Με άλλα λόγια, καταγγέλλει όποιον δε δηλώνει δουλική υποταγή στα ιερά και τα όσια των μονοπωλίων της ΕΕ, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων τα δικαιώματα των φοιτητών και την επιστημονική υπόσταση των ανώτατων ιδρυμάτων στη χώρας μας. Χρησιμοποιεί το ψευτοεπιχείρημα ότι δήθεν θα θεσπιστούν και «αυστηρά κριτήρια» για τον έλεγχο των ΚΕΣ, λες και πρέπει να αναγνωριστούν πρώτα για να ελεγχθούν. Αν ήθελε η κυβέρνηση θα μπορούσε να κλείσει όλα αυτά τα παραμάγαζα και να τελειώνει η υπόθεση. Οσο για το ενδιαφέρον τους για τα παιδιά που φοιτούν στα ΚΕΣ είναι άκρως υποκριτικό, αφού η αναγνώριση σε τίποτα δε θα τους ωφελήσει όταν συνολικά τα εργασιακά δικαιώματα (και τα δικά τους και των αποφοίτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ) πάρουν την κατρακύλα...

Η ΠΑΣΠ λέει «όχι στην αναγνώριση των πτυχίων των ΚΕΣ ως ισότιμα των ΑΕΙ και ΤΕΙ». Μα και η κυβέρνηση δε σκοπεύει να εξισώσει τα πτυχία, αλλά να παραχωρήσει επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των ΚΕΣ αντίστοιχα με αυτών των αποφοίτων ΑΕΙ. Σ' αυτό μάλλον δεν έχει αντίρρηση η ΠΑΣΠ. Εξάλλου ο Γ. Παπανδρέου έχει δηλώσει πολλάκις ότι στη χώρα μας λειτουργούν ήδη 200 ιδιωτικά πανεπιστήμια και το ζήτημα είναι να τα ελέγξουμε (όχι να τα κλείσουμε). Δηλαδή τα αναγνώρισε ήδη!

ΔΙΚΤΥΟ και ΕΑΑΚ με τις προτάσεις τους, οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα που θα φέρει η αναγνώριση των ΚΕΣ, στο χτύπημα της εργασιακής προοπτικής των αποφοίτων. Το ΔΙΚΤΥΟ προτείνει ως φάρμακο την «ελεύθερη πρόσβαση», δηλαδή να μπαίνουν όλοι στα ΑΕΙ, να γίνεται τα ταξικό «ξεσκαρτάρισμα» εντός των ΑΕΙ και για την πληθώρα των αποφοίτων να ...αποφασίζει η αγορά ποιος, με ποιους όρους και για πόσο θα εργάζεται! Η ΕΑΑΚ ζητάει πτυχία χωρίς επιστημονική ειδίκευση, άρα το κενό της επιστημονικής ειδίκευσης θα το καλύπτει η αγορά, της οποίας έρμαια θα είναι οι ανειδίκευτοι απόφοιτοι...

Ειδικά για το ΔΙΚΤΥΟ, έχει σημασία ότι δε ζητάει την κατάργηση των ΚΕΣ. Είναι νωπές εξάλλου οι μνήμες από τότε που ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε στο ευρωκοινοβούλιο την αναγνώρισή τους...

ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΡΑΣ
Εμπιστεύτηκαν την ΠΚΣ

Πρώτη και αυτοδύναμη αναδείχτηκε η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας στις προχτεσινές εκλογές στο Σύλλογο Φοιτητών Εστίας Πάτρας, με ποσοστό 89,3%. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι δυνάμεις ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ - ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΝ) τα προηγούμενα χρόνια κατέβαιναν σε κοινό ψηφοδέλτιο σε μια αντιΠΚΣ ενότητα. Φέτος, προσπάθησαν να υπονομεύσουν το σύλλογο, σαμπόταραν ανοιχτά τις εκλογές και καλούσαν σε αποχή και άκυρο προσπαθώντας ουσιαστικά να διαλύσουν τον ίδιο το σύλλογο. Για άλλη μια φορά οι φοιτητές τους γύρισαν την πλάτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ