Σάββατο 5 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2008
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
«Ανάπτυξη» χωρίς αντίκρισμα για τους σπουδαστές

Συζητήσεις για «μετονομασίες» κι αποφάσεις για «ίδρυση νέων» τμημάτων και σχολών τα επόμενα χρόνια γίνονται στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ενώ εκρηκτική είναι η κατάσταση, γενικά στα ΤΕΙ, εξαιτίας της υποβάθμισης των σπουδών και των πτυχίων από τη μέχρι τώρα πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη του ΣΥΝ.

Αυτήν την περίοδο σε εξέλιξη είναι συζητήσεις για «μετονομασίες», για αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ίδρυση νέων τμημάτων και σχολών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας δήλωσε στο «Ρ» ότι πρόκειται να φτιαχτούν δύο νέα Τμήματα στα Γρεβενά (Logistics, Σχεδιασμού και Διαχείρισης Πληροφοριακών Συστημάτων, από το 2009), με την προοπτική να φτιαχτεί Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία. Ενα νέο Τμήμα Μαιευτικής στην Πτολεμαΐδα (από το 2009) και ένα Τμήμα Εργοθεραπείας (από το 2010) στην Κοζάνη, με την προοπτική να φτιαχτεί Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας. Επίσης, έχουν εγκριθεί για ίδρυση δύο νέα τμήματα Τεχνολογικών Εφαρμογών (Εργων Υποδομής, Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων) στην Κοζάνη. Επίσης, έχουν παρθεί αποφάσεις για ίδρυση δύο μεταπτυχιακών, με δίδακτρα, σε συνεργασία του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πολυτεχνείο της Βαρκελώνης αντίστοιχα. Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και σπουδαστές του ΤΕΙ, συζητιέται η «μετονομασία» τμημάτων του ΤΕΙ.

Οπως υπογράμμισαν σπουδαστές του ΤΕΙ στο «Ρ», τα Τμήματα «Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος», «Τεχνολογίας και Αντιρρύπανσης», που συζητιέται να μετονομαστούν, δεν είχαν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους και για τα νέα τμήματα. Με την ευκαιρία σημειώνεται ότι τα νέα τμήματα που προκύπτουν από την ανακατάταξη αυτή δεν έχουν ακόμα ούτε υποδομές, ούτε σαφή αντικείμενα, ούτε επαγγελματικά δικαιώματα. Οπως μας είπε ο πρόεδρος του ΤΕΙ, υπάρχει ο σχεδιασμός για να γίνουν αυτά στο μέλλον.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, σημειώνουν - σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των ΤΕΙ - ότι το αβέβαιο και ανύπαρκτο πολλές φορές επαγγελματικό μέλλον των πτυχιούχων και η επιχειρηματική λειτουργία των ΤΕΙ - ΑΕΙ, που επίκειται με το νέο νόμο - πλαίσιο, δεν πρέπει να αφήσουν αδιάφορους τους σπουδαστές των ΤΕΙ. «Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται στους σχεδιασμούς της ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας», σημειώνουν και υπογραμμίζουν τις ευθύνες των ηγεσιών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και τη στήριξη της αντιεκπαιδευτικής τους πολιτικής από το ΣΥΝ, καθώς «ιδρύουν νέα τμήματα στα ΤΕΙ χωρίς τεκμηρίωση και κάτω από την πίεση τοπικών παραγόντων για τόνωση δήθεν της τοπικής αγοράς κλπ. Αντίστοιχα, οι δυνάμεις τους στα ΤΕΙ - ΑΕΙ (ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΑΡΡΕΝ) κάνουν ό,τι μπορούν για να περάσουν τα μέτρα στις σχολές όσο πιο ανώδυνα γίνεται».

«Κανένα παιδί εργατικής λαϊκής οικογένειας δεν έχει λόγο να δώσει συγχωροχάρτι στις πολιτικές που οδήγησαν τα ΑΕΙ - ΤΕΙ σε αυτήν την κατάσταση», υπογραμμίζουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Και καλούν σε αγώνα για να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, το δυνάμωμα της ΚΝΕ και την υπερψήφιση των ΠΚΣ, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη(2018-02-23 00:00:00.0)
Πανελλαδικό διήμερο δράσης(2015-03-24 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά»(2013-03-13 00:00:00.0)
Οργανωμένο σχέδιο τραμπουκισμών στην ίδια γραμμή με την κυβέρνηση(2011-09-17 00:00:00.0)
Θα σας φτιάξουμε πανεπιστήμιο!(2008-10-07 00:00:00.0)
Τεράστια προβλήματα λόγω υποχρηματοδότησης(2004-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ