ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η διαμάχη παραμένει

ΑΓΚΥΡΑ.-- Η «ισλαμοδημοκρατική» παράταξη (ΑΚ) διαμήνυσε χτες ότι θα συνεχίσει την προσπάθειά της να εκλέξει πρόεδρο τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, παρά τις απειλές παρέμβασης από τους στρατηγούς και παρά την αμφιλεγόμενη (στην καλύτερη περίπτωση) απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου ότι ο πρώτος γύρος ήταν άκυρος, διότι δεν παρίσταντο στην εθνοσυνέλευση 367 βουλευτές. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αμπντουλατίφ Σενέρ είπε ότι το ΑΚ επιχειρεί να συγκεντρώσει υποστήριξη (από τα κόμματα της Μητέρας Πατρίδας και του Ορθού Δρόμου) ώστε να εκλεγεί ο Γκιουλ πρόεδρος την Κυριακή. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό στους τρεις γύρους ψηφοφορίας, στο θώκο θα παραμείνει ο σημερινός (πρώην ανώτατος δικαστής), ο Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ.

Την Πέμπτη, 10.000 οπαδοί του «κοσμικού» χαρακτήρα του κράτους διαδήλωσαν εκ νέου στα Αδανα κατά της υποψηφιότητας Γκιουλ και απαιτώντας ακόμη την αποπομπή του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αντίθετα με όσα συνέβησαν την Πρωτομαγιά, δεν άνοιξε μύτη - γεγονός που, από μόνο του, λέει πολλά.

Στο μεταξύ οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών (22α Ιουλίου, έναντι της 4ης Νοεμβρίου), ενώ μειώθηκε το ηλικιακό όριο όσον αφορά το εκλέγεσθαι (στα 25 από τα 30 έτη) και πέρασε, ακόμη, ένα μέτρο που θα εμποδίζει τα κουρδικά κόμματα να κατεβάζουν ανεξάρτητους υποψηφίους. Το όριο του 10% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή παρέμεινε, πάντως, εκτός συζήτησης, όπως και ο τουρκικός ποινικός κώδικας, αν και τέθηκαν - χωρίς να υπάρξει συμφωνία - ζητήματα όπως η μείωση της θητείας της εθνοσυνέλευσης στα 4 από τα 5 χρόνια, του προέδρου στα 5 από τα επτά, η αύξηση των θητειών του προέδρου σε δύο και ο τρόπος εκλογής του προέδρου σε άμεσο, από το λαό (έναντι της σημερινής διαδικασίας ανάδειξης προέδρου από τη βουλή).

Κατά τα λοιπά: Χτες ο πρωθυπουργός Ερντογάν είχε συνάντηση με τον Α/ΓΕΕΘΑ του τουρκικού στρατού στρατηγό Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, σε μια προσπάθεια «συνεννόησης» που έμοιαζε καταδικασμένη σε αποτυχία, ενώ δικαστήριο άσκησε δίωξη εναντίον του πρωθυπουργού (!) διότι αναφέρθηκε στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου με τη φράση «σφαίρα κατά της δημοκρατίας», για προσβολή των θεσμών.

Στο μεταξύ, το Πατριωτικό Μέτωπο, η οργάνωση που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚ Τουρκίας, άρχισε μια «Πορεία Ανεξαρτησίας από την Ιστανμπούλ στην Αγκυρα», αφιερωμένη στον εκτελεσθέντα ηγέτη του φοιτητικού κινήματος, Ντενίζ Γκεζμίς, με συμμετοχή πολλών φοιτητών. Την ίδια στιγμή το ΚΚ Τουρκίας θέτει θέμα παραίτησης του νομάρχη της Κωνσταντινούπολης για τη βάναυση καταστολή της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης την Τρίτη.

Παρέμβαση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο της ΕΕ ζήτησε την καταδίκη των γεγονότων αυτών, καθώς και την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων (ήδη έχουν απελευθερωθεί όλοι).

ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στην τελική ευθεία

Προβάδισμα Σαρκοζί σε μια εκλογή που ο γαλλικός λαός είναι εγκλωβισμένος στη λογική της διαχείρισης

Αύριο προσέρχονται και πάλι στις κάλπες οι Γάλλοι

Associated Press

Αύριο προσέρχονται και πάλι στις κάλπες οι Γάλλοι
ΠΑΡΙΣΙ.-

Στην τελική ευθεία για την κάλπη του β΄ γύρου των προεδρικών εκλογών βρίσκονται οι δύο μονομάχοι, ανεβάζοντας τους τόνους και ανταλλάσσοντας επιθέσεις, για να κρύψουν τη συμφωνία τους στα κύρια και να προβάλουν τις «αποκλίσεις» τους στη διαχείριση. Οπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, η διαφορά μεταξύ τους μπορεί να αυξάνεται υπέρ του Σαρκοζί, αλλά σταθερό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων που αγγίζει το 30%.

Ο Νικολά Σαρκοζί, στις τελευταίες του εμφανίσεις, επανήλθε στο επιχείρημά του ότι «η Γαλλία δεν πρέπει να ντρέπεται για την ιστορία της γιατί δεν εφηύρε, όπως άλλοι λαοί, την τελική λύση, ούτε καταπίεσε άλλους λαούς». Ο ισχυρισμός αυτός έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στη χώρα, τόσο γιατί αποτελεί ευθεία αρνητική αναφορά στη Γερμανία, αλλά κυρίως γιατί «ξεχνά» το αποικιοκρατικό παρελθόν της Γαλλίας, του οποίου αντανάκλαση ως ένα βαθμό είναι και η κατάσταση στα σημερινά γκέτο των προαστίων.

Από την άλλη, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ χαρακτήρισε «επικίνδυνη για τη χώρα» την πιθανότητα εκλογής Σαρκοζί, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει κλιμάκωση της έντασης και βίας καθώς κηρύσσει μια πολιτική του διχασμού». Τα λόγια της Ρουαγιάλ ουσιαστικά αναφέρονται στα υποβαθμισμένα προάστια και ιδιαίτερα στα γκέτο, όπου η νεολαία εικάζεται ότι θα ψηφίσει μαζικά Ρουαγιάλ, μόνο και μόνο εξαιτίας του μίσους απέναντι στον Σαρκοζί και την πολιτική αυστηρής καταστολής που εφάρμοσε εναντίον της κατά τη διάρκεια των ταραχών του Νοέμβρη του 2005.

Μπορεί η Ρουαγιάλ να αξιοποίησε «τρομολαγνικά» και ψηφοθηρικά την κατάσταση στα γκέτο, εντούτοις οι γαλλικές αρχές, όντως, λαμβάνουν έκτακτα μέτρα. Οι άδειες όλων των αστυνομικών που υπηρετούν σε «ευαίσθητες» περιοχές έχουν ανακληθεί ενόψει των εκλογών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν επεισόδια που θα ξεσπάσουν αν εκλεγεί ο Σαρκοζί. Εντούτοις, οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η ένταση δε θα ξεσπάσει κατευθείαν, αλλά σταδιακά μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

ΣΕΡΒΙΑ
«Ναυάγησαν» τα παζάρια για κυβέρνηση συνασπισμού

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- «Προεκλογικά» αρχίζει να μυρίζει η ατμόσφαιρα στη Σερβία μετά και απ' το χτεσινό ναυάγιο των διαβουλεύσεων ανάμεσα στα τρία κόμματα του παρόντος απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού. Ανώτατα στελέχη του «Δημοκρατικού Κόμματος» (του προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς), του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας» του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα και του λεγόμενου κόμματος των οικονομολόγων «G-17+» δεν μπόρεσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους όχι γιατί διαφέρουν σε ουσιαστικά πολιτικά ζητήματα, αλλά γιατί δεν τα βρήκαν στο μοίρασμα «κρίσιμων» υπουργείων. Οπως το υπουργείο Συγκοινωνιών (ενόψει μεγάλων οδικών έργων...), το υπουργείο Εσωτερικών και η ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας («ΒΙΑ»). Το κόμμα του πρωθυπουργού Κοστούνιτσα επέμεινε μέχρις εσχάτων να διατηρήσει τα παραπάνω υπουργεία και την ηγεσία της «ΒΙΑ», κάτι που βρήκε αντίθετο το κόμμα του προέδρου Τάντιτς, καθώς υποστήριξε ότι δεν μπορεί το ίδιο κόμμα να διαθέτει και υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών...

Εάν πάντως δεν καρποφορήσουν τα παζάρια μεταξύ των παραπάνω φιλοδυτικών κομμάτων έως τις 14 του μήνα (περίπου τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές του Γενάρη), τότε όλοι προβλέπουν μία νέα προσφυγή των Σέρβων πολιτών στις κάλπες με πιθανότερο κερδισμένο το αντιπολιτευόμενο Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα...

Συμπαράσταση στους Τούρκους αγωνιστές

Οι Κομματικές Οργανώσεις Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ διοργανώνουν συγκέντρωση αύριο στις 6.30 μ.μ. στην Κομοτηνή

Συγκέντρωση συμπαράστασης στον αγωνιζόμενο τουρκικό λαό, οργανώνουν αύριο Κυριακή 6 Μάη οι Κομματικές Οργανώσεις Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Θα ακολουθήσει πορεία προς το τούρκικο προξενείο όπου θα επιδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας προς την τουρκική κυβέρνηση.

Με ανακοίνωσή τους οι ΚΟ της περιοχής εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο ΚΚ Τουρκίας, στο Πατριωτικό Μέτωπο και στα ταξικά συνδικάτα που διοργάνωσαν τη συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ, που χτυπήθηκε από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Και απαιτούν από την τουρκική κυβέρνηση να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι οι συλληφθέντες, να αναγνωριστεί η ουσιαστικά νόμιμη και απρόσκοπτη δράση του ΚΚ Τουρκίας και του Πατριωτικού Μετώπου.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ο Σεϊντίου βλέπει «ανεξαρτησία» έτσι κι αλλιώς...

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Με τις «πλάτες» των ΗΠΑ και της ΕΕ υπαινίχθηκε χτες, εμμέσως πλην σαφώς, ο πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών πως θα επιτευχθεί η «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου. Οπως είπε χτες ο Φατμίρ Σεϊντίου μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Αμυνας στην Πρίστινα, «ακόμη και εάν η Ρωσία ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.... το Κόσσοβο και πάλι θα ανεξαρτητοποιηθεί, θα έχει διεθνή στήριξη και θα αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα».

Το ίδιο 24ωρο, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Φραντζ Γιόζεφ Γιουνγκ δήλωσε πως διέκρινε θετικά σημάδια από την προχτεσινή συνάντηση της Ομάδας Επαφής στο Λονδίνο. Ανέφερε ως θέση του Βερολίνου πως «θα ήταν λάθος προς το παρόν μία μονομερής διακήρυξη ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου. Συνέστησε έτσι υπομονή μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΣΑ) μέσα στο μήνα, ισχυριζόμενος πως δεν αποκλείεται να καταληχτεί ένα κοινό σχέδιο απόφασης...

Αντίθετα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Βλαντίμιρ Τίτοβ προτίμησε να επισημάνει τη ρωσική πρόταση στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής του Λονδίνου περί «καθολικής εξέτασης» της απόφασης 1244 (εκδόθηκε μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του '99 και αναφέρεται στα σερβικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο). Επανέλαβε την πρόταση της Μόσχας για επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα.

Στο άλλο άκρο κινήθηκαν οι Αμερικανοί. Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετέφεραν τα εξής ως εντύπωση του υφυπουργού Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς από τη συνάντηση του Λονδίνου: «Οι διαφορές με τους Ρώσους πάνω στο Κοσσυφοπέδιο μπορούν να γεφυρωθούν». Οι ίδιοι δε διευκρίνισαν εάν μ' αυτήν τη δήλωση εννοούσαν πως υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ