Σάββατο 5 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η διαμάχη παραμένει

ΑΓΚΥΡΑ.-- Η «ισλαμοδημοκρατική» παράταξη (ΑΚ) διαμήνυσε χτες ότι θα συνεχίσει την προσπάθειά της να εκλέξει πρόεδρο τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, παρά τις απειλές παρέμβασης από τους στρατηγούς και παρά την αμφιλεγόμενη (στην καλύτερη περίπτωση) απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου ότι ο πρώτος γύρος ήταν άκυρος, διότι δεν παρίσταντο στην εθνοσυνέλευση 367 βουλευτές. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αμπντουλατίφ Σενέρ είπε ότι το ΑΚ επιχειρεί να συγκεντρώσει υποστήριξη (από τα κόμματα της Μητέρας Πατρίδας και του Ορθού Δρόμου) ώστε να εκλεγεί ο Γκιουλ πρόεδρος την Κυριακή. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό στους τρεις γύρους ψηφοφορίας, στο θώκο θα παραμείνει ο σημερινός (πρώην ανώτατος δικαστής), ο Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ.

Την Πέμπτη, 10.000 οπαδοί του «κοσμικού» χαρακτήρα του κράτους διαδήλωσαν εκ νέου στα Αδανα κατά της υποψηφιότητας Γκιουλ και απαιτώντας ακόμη την αποπομπή του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αντίθετα με όσα συνέβησαν την Πρωτομαγιά, δεν άνοιξε μύτη - γεγονός που, από μόνο του, λέει πολλά.

Στο μεταξύ οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών (22α Ιουλίου, έναντι της 4ης Νοεμβρίου), ενώ μειώθηκε το ηλικιακό όριο όσον αφορά το εκλέγεσθαι (στα 25 από τα 30 έτη) και πέρασε, ακόμη, ένα μέτρο που θα εμποδίζει τα κουρδικά κόμματα να κατεβάζουν ανεξάρτητους υποψηφίους. Το όριο του 10% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή παρέμεινε, πάντως, εκτός συζήτησης, όπως και ο τουρκικός ποινικός κώδικας, αν και τέθηκαν - χωρίς να υπάρξει συμφωνία - ζητήματα όπως η μείωση της θητείας της εθνοσυνέλευσης στα 4 από τα 5 χρόνια, του προέδρου στα 5 από τα επτά, η αύξηση των θητειών του προέδρου σε δύο και ο τρόπος εκλογής του προέδρου σε άμεσο, από το λαό (έναντι της σημερινής διαδικασίας ανάδειξης προέδρου από τη βουλή).

Κατά τα λοιπά: Χτες ο πρωθυπουργός Ερντογάν είχε συνάντηση με τον Α/ΓΕΕΘΑ του τουρκικού στρατού στρατηγό Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, σε μια προσπάθεια «συνεννόησης» που έμοιαζε καταδικασμένη σε αποτυχία, ενώ δικαστήριο άσκησε δίωξη εναντίον του πρωθυπουργού (!) διότι αναφέρθηκε στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου με τη φράση «σφαίρα κατά της δημοκρατίας», για προσβολή των θεσμών.

Στο μεταξύ, το Πατριωτικό Μέτωπο, η οργάνωση που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚ Τουρκίας, άρχισε μια «Πορεία Ανεξαρτησίας από την Ιστανμπούλ στην Αγκυρα», αφιερωμένη στον εκτελεσθέντα ηγέτη του φοιτητικού κινήματος, Ντενίζ Γκεζμίς, με συμμετοχή πολλών φοιτητών. Την ίδια στιγμή το ΚΚ Τουρκίας θέτει θέμα παραίτησης του νομάρχη της Κωνσταντινούπολης για τη βάναυση καταστολή της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης την Τρίτη.

Παρέμβαση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο της ΕΕ ζήτησε την καταδίκη των γεγονότων αυτών, καθώς και την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων (ήδη έχουν απελευθερωθεί όλοι).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ