Σάββατο 5 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Επεμβάσεις αποικιοκρατικού τύπου

Τη νέα προσπάθεια παρέμβασης της ΕΕ στα εσωτερικά της χώρας της Ζιμπάμπουε, με στόχο τη δημιουργία νέων αποικιών, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης. Τονίζοντας ότι τα προβλήματα της Ζιμπάμπουε απορρέουν τόσο από τη μακρόχρονη αποικιοκρατική πολιτική, αλλά και από τα μέτρα της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών, επισήμανε ότι ο λαός της Ζιμπάμπουε κατέκτησε με σκληρούς αγώνες το δικαίωμα να αποφασίζει μόνος του πώς θα λύσει τα προβλήματά του.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θ. Παφίλης, «ακούγεται κάπως ειρωνικό και τραγικό, όταν εκείνοι που είχαν κάνει τη Ζιμπάμπουε αποικία, εκείνοι που καταλήστεψαν τους φυσικούς πόρους όλα αυτά τα χρόνια, σήμερα κόπτονται για την ανεξαρτησία και την ελευθερία της. Γιατί, λοιπόν, επανειλημμένα το Ευρωκοινοβούλιο ασχολείται με τη Ζιμπάμπουε; Γιατί τάχα παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα; Να πούμε την αλήθεια. Γιατί η Μεγάλη Βρετανία ονειρεύεται να την ξανακάνει αποικία και γιατί οι άλλες μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξαναονειρεύονται νέες αποικίες στην αφρικανική ήπειρο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και την ανεξαρτησία της η Ζιμπάμπουε την απέκτησε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες κατά των Βρετανών αποικιοκρατών».

Συνεχίζοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε: «Υπάρχουν προβλήματα; Βεβαίως, υπάρχουν. Είναι αυτή η κατάσταση που περιγράφεται; Βεβαίως και είναι αυτή. Είναι, όμως, αποτέλεσμα της μακρόχρονης αποικιοκρατίας, είναι αποτέλεσμα των μέτρων που επιβάλλουν όλα αυτά τα χρόνια και η Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες, μέτρα που έχουν στόχο τον οικονομικό στραγγαλισμό και την πολιτική απομόνωση του καθεστώτος της Ζιμπάμπουε. Σε τελευταία ανάλυση, το αν και πώς θα αλλάξει η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε είναι υπόθεση του λαού της και δε δικαιούται ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε κανένας άλλος να επεμβαίνει στα εσωτερικά της».

Επισήμανε δε ότι «σήμερα υπάρχει ένα σχέδιο που εξελίσσεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τι λέει αυτό το σχέδιο; Χρηματοδότηση και εξαγορά της αντιπολίτευσης. Εκατομμύρια δίνονται σε διάφορους οι οποίοι παρουσιάζονται ως πολιτικοί αντίπαλοι του καθεστώτος. Χρηματοδοτούνται μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες αποτελούνται από έμμισθους υπαλλήλους οι οποίοι δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα στην κοινωνία της Ζιμπάμπουε. Υπάρχουν κυρώσεις και παράλληλα η Μεγάλη Βρετανία δεν τηρεί τις συμφωνίες τις οποίες είχε κάνει με τη Ζιμπάμπουε. Ακόμη και παράνομο εμπόριο όπλων γινόταν και είχε συλληφθεί ο γιος της Μάργκαρετ Θάτσερ κι αυτό είναι γνωστό και έχει γραφτεί σε όλες τις εφημερίδες».

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι «εμείς θεωρούμε, λοιπόν, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει κανένα δικαίωμα να επεμβαίνει στο εσωτερικό της Ζιμπάμπουε και καμιάς άλλης χώρας. Τα όποια προβλήματα υπάρχουν είναι αρμόδιος να τα λύσει ο ίδιος ο λαός με τον τρόπο που επιλέγει ο ίδιος. Γι' αυτό καταψηφίζουμε το κοινό ψήφισμα και λυπούμαστε πάρα πολύ, γιατί, αν και γνωρίζετε ότι όλα τα μέτρα που παίρνετε και το εμπάργκο που κάνετε κατά της Ζιμπάμπουε έχει ως συνέπεια να επιδεινώνεται η κατάσταση και να πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι, συνεχίζετε την ίδια βάρβαρη πολιτική».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πέθανε ο Ρ. Μουγκάμπε (2019-09-07 00:00:00.0)
Μοχλός ικανοποίησης ιμπεριαλιστικών συμφερόντων (2009-02-20 00:00:00.0)
Κορυφώνεται η προεκλογική ένταση... (2008-06-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-03-15 00:00:00.0)
«Θυελλώδης» εκλογική αναμέτρηση και κλίμα έντασης... (2000-06-27 00:00:00.0)
Ο Μουγκάμπε δείχνει την... «πόρτα εξόδου» στους λευκούς γαιοκτήμονες (2000-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ